Foça Kent Sözleşmesi: Kent kültürünü ve bilincini birlikte oluşturacağız
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu kentin doğasını tarihsel ve kültürel dokusunu korumaya yönelik hazırladığı Kent Sözleşmesi’ni kamuoyuyla paylaştı.

Fotoğraf: Evrensel
Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Foça’nın doğasını, tarihsel ve kültürel dokusunu, tarım, zeytinlik ve mera alanlarını, su kaynaklarını, denizini ve kıyılarını korumaya yönelik hazırladıkları Kent Sözleşmesi’ni kamuoyuyla paylaştı.
Foça Belediyesi Ali İlcan Sosyal Tesislerinde yapılan açıklamaya platform üyeleri ve Foça halkının yanı sıra Foça Belediye Başkan adaylarının da katıldı. Platform adına basın metnini Platform Sözcüsü Ramis Sağlam okudu.
Platformun, Foça halkıyla birlikte yürüttüğü “Nasıl Bir Yerel Yönetim İstiyoruz?” başlıklı tartışma sürecinin seçim öncesi aşamasını bugünkü basın toplantısıyla tamamladıklarını vurgulayan Sağlam, “Foça’nın değişik mahallelerinde gerçekleştirdiğimiz 7 halk toplantısı ve sayısız esnaf, pazaryeri ve mahalle çalışmasında binlerce Foçalı ile bir araya geldik. Son olarak yaptığımız Yerel Yönetim Çalıştayı ile talep, beklenti, görüş ve önerilerini belirlemeye çalıştık” dedi.
“DEMOKRATİK İLKE VE DEĞERLER ESAS ALINMALIDIR”
Yerel yönetimin kentte yaşayanların sadece ulaşım, temizlik, yol, su vb. ihtiyaçlarını karşılamak olmadığının altını çizen Sağlam, “Uzun vadeli, temel ilkeleri olan fakat aynı zamanda ihtiyaçlara göre yenilenebilen bir kent felsefesi oluşturmak zorundayız. Çalışmalarımızda, yönetim tarzının kentte yaşayanları eşitleyici ve sosyal adalet politikalarını esas alan ilkeleri olması gereği ön plana çıktı. Tüm yerel politika ve hizmetlerin hayata geçirilmesi süreçlerinde, ekolojik, barışçı, eşitlikçi, halktan yana demokratik ilke ve değerler esas alınmalıdır” diye konuştu.
“KAMU YARARINI HALK MECLİSLERİ İLE SAĞLAYACAĞIZ”
Yerel yönetimin tüm çalışma anlayış ve ilkelerinde “kamu yararının” esas alınmasını dün olduğu gibi seçim sonrası da savunmaya devam edeceklerini söyleyen Sağlam, “31 Mart seçimleri sonrası seçimi kim kazanırsa kazansın, kenti ilgilendiren tüm kararlara (bütçe dahil) kentte yaşayanların katılması için örgütlenme çabamız artarak devam edecek. Muhtarlıklarında içinde olduğu, meslek odası, sendika, dernek, platform, kooperatif temsilcilerini de kapsayan halkın öz örgütlenmesi olarak ‘mahalle meclisleri ve kent meclisi” katılım ve şeffaflık sağlamanın en temel aracı olarak örgütlemeye devam edeceğiz” dedi.
“RANT POLİTİKALARINA KARŞI DURACAĞIZ”
Kente yönelik rant politikaları nedeniyle kırsal alanların, kıyıların, tarım alanlarının, meraların, her türlü yaşam alanlarının tahrip edildiğini belirten Sağlam, yerelde yaşanan sorunların bir kısmının yerel yönetimlerden kaynaklandığını, sorunların asıl kaynağının ise merkezi hükümet politikaları olduğunu söyledi.
Siyasi iktidarın uyguladığı rant ve kâr odaklı ekonomik ve siyasal politikaların Türkiye’yi hızla ekolojik yıkıma sürüklediğini ifade eden Sağlam, “Vahşi madencilik, termal turizm, jeotermal santraller, taş ocakları, tarım ve mera alanlarının imara açılması, orman kıyımı gibi doğa ve canlı yaşamına yönelik saldırılar, ülkemizin birçok bölgesinde telafisi mümkün olmayan tahribatlar yaratmaya devam ediyor” dedi.
KENT SÖZLEŞMESİNDE ÖNE ÇIKAN MADDELER
- Kentte yaşayan herkesin ihtiyacı oranında hizmetlere erişimini ve kent yaşamına katılımı sağlanmalı. Kentlilerin bu haklara nerede ve nasıl ulaşamadıkları, saptanarak, bu engellerin kaldırılması yönünde yapısal politikalar ve uygulamalar geliştirmek hedeflenmeli.
- Yaşlı nüfusa sahip bir kent olarak yaşlı bireylere yönelik evde bakım, yaşlı danışma ve dayanışma merkezi; demans ve alzheimer hastalığı olan ileri yaş grubu için Gündüz Bakım Merkezleri vb. yaşlılara yönelik hizmetler öncelenmeli.
- Kadın Danışma Merkezinin güvenli yere alınması, personel sayısının artırılması, daha aktif ve işlevli hale getirilmesi; Foça ve Yeni Foça’da da koşullar çerçevesinde kadın danışma merkezi açılması sağlanmalıdır.
- Foça’da kaçak yapılaşmanın önlenmesi; ekosisteme zarar veren girişim ve kirleticilerin (taş ocağı, jeotermal sondaj) önüne geçilmesi gerekmektedir. Ilıpınar’da bulunan demir çelik cüruf atıklarının temizlenmesi gerekiyor.
- Eski Foça ile Yeni Foça arasındaki koyların rant projelerinden korunması; bölgenin ekolojik yapısını bozarak, yapılaşma ve nüfus yoğunluğuna yol açacak başta Ekoköy Projesi olmak üzere lüks villa projelerinin önüne geçilmesi önümüzdeki dönem yerel yönetimin öncelikli görevleri arasında yer almalıdır.
- Doğal hayatın içindeki endemik bitkilere ve canlılara sahip çıkılması ayrıca önem gösterilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede kentlerde birlikte yaşadığımız sahipsiz hayvanların kayıt altına alınarak, bakımları sağlanmalı
Foça Kent Sözleşmesini İYİ Parti Adayı Derya Kale Erdemli, DEM Parti Eş Başkan Adayları Özgül Turunçoğlu ve Fahri Akpirinç, CHP Adayı Saniye Bora Fıçı ve TİP Adayı Oylun Ercan, Cumhur İttifakı MHP Adayı Taner Acar, Bağımsız Adaylar Ahmet Gültekin ve Sinem Atan’ın imzaladığı bilgisi verildi. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et