12 Mart 2013 15:43

‘Dereyi görmeden paçayı sıvamayacağız’

Ankara Mamak’ta kentsel dönüşüm ve barış konusunun işlendiği halk toplantısında bir araya gelen gecekondu sahipleri “Belediye bizlere yer göstermeden hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü tarafından, önceki gün, Tepecik Dostlar Mahallesi’nde düzenlenen toplantıya  İ

‘Dereyi görmeden paçayı sıvamayacağız’
Paylaş
İbrahim Kale

Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü tarafından, önceki gün, Tepecik Dostlar Mahallesi’nde düzenlenen toplantıya  İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Yöneticisi Umut Deveci ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber de katıldı. Toplantıda ilk sözü mahalleliler aldı. Yıllardır Tepecik Dostlar Mahallesi’nde ikamet eden Ali Aracı, kendi bilgisi dışında banka hesabına para yatırıldığını ama parayı kabul etmediğini söyledi. Yetkililerin kendisine “Gecekondunuzu kamulaştırıyoruz” dediğini anlatan Aracı, “Madem kamulaştırıyorsunuz, neden imar tapusu verdiniz?​” diye sorduğunda tapunun geçersiz olduğu yanıtı aldığını ifade etti. Aracı, yer gösterilmeden evlerini terk etmeyeceklerini belirtti.

‘KİME GÜVENECEĞİZ?​’

Aynı mahallede ikamet eden Esengül Şahin ise 40 yıldır vergi ödediklerini söyleyerek, “Madem evimizi geri alacaklardı, neden bizlerden vergi aldılar?​” diye isyan etti. Şahin “Trilyonları götürenler bizlere bir gecekonduyu çok gördüler. Kime güveneceğimizi bilmiyoruz” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Yöneticisi Umut Deveci de  “Kentsel dönüşüm yüzünden aynı yerde doğmuş yüz binlerce insanın akrabalık ilişkileri değişecek, arkadaşlık ilişkileri değişecek. Böyle köklü bir değişikliğin böyle bir yasa taslağıyla yapılması bizim açımızdan şüpheyle değerlendireceğimiz bir durumdur” dedi. Ankara’da Tepecik Dostlar Mahallesi’nin en büyük kentsel dönüşüm alanı içersinde olduğuna dikkat çeken Deveci, “Burada yaşayan insanlara, ‘Evinizin karşılığı olarak blok dikilecek. Alt yapı projesi tamamlansın size de buradan yer vereceğiz’ diyecekler. Sakın buna itibar etmeyin” uyarısında bulundu.

BÜTÇE AÇIĞI İÇİN...

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber ise, “TOKİ’nin projelerine, bizlere getirdikleri hak ve hukukuna güvenmeyeceğiz. Çünkü meseleyi barınma hakkı olarak ele almıyorlar” dedi. Hükümetin son 30 yıldır süren savaşa 500 milyar dolar harcadığını söyleyen  Ayber, “Bu açığı bir yerden kapatması gerekecek. Sınırda bir savaş tehdidi var. Askeri harcamalar var. Sınır komşularımızla ihracat durmuş. Bu kaynakları buralardan yaratması gerekecek” diye konuştu. Kentsel dönüşümün altında ciddi bir rant olduğunu ekleyen Ayber, yeni anayasa tartışmalarında barınma hakkından söz edilmediğine de dikkat çekti. Ayber, Kürtlerin, Alevilerin, barınma hakkına sahip çıkanların, gençlerin, emekçilerin, kadınların taleplerinin anayasal güvence altına alınması için birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Önce fay haritası çıkarılsın

SONRAKİ HABER

On binlerce çocuğun tecavüze uğradığı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...