11 Mart 2013 11:01

Karayollarında taşerona karşı eylem

Utku Turan

Karayolları’nın, Lüleburgaz 11. Bölge Şantiyesi’nda faaliyet gösteren taşeron şirket yöneticileri ilk önce 30 işçiden 22’sinin işten atıldığını belirtti. Daha sonra sendika ile yapılan görüşmeler üzerine bu sayı önce azaltıldı, daha sonra tüm işçilerin işe geri alındığı belirtildi.

Son olarak geçtiğimiz cuma günü de işten atılan işçi sayısı 3 olarak açıklandı. İşçiler de taşeron şirketin bu tutarsız açıklamalarına karşı, bugün Lüleburgaz Karayolları şantiyesi önünde  bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Sendika Şube Başkanı Erdem Arcan, Şube Yöneticisi Ahmet Uçar ve diğer sendika yöneticileri ve işçiler katıldı. Ayrıca Kristal-İş, Petrol-İş, Tekstil İşçileri Sendikası, Gıda-İş sendikaları da eyleme katıldı.

Burada bir konuşma yapan Şube Başkanı Erdem Arcan “Taşeronlaştırma, işçi sınıfının içine sokulmuş bir Truva atıdır, Bu Truva atının içinden işsizlik çıkmıştır, işten atma çıkmıştır, örgütsüzlük, sendikasızlık çıkmıştır, açlık çıkmıştır, ülke kaynaklarının haraç mezat satışı çıkmıştır” diyerek, bu taşeronlaştırma belasına karşı mücadele edeceklerini söyledi. Bu uygulamalardan AKP Hükümeti’ni sorumlu tutan Arcan, hükümetin, yargı kararlarına uymasını, taşeron işçilerin kadroya alınmasını, taşerona teslim edilen işyerlerinin, geri alınmasını istedi.


KARAYOLLARINDA NELER YAŞANIYOR?

Mahkemeler karayollarında çalışan 7 bine yakın taşeron işçisinin Karayollarının esas işçisi olduğuna karar vermesine rağmen Karayolları işçileri kadroya almak yerine, işyerlerini anahtar teslim taşeronlara verdi. Taşeronlar da, kârlarını arttırmak için ucuz, örgütsüz, vasıfsız işçi çalıştırmanın yollarını aramaya başladı.                                                                                        

Sendika yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, şu anda şantiyede 4 tane karla mücadele aracı bulunuyor. Ancak bu araçların hiçbirinin karla mücadele donanımları yok. Kar yağınca hepsinin yolda kaldığı belirtiliyor. Bu araçlarla hem işçilerin can güvenliği, hem de halkın can ve mal güvenliği tehlikeye atılıyor.

Yine sendika yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu araçlara, 24 saat bekleme karşılığı, günlük 15 bin lira veriliyor. Bu araçlar çalıştığı an, bu fiyat beş mislini buluyor. Karayollarının, sırf bu iş için aldığı ve yıllarca kullandığı karla mücadele araçları ise, kenara çekilip çürümeye terk edilmiş. Şimdi de, atılan işçilerin yerine işten anlamayan, tecrübesiz, vasıfsız, ucuz işçiler alınarak, halkın can ve mal güvenliği yok sayılmak isteniyor, tehlikeye atılıyor. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et