5 Mart 2024 06:31

Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi: Abbas etkisiz, Erdoğan yanımızda değil

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bugün Ankara’ya geliyor. Masada ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması var. Ancak Erdoğan ve Abbas’ın etkisi tartışma konusu.

Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi: Abbas etkisiz, Erdoğan yanımızda değil

Fotoğraf: TCCB

Birkan BULUT
Ankara

Abluka altındaki Gazze 5 aydır katliamlar ve açlıkla boğuşuyor. Ramazan ayında ateşkes yapılmasına ilişkin görüşmeler sürse de 30 bini aşkın ölümden sorumlu İsrail’in saldırılara devam edip etmeyeceğinin garantisi yok. İsrail’in saldırılarını durdurmaya yönelik bir yaptırım ise devletlerin gündeminde değil.

Ateşkes görüşmeleri, Refah’a sürülen Gazzelilerin durumu ve insani yardımların ulaştırılmasına yönelik engeller gündemdeyken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bugün Ankara’ya geliyor. Yine Ankara’da bulunan Filistinli Gazeteci Hasan Tahravi, bugün gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abbas’ın görüşmesine ilişkin sorularımızı yanıtladı. Filistinlilerin Abbas’a neden tepkili olduğunu anlatan Tahravi, Abbas’ın başka bir ülkenin cumhurbaşkanı gibi davrandığı, Erdoğan’ın ise Filistin’e desteğinin lafta kaldığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ziyaretinde gündemde neler var?

Abbas’ın ziyareti diplomatik ve fikir alışverişiyle sınırlı kalabilir. Çünkü 5 aydır olan bitenler karşısında Abbas’ın etkisi çok yok. Ateşkes olacaksa, direniş örgütleri, Hamas ve Gazze’deki örgütlerin kararı olacak.

İkincisi, ateşkes ihtimali görünüyor. Ancak 5 aydır süren saldırıların ardından artık savaşın bitmesi gerekiyor. Çünkü geçici ateşkesler çözüm olmuyor. Tabii savaşın bitmesi için en azından Gazze’deki ablukanın bitmesi, göç ettirilenlerin kendi evlerine dönmesi ve esir takası gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi, İsrail’in soykırım yaptığını ve Batı emperyalizminin arka çıktığını söylüyor. Filistinli bir gazeteci olarak Türkiye’de iktidarın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de yönetimden sadece söylemde Filistin’i destekleyen laflar duyuyoruz. Fakat gerçekte yapması gereken şeyler var. En başta Filistin’deki katliamlar nedeniyle İsrail ile ekonomik ve ticari ilişkileri kesmesi gerekiyor. İsrail’in kendisi de söylüyor: Domates, salatalık gibi birçok temel gda maddeleri buradan gidiyor. Azerbaycan’dan gelen yakıt Türkiye limanlarından İsrail’e gidiyor. Eğer Filistin halkını destekliyorsanız, bunu kesmelisiniz.

Hasan Tahravi

Fotoğraf: Hasan Tahravi'nin kişisel arşivinden

Türkiye bu süreçte ara bulucu veya aktif bir rol oynayabilir mi? Mesela gündemde ateşkes görüşmeleri var...

İsrail’e baskı uygulayabilecek en önemli güç ABD ama o da saldırıların arkasında. Şimdi ramazan ayında ateşkes görüşmeleri sürüyor. İsrail-Filistin arasında Mısır ve Katar çok rol oynuyor. Türkiye’nin Abbas ve Hamas’la ilişkisi iyi olabilir fakat Mısır ile Katar kadar bu süreçte etkili değil.

Peki Mahmud Abbas’ın bu süreçte etkisi ne düzeyde? Filistin’de kendisine yönelik ciddi bir tepki var.

Mahmud Abbas Filistin’in cumhurbaşkanı gibi davranmıyor. Çünkü 5 aydır Abbas ve yönetimi Gazze’ye istenen desteği vermedi. Filistin halkı o nedenle kızgın. Silahlı mücadeleye karşı olduğunu her zaman söylüyor. Olabilir ama Gazze’de olup bitenleri hepimiz biliyoruz, 30 bin şehidimiz var şimdiye kadar. Yerle bir edilen şehir var. Ancak Abbas Filistin’in değil, başka bir ülkenin cumhurbaşkanı gibi davranıyor.

Mesela neler yapabilirdi?

Bir çok şey yapabilirdi. Her yerde elçiliklerimiz var, her yerin ayaklanması lazım. Oysa Abbas desteklemek bir yana Batı Şeria’da engelleyici bir rol oynuyor. Filistin ve İsrail arasında güvenlik anlaşmaları var. Batı Şeria’da bazı protestolara izin verilmiyor, Filistin polisi karşı gelebiliyor.

Evrensel'i Takip Et