8 Şubat 2024 19:43

ODTÜ'de "deprem, rant ve gelecek" başlıklı etkinlik düzenlendi

Maraş Depremlerinin yıl dönümünde ODTÜ Matematik Emek Gençliği “Deprem, Rant, Gelecek” başlıklı etkinlik düzenledi.

ODTÜ'de "deprem, rant ve gelecek" başlıklı etkinlik düzenlendi

Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

2023 Maraş Depremlerinin birinci yılında ODTÜ Matematik Emek Gençliği “Deprem, Rant, Gelecek” başlıklı etkinlik düzenledi. Etkinliğe Emek Gençliği MYK üyesi Zehra Özöcal ile Matematik Bölümü öğrencisi Emre Tuncer katıldı. Etkinlikte konuşan Özöcal, “En çok duyduğumuz şeylerden biri ‘Bu iktidarı deprem götürecek.’ idi. O günden bugüne bakınca böyle bir tablo yok, çünkü herhangi bir iktidarı hiçbir şey kendiliğinden yıkmaz. Bu kadar ağır sonuçlu bir deprem olsa da... İnsanların oy verme ve siyasal eğilimleri o güne kadar biriktirdikleri tartışmalar ve örgütlülük deneyimleriyle ilgilidir” dedi.

“Seçimlere giderken iktidarın rant politikaları gençliğe ne vaadediyor?​” ve “Depremin 1. yılında matematik öğrencilerinin dayanışmasını nasıl daha ileri bir noktaya taşıyacağız?​” sorularının tartışıldığı etkinlikte, AKP iktidarının kentleri birer yaşam alanları görmenin aksine rant olarak gördüğü, depremin afetten bir cinayete nasıl dönüştüğü karşısında gençliğin nasıl bir konum aldığı ve ne yapması gerektiği konuşuldu.

İktidarın kentsel dönüşüm yasalarıyla kendine tanıdığı sınırsız yetkilerden bahseden Emek Gençliği MYK üyesi Özöcal sunları söyledi: “Yaşam koşullarımızın düzenlenmesi açısından; barınma, ulaşım, beslenme gibi temel ihtiyaçlarımızdan bahsederken tek adam iktidarının temel aldığı kriterlerden biri genç kuşakları daha da ucuz emek haline getirebilmektir.”

“ARKADAŞLARIMIZ MÜCADELE İLE YURDA GİREBİLDİLER”

Aslında ‘asrın felaketi’ olarak tarif edilen olayın sistematik saldırılar bütünün olağan bir sonucu olarak karşımıza çıktığı olarak anlamak gerektiğini söyleyen Özözal, “Böylece depremin yarattığı yıkımın, tek adam iktidarının kentlere yönelik kapitalist perspektifinin doğrudan bir tesiri olduğu ortaya kondu” dedi. Bu anlayışın depremden sonra da sürdüğünün belirtildiği etkinlikte iktidarın toparlamayı hedeflediği şeyin yaşam alanı olarak kentler değil, rant kapısı olarak kentler olduğu ifade edildi. Yerel seçimler yaklaşmışken iktidarın yaklaşımı karşısında ODTÜ öğrencilerinin dayanışmayı önlerine koyduklarının ifade edildiği etkinlikte, depremin ardından gelişen süreçte ODTÜ matematik bölümü öğrencilerinin pek çok zorlukla beraber mücadele ettiği hatırlatıldı. O dönem matematik bölümü öğrenci temsilcisi olan Emre Tuncer konuya dair şunları söyledi. “Biz de tüm ODTÜ bileşenleriyle beraber ODTÜ Mezunlar Derneği binasında toplanan yardımları depremzedelere ulaştırmaya çalışırken ilk karşılaştığımız sorun online eğitim sebebiyle öğrencilerin yurtlara alınmaması oldu, bunun karşısında beraber mücadele ettik ve arkadaşlarımız yurtlarına girebildiler.”

Tuncer, online eğitim kararının üniversite gençliğinin dayanışmasını zedelemek için bir çaba olarak nitelendirdiğini ifade edip, “Hepimiz bölüme online başlamıştık, verimsizliğinin farkındaydık. Matematik bölümünde derslerin yüz yüze yapılmasını sağladık. ‘Biz buradayız, dersleri yüz yüze yapın.’ dedik ve bu yüz yüze yapmayacak hocaların kararını değiştirdi” diye konuştu.

“İNSANLARIN OY VERME EĞİLİMİ BİRİKTİRDİKLERİ İLE İLGİLİDİR”

Etkinliğin sonunda söz alan Özöcal da “O dönem bir yandan dayanışmayı tartışırken bir yandan da nasıl önlemler alabileceğimize, nasıl örgütlülüğümüzü genişletmeye yönelik seferberlik de örgütlemeye çalışıyorduk. En çok duyduğumuz şeylerden biri ‘Bu iktidarı deprem götürecek.’ idi. O günden bugüne bakınca böyle bir tablo yok, çünkü herhangi bir iktidarı hiçbir şey kendiliğinden yıkmaz. Bu kadar ağır sonuçlu bir deprem olsa da... İnsanların oy verme ve siyasal eğilimleri o güne kadar biriktirdikleri tartışmalar ve örgütlülük deneyimleriyle ilgilidir. Bu kadar insanın öldüğü bir yerde yüz sene önceden bugüne baksak kesin iktidar düşmüştür diyebiliriz ama öyle olmuyor. Önceki Türkiye’deki daha baskıcı iktidarların nasıl düştüğüne baktığımızda, Turgut Özal'a mesela, işçilerin örgütlülüğüyle öğrenci mücadelelerinin buralara destek çıkmasıyla düşmüş bir iktidardan bahsediyoruz.Erdoğan iktidarıyla birlikte belki daha çok engel var önümüzde ama daha gelişkin daha örgütlü araçlarla ve daha örgütlü olduğumuz yaşamla bunlar aşılamayacak engeller değil!” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et