07 Mart 2023 23:46

SOCAR’ın zam teklifi işçide tepki yarattı

SOCAR Holding’e ait PETKİM ve Star Rafineri’de yeni dönem toplu iş sözleşmesinde Petrol-İş Sendikası’nın yüzde 64 zam isteğine karşılık yüzde 25 zam teklif edildi, işçiler duruma tepki gösterdi.

Petkim işçilerinin eylemi (Arşiv) | Fotoğraf: Petrol-İş Aliağa Şube

Reklam

Eren SARAN
İzmir

SOCAR Holding’e ait PETKİM ve Star Rafineri’de yeni dönem toplu iş sözleşmesinde bugün gerçekleştirilen yedinci oturumda işveren, Petrol-İş Sendikası’nın yüzde 64 zam isteğine karşılık yüzde 25 zam teklif ederken, sözleşmede anlaşma sağlanamadı.

SOCAR Holding’in yüzde 25’ten fazla zam vermeyeceğini, PETKİM ve Star işletmeleri arasında entegrasyon sürecini başlatmak istediği öğrenildi. Entegrasyon süresince PETKİM ve Star işçileri arasından maaş skalasının düzenlenmesini de 5 yıla yaymak isteyen SOCAR Holding, işçilerin toplu iş sözleşmesi taslağında yer alan diğer zam taleplerini de kabul etmezken, sözleşme görüşmesi yeni bir tarih alınmadan bitirildi.

YÜZDE 25 ZAM TEKLİFİNE İŞÇİLERDEN TEPKİ

Petrol-İş Aliağa Şubesi işçilere attığı mesajda, kalan maddelerin tek tek görüşüldüğüne ancak hiçbir madde üzerinde anlaşma sağlanmadığını belirtirken, işverenin ücret zammı teklifinin ilk altı ay için yüzde 25, Star skalasına yaklaştırma süresinin 5 yıl 10 dönem, skala grupları arası fark değiştirmediği bu sebeple de oturumun sona erdiği bilgisini yer verdi. Sendika ayrıca yarın sabah vardiya giriş çıkışlarında açıklama yapılacağı duyurdu.

637 Star Rafineri ve 1733 PETKİM işçisini ilgilendiren ve görüşmelerde ayrı yürütülen sözleşme kapsamında Petrol-İş Sendikası iki işyeri için de ilk 6 ay için yıllık enflasyon oranında (yüzde 64), ikinci altı ay içinse enflasyon artı yüzde 10 zam istiyor.

“BÖYLE BİR ZAM ORANI KABUL EDİLEMEZ”

İşçiler SOCAR’ın teklifini kabul edilemez bulurken, sendikanın da tepki göstermesini beliyor. Verilen zam teklifinin değerlendiren bir Star işçisi, “Yorum yapamıyorum maalesef. Böyle bir şey söz konusu olamaz, böyle bir şeye kalkarsa sendika yok olur, sendikalı olmanın bir ayrıcalığı anlamı kalmaz zaten. İşverenin bu teklifi karşısında eylem kararı almalıyız. İşçiye rağmen böyle bir zam oranı kabul edilemez” dedi.

Sendikadan gelen mesajda “yarın açıklama yapılacak” denmesine itiraz eden bir PETKİM işçisi ise, “Bizlere, ‘Her şey yolunda gayet iyi gidiyoruz, merak etmeyin, iyi bitecek’ dediler, sonunda geldiğimiz nokta bu, şaka gibi. Biz çok kısa sürede güzel bitecek diye beklerken durum bu. Yarın açıklama yapacaklarmış, bunun nesini açıklayabilirler anlamadık. Açıklanacak yanı yok. Açıklama değil eyleme hazır olun mesajı atmaları gerekirdi” diyerek, sendikanın tutumunu eleştirdi.

“BÖYLE BİTEMEZ”

İşverenin örgütsüz beyaz yakaya bile sene başında yüzde 50 zam yaptığını belirten bir başka PETKİM işçisi de “Geçen sene verdikleri yüzde 40 üstüne ara zam olarak yüzde 15 daha verdiler. TÜPRAŞ her ne kadar yeterli görmesek de enflasyon üstüne eklenenle yüzde 25 aldı. Bunlara bakınca örgütlü bir sendikanın olduğu masada, hele ki 3 yıllık bir sözleşmenin ilk 6 ayı bu oranla bitmez” diye konuştu.

“NEDEN BİZ SÜRECE DAHİL EDİLMEDİK?”

“Neden bize şimdiye kadar ‘her şey çok güzel, işverenle aramız çok iyi, gerilmeye gerginliğe gerek yok’ deyip açıklama bile yapmadılar. Neden biz her şeyden habersiz bırakıldık, sürece dahil edilmedik” diyen bir PETKİM işçisi, tepkisini dile getirdi.

“Bu işverenin talebi, biz henüz kendi talebimizi yapamadık” diyen bir başka PETKİM işçisi de şunları söyledi; “Talep etmeye korkuyoruz. 84 ile taslak tartışması başladı masaya oturmadan talebimiz 64’e düştü. Allah aşkına insanda heyecan mı kalır? Net bir rakam da demedi sendikacı arkadaşlar. Yıllık enflasyonmuş, öyle talep mi olur? İnsan sözleşme teklifi hazırlarken biraz akıllı olur değil mi? Sözleşme taslağına ne olacağı bilinmeyen bir şey yazılır mı? İnanıyorsan 84’e rakam olarak belirtirsin. Ücret zammım 85 dersin örneğin. İşçinin hakkını istemeye utanıyor ya da korkuyor. Nasıl tabir edersen. İşçinin istediğini yazmadılar. Asgari ücrete yapılan zam kadar bile değil.”

“BİZİM ÜCRETLER ERİYOR”

İşverenin ilk rakamının düşük olmasını normal bulduğunu belirten işçi, “Ama o rakamları üyelerin hiçbiri istemez. Bu yüzden herkes de bir tepki olur. Sendika eylem kararı alır, sıkıntı olur. Sonra da skala eşitlemesi için beş yıl fazla 2 yıl veya 3 yıla indirdik derler. Yüzde 25’i yüzde 40 yaptık derler. Ortası bulunur. Ama yine bizim ücretler erimiş olur” dedi.

“MÜZAKERE DEĞİL ŞİMDİ MÜCADELE ZAMANI”

15 yıldır PETKİM’de çalıştığını söyleyen bir başka işçi ise, “12 bin maaş alıyorum, yüzde 25 nedir? Bu oran kabul edilemez. Müzakere ile kazanamayız, şimdi mücadele etmenin tam zamanıdır. PETKİM'in kâr oranı ortada, işçiye bu mu düşüyor. Aliağa'daki tüm etkinliklerin bütçesi SOCAR tarafından karşılanıyor. Sen bizim üzerimizden kazandığın ile şov yapıyorsun işçiye yüzde 25 diyorsun. Senin reklamın önce işçiye verdiğin ücrettir. Bu kârı sen işçi ile kazandın. Yüzde 0.65 maliyeti var işçinin şu an SOCAR'a” diyerek, verilen zam teklifin düşük olmasına tepki gösterdi.

Reklam