Merkezi yönetim satışta, yerel yönetim sessiz: Geçici ve acil barınma alanını sattılar
İzmir Karabağlar’da Uzundere çöp yolu üzerinde 220 bin metrekarelik alan önce TOKİ’ye devredildi, ardından TOKİ tarafından satıldı. Alan çadır alanı olarak belirlenmişti. Yerel yönetim sessiz.

Fotoğraf: Karabağlar Belediyesi
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir Valiliğinin 2021 yılında yayımladığı afet raporunda belirtilen geçici ve acil barınma (çadır kent-kontenyer kent) noktalarından olan Karabağlar ilçesi Uzundere çöp yolu üzerindeki 220 bin metrekarelik alan önce TOKİ’ye devredildi, ardından TOKİ tarafından satıldı. Satılan alan, afet halinde 6 bin 286 kişi için 1257 çadırın kurulacağı alan olarak belirlenmişti.
Karabağlar Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği, Uzundere Mahallesi’ndeki 11 bin 305 ada 1 parseldeki hazine mülkiyetindeki arazilerin tapu kayıtlarına ilişkin CİMER’e yaptığı başvuru sonucunda, hak sahiplerinin de içinde olduğu 37 parselin 11 Nisan 2017 tarihinde Toplu Konut İdaresine devredildiğini öğrendi.
BÖLGE İMARA MI AÇILIYOR?
Tablo: AFAD
Ardından 23 Aralık 2022 tarihinde Emlak Yönetim Müzayede Birimince arazilerin bir kısmı yıllardır ikamet eden ve üzerine evlerini yapan hak sahiplerine ihaleye çıkarılarak satışı yapıldı. 4706 sayılı Kanun’la hak sahibi olabilecek köylüler ise yok sayıldı. Kendilerine bilgilendirme yapılmayarak yıllardır kullanıcısı oldukları arazilerin satışı tepkiyle karşılandı. TOKİ’nin, kendisine hazine tarafından devredilen alanları satışa çıkarması “Bölge imara mı açılıyor” sorusunu gündeme getirdi.
TOPLANMA ALANINDA KAÇAK İŞLETME
Deprem toplanma ve çadır kent alanı olarak belirlenen Karabağlar ilçe sınırındaki en büyük alanda kaçak işletmeler ise cirit atıyor. Kaçak işletmeler hakkında defalarca kez Karabağlar Belediyesine onlarca başvuru yaptıklarını söyleyen Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür, “Karabağlar Belediyesinin resmi sitesinden 9 Temmuz 2020 tarihindeki açıklama ile de görüleceği üzere hiçbir idari işlem yapılmamıştır” dedi.
İmar ile ilgili tüm yetkinin ilçe belediyesinde olduğunu hatırlatan Gür, şöyle devam etti: “Merkezi idare böylesi önemli bir alanda satış yapıyor. Yerel idare ise bu alanın üzerindeki çevresel sorunlar yaratan onlarca yasal olmayan işletmelere göz yumuyor, işletmelerin bu alanda varlığını sürdürmesini destekliyor. En önemlisi de yasaların ilçe belediyesine verdiği yetkiyi kullanmayarak, toplum sağlığı başta olmak üzere tüm yaşamı tehdit eden bu tutumunu sürdürmekte ısrar ediyor. Belediye fidanlığının yanı başına kurulan hurda depolama alanına dahi müdahale etmiyor, aymazlık ve vurdumduymazlık söz konusu.”
TOPLANMA MERKEZLERİ YETERLİ VE UYGUN DEĞİL
EGE’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO), deprem sonrası afet toplanma alanları ve aynı alanlarda kurulan geçici barınma alanlarında saha tespitlerine dayanarak ayrıntılı bir rapor yayımlamıştı.
Raporda, toplanma alanlarının sadece sayısının değil, sahip olduğu niteliklerin de ulusal/uluslararası standartları karşılayamadığı belirtilmiş, büyüklük/kapasite, erişim, altyapı, ikincil tehlikeler ve geçici barınma amaçlı kullanım açısından eksikler ve sorunlar içerdiği ve toplanma alanı kriterlerini bütüncül olarak sağlayamadıkları görüşü kamuoyuyla paylaşılmıştı.
İzmir’de yaşanan depremin üzerinden 28 ay geçmesine rağmen, açık kamusal alanların kullanım kararlarının değiştirilmesinden vazgeçilmediği ortaya çıktı. Örneğin deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenen ve kamuoyunda tartışma konusu olan Üçkuyular’daki pazar yerinde bugün İstinye Park AVM yer alıyor.
Yine deprem sonrası toplanma ve geçici barınma ve yeşil alan olarak değerlendirilebilecek Eski Buca Cezaevi alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konut ve ticaret kullanımına dönüştürülüyor.
Evrensel'i Takip Et