09 Şubat 2023 20:41

Urla Afet Yardım tırına AKP'liler kendi pankartını astı, Kıbrıslı Rumların yardımları engellendi

AKP Urla İlçe Teşkilatı, "Urla Afet Yardım TIR"ı olarak yola çıkan yardım tırlarına kendi pankartını astı. Kıbrıslı Rumların topladığı yardımların da geçişi engelleniyor.

Fotoğraflar @CHPMuratBakan'ın paylaşımından alınmıştır

Paylaş

Halk deprem bölgesiyle dayanışmak için çağrılar yapmaya ve yardımlar toplamaya devam ederken ya AFAD engelliyle ya da tırların üzerindeki pankartların değiştirilmesine tanık oluyor. Son örnek Urla'da yaşandı. Urla Kaymakamlığı tarafından toplanan yardımlar, Urla Afet Yardım TIR'ı olarak yola çıktı, ancak yolda araca AKP Urla İlçe Teşkilatı kendi pankartını astı. Haberi duyuran CHP'li Murat Bakan, "Utanmazlar" diyerek tepki gösterdi. CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da Kıbrıslı Rumların topladığı yardımların engellendiğini duyurdu.

Murat Bakan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Urla Kaymakamlığı tarafından toplanan yardımlar 35 UCA 52 plakalı yardım aracı ile Urla afet yardım tırı olarak yola çıkıyor, yolda önündeki pankartı Akp Urla ilçe teşkilatı olarak değiştiriyor arlanmaz, utanmazlar." dedi.

KIBRISLI RUMLARIN TOPLADIĞI YARDIMLARIN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, Kıbrıslı Rumların topladığı yardımların Dışişleri Bakanı Tahsin Ertugruloğlu tarafından geçişine izin verilmediğini duyurdu. Derya, "Bu acı zamanda Kıbrıslı Rumlar da Türkiye'deki depremzedeler için seferber olup yardım topladılar. Ama ırkçı DB Tahsin Ertugruloğlu Kıbrıslı Rumlardan gelen yardımların geçişine izin vermiyor! Gençler Ledra Palas kapısında elleriyle taşımaya çalışıyorlar bu yardımları! Binlerce insanın mahvolduğu bir zamanda, yardımların ulaşmasını engellemek aşağılık bir durum değil de nedir? Türkiye elçiliği "bizim böyle bir talimatımız yok" demiş. Tahsin bey belli ki tamamen kendi ideolojik hezeyanlarına ve ihtiraslarına köle etmiş aklını. Böyle bir rezillik olur mu?" diyerek tepki gösterdi.

Bölgedeki arama kurtarma ekipleri sayısının yetersizliği, temel ihtiyaç malzemelerinin eksikliği afet bölgelerindeki halk ve milletvekilleri tarafından defalarca tekrarlanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir koordinasyona müsaade etmeyeceğiz." demişti. Açıklamalara koordinasyon ekipleri kuran, yardım malzemeleri toplayan kurumlardan tepki göstermişti.

ALEVİ DERNEKLERİ FEDERASYONU’NUN YARDIMLARI ENGELLENDİ

Alevi Dernekleri Federasyonundan Celal Fırat “Alevi örgütleri bölgede yardım topluyor ve çalışmalara katılıyor. TIR’lar kiralıyoruz veya belediyelerden kiralayarak bölgeye yardım ulaştırıyoruz. Sadece Aleviler değil, tüm vatandaşların yardımlarını ulaştırmaya çalışıyoruz. Daha çok kırsal bölgelere erişmeye çalışıyoruz. Artık yardımlar AFAD’a verilsin, tek elden dağıtılsın deniyor. Yardımlarımız engelleniyor” demişti.

TMMOB’UN DEPREM BÖLGESİNE GİDECEK YARDIM TIR DA ENGELLENDİ

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül de TMMOB’un Hatay’a göndermek amacıyla Muğla Marmaris’te topladığı malzemelerin bulunduğu yardım tırına valiliğin, “Yardımlar sadece AFAD koordinasyonuyla gönderilebilir” diyerek tırın çıkışını engellediğini aktarmıştı.

ÇEŞİTLİ İLLERDE YURTTAŞLARIN YARDIM TIRLARINA EL KONDU

Yardım kampanyası başlatılan ilçelerden biri olan Beytüşşebap’ta ve Patnos’ta da yardımlar engellenmiş, HDP Beytüşşebap İlçe Eşbaşkanı Ferhat Temel, “Biz Beytüşşebap halkı adına arkadaşlarımızla beraber meydana gelen depremde mağdur olan vatandaşlarımız için halktan erzak, giyim, battaniye konusunda destek toplamak adına girişimimiz oldu. Ama kaymakamlığın engeline takıldık. Kaymakamlığın gerekçesi şu şekilde oldu; ‘yardım toplayabilmek için izniniz yok ve prosedür gereği böyle bir yardımda bulunamazsınız’ denildi. Böyle bir şey gerçekleştirilmesi durumunda hakkımızda soruşturma açılacaklarını söylediler” demişti.

BODRUM'DA BELEDİYE LOGOLU KOLİLERE ENGEL

Engellenen kampanyalardan biri de Bodrum Belediyesininki olmuştu. Toplanan yardımlar belediyeye ait binalarda kolilenerek deprem bölgesine gönderildi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AKP Bodrum İlçe Başkanı Osman Gökmen’in yardımları engellemeye çalıştığını söyleyerek, “Bodrumluların getirdiği eşyaların, giyeceklerin ve yiyeceklerin, Bodrum Belediyesi logolu kolilere konulmasını engellemeye çalışıyorsun ve bununla da yetinmeyip Herodot Kültür Merkezi'nde nefes almadan çalışan personelimizle tartışıyorsun, onları sözlü ve fiziki olarak taciz ediyorsun. Şimdi sana soruyorum, Bodrumluların getirdiği yardımların Bodrum Belediyesi logolu kolilere konulması seni ve partini neden rahatsız ediyor? O kolilerin üstündeki logo, rezillikte sınır tanımayan tarikat vakıflarının değil, 142 yıldır hizmet için var olan Bodrum Belediyesi'nin logosudur. Ve zaman, siyasi rant kavgası yapmanın değil, dondurucu soğuklarda, betonların altında, sokaklarda kalan insanlarımızın yanında olma günüdür.” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Macar kurtarma ekibi lideri gözyaşlarını tutamadı:  50’den fazla felaket gördüm ama...

SONRAKİ HABER

Günler sonra umut veren kurtuluşlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...