04 Şubat 2023 04:54

MEB okullara gönderdiği yazıyla ücretsiz yemek için şart koştu

Milli Eğitim Bakanlığı, taşımalı eğitim yapılan ve mevcudu 200’ün üzerinde olan okullarda, ücretsiz yemek hakkından yararlanacak öğrencilere okul müdürlüklerinin karar vermesini istedi.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin ülke genelinde taşımalı eğitim yapan okullara yazı gönderdi. Yazıya göre okul mevcudu 200’ü aşan okullarda ücretsiz yemek uygulamasından yararlanabilecek çocuklar okul yönetimi tarafından belirli koşullar gözetilerek saptanacak. “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasını başlatan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin, koşulsuz, şartsız ücretsiz yemeğin tüm öğrencilerin hakkı olduğunu söyledi.

Bakanlığın yazısında taşımalı okullarda bugüne kadar süren uygulamada sadece taşımalı öğrencilere yemek verildiği, diğer öğrencilere de yemek verilmesinin öğrencilerin kaynaşmasına katkıda bulunacağı ifade edildi. Ayrıca taşıma merkezlerinde yemek hizmeti verilmesiyle birlikte öğrencilerin yemek yiyebilmeleri için okul dışına çıkma zorunluluğunun ortadan kalkacağı, öğrencilerin güvenliğini esas alan bir uygulamanın sağlanacağı ifade edildi.

Yazının devamında ise bakanlığın belirli kademe ve okul türleriyle sınırlı tuttuğu ücretsiz yemek uygulaması için yeni bir şart koştuğu ortaya çıktı. Buna göre ücretsiz yemek için okul mevcutlarına göre bir sınırlama getiriliyor. Taşıma yoluyla toplam öğrenci sayısı 200 ve altı olan okullarda eğitim gören tüm öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verileceği; toplam öğrenci sayısı 200’ün üzerinde olan okullarda ise kimlerin ücretsiz yemek hakkından faydalanacağına ilişkin iş ve işlemlerin Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp gönderilecek yazı çerçevesinde okul müdürlükleri ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince koordineli olarak yürütülmesi istendi. Yazıda okul müdürlüklerinden dikkat edeceği hususlar arasında eğitim bölgesinin sosyoekonomik durumu maddi imkansızlıklar, okul-ev arası mesafenin çokluğu vb. sayıldı.

‘UYGULAMALARIN DENETÇİSİ KADINLAR OLACAK’

“Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyasını başlatan Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Elif Yetigin, gönderilen yazıya ilişkin “MEB kadınların talebine bir karşılık vermek zorunda kaldı. Ancak bugün baktığımızda yine ücretsiz yemek taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda öğrenci sayısıyla sınırlandırılıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Çünkü koşulsuz, şartsız yemek hakkının tüm okullarda tüm kademelerde tüm öğrencilere sağlanması gerekiyor. Bu yazının gönderilmesi maliyet hesabı yapıldığını ortaya koyuyor. İkinci dönem başlamadan skandallar gündeme geliyor. Örneğin Eskişehir’de, anaokullarında velilerden para istenmeye başlandı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kampanya devam ediyor. Kadınlar bu talebi sahiplenmeye devam ediyorlar. Tekrarlıyoruz: Bu işin takipçisiyiz. Uygulamaya konulurken de denetçisi kadınlar olacak. Tüm kademelere bu hak sağlanıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metin Uca'nın Osmaniye'deki gösterisi iptal edildi

SONRAKİ HABER

4 Şubat Dünya Kanser Günü | Erken tanı tedavi için çok önemli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...