03 Şubat 2023 10:31

AFAD’ın Düzce depreminde sınıfta kaldığı ortaya çıktı

Düzce’nin Gölyaka İlçesi geçen 23 Kasım’da meydana gelen 96 kişinin yaralandığı 5.9’luk deprem ile ilgili AFAD raporunda kurumun birçok eksikliği ve sorunu ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım 2022'de meydana gelen 5.9'luk depremde can kaybı olmamış, 96 kişi yaralanmıştı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Düzce depremiyle ilgili etki analizi raporu hazırladı. Raporda görevlendirmelerin yanlış yapılmasından toplanma alanının yanlış seçilmesine kadar birçok sorunun yaşandığı ortaya çıktı

Cumhuriyet gazetesinden Sena Tufan'ın haberine göre personelin idare ve sevkinden yapılan çalışmaların yanlışlığına kadar pek çok noktaya dikkat çekilen raporda eksikler tek tek sıralandı. Bazı personelin iki gün sonra bölgeye ulaşabildiği yazıldı.

Personelin idare ve sevkinden yapılan çalışmaların yanlışlığına kadar pek çok noktaya dikkat çekilen raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Depremden sonra AFAD Başkanlığımız tarafından afet bölgesine gidecek öncelikli iller “Ek Afet Müdahale Gruplarına” göre belli olmasına rağmen, görevlendirmeler buna uygun yapılmamıştır.
  • İlde görevli personelin takip ve koordinesini sağlayacak birim olmadığından bazı görevlerde mükerrerlik ortaya çıkmış, bazılarında sorumlu belirlenememiştir.
  • Gerek AFAD gönüllülerinin gerekse personelin kontrolünün sağlanması için koordinasyon birimi oluşturulmamıştır.
  • Çadırlara kabulde herhangi bir standart olmadığından, kalanların listesi ancak birkaç gün sonra hazırlanabilmiştir.
  • Çadır dağıtımında teslim muhtarlara yapıldığından bireysel takip sağlanamamıştır.
  • Çadırlarda kalan kişi sayısı net olmadığı için fazla yemek çıkarılmış veya yemek yetmediği durumlar yaşanmıştır.
  • Koordinasyon kurulu toplantılarının valilik binasında yapılması, İl AFAD Merkezi’nin etkinliğini azaltmış, kurumlar sadece bir temsilci ile AFAD merkezinden ihbarların alınması ve veri girişi işlemlerini takip etmişlerdir.
  • İl AFAD Merkezi’nin toplanma alanının yanlış seçildiği düşünülmektedir.
  • Afet gruplarının hazırlıksız olması AFAD Merkezi’nin yerinin yanlış seçilmesi, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun yetersiz kalması sağlıklı bir yönetim sürecinin önüne geçmiştir.
  • Afet nakliye grubu yöneticisi ve personeli iki gün sonra Düzce iline ulaşabilmiştir.
  • Sahadan alınan bilgilere göre yöneticilerin doğru şekilde bilgilendirilmesi ve afet öncesinde planlandığı şekilde müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekirken, afet yönetim sürecinde yöneticiler anlık çözümler üretmek ve sonuçları kestirilemeyen durumlarla karşı karşıya kalmıştır.
  • Yerel birimler hangi alanların öncelikli olduğu, hangi bölgelerden başlanması gerektiği konusunda ekiplere rehberlik edememiş, onları yönlendirememiştir. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TÜİK: Yıllık enflasyon yüzde 57,68 oldu

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ile 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...