09 Ocak 2023 14:58

HDP, AKP'nin Anayasa değişikliğine dair randevu talebini reddetti

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP grubunun Anayasa değişikliğine dair görüşme talebini reddettiklerini açıkladı.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

HDP, AKP grubunun anayasa değişikliğine dair görüşme talebini reddetti. Kararı duyuran HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Mevcut Anayasa’nın her gün çiğnendiği süreçte Anayasa görüşmeyi, samimi ve inandırcı olarak görmüyoruz” dedi.

AKP'nin Meclis grubu, başörtüsü ve aileye dair anayasa değişikliği önerilerine dair HDP ile ikinci defa görüşmek için talepte bulundu. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında AKP’nin talebini reddettiklerini açıkladı.

Oluç şunları kaydetti:

"BÜTÜN AYRIMCILIKLARI ORTADAN KALDIRACAK BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMALI"

“Demokrasinin ağır saldırı olduğu bir süreçte, sadece başörtü ile ilgili olarak getirilen değişiklik teklifi, Türkiye’deki özgürlükler sorununa çözüm üretmek konusunda yetersizdir demiştik. Bizlerin başörtü ile bir sorunu geçmişte yoktur bugün de yoktur. 2015’ten bu yana başörtülü vekillerimiz vardır. Kürtler, Aleviler, tüm inanç ve kimlikler başta olmak üzere eşit yurttaşlık hakkının olmadığı bir ülke ortamında, bu toplumsal talepleri karşılayacak bütünlüklü bir düzenleme gerekir demiştik. Sadece başörtüsü ve aile kurumu üzerinde getirilen değişiklik teklifi, iktidar blokunun bir seçim manevrasını hatırlatıyor demiştik. Bu adımı seçim manevrasından çıkarmanın yolu, bütün ayrımcılıkları ortadan kaldıracak, özellikle Anayasa'nın 10. maddesinde değişiklik yapılması gerekir demiştik. Bu konudaki önerilerimize bir cevap verilmedi."

"RANDEVU TALEPLERİNE OLUMLU CEVAP VERMEDİK"

"AKP Grup Yönetimi bugün Anayasa değişiklik teklini görüşmek üzere çarşamba günü için bizden randevu talebinde bulundu. Biz de bu talebi hem grup yönetimimizde hem de parti yönetimimizde tartıştık yetkili kurullarla, Eş Genel Başkanlarımız ile birlikte değerlendirdik. Tutumumuz şudur:

HDP’ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi; en son partimizin anayasal hakkı olan Hazine yardımının, iktidar blokunun siyasi baskısı sonucu bir hak gaspı olarak AYM tarafından ve Anayasa’ya aykırı bir şekilde bloke edilmesi;  özellikle bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskının AYM üzerinde yaşanması nedenleriyle AKP Grup Yönetimi ile Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşmeme kararı aldık. Randevu taleplerine olumlu cevap vermedik bu nedenle."

"SAMİMİ, İNANDIRICI VE GÜVEN VERİCİ BULMUYORUZ"

"AKP Meclis Grup Yönetiminin diyalog çabalarını önemsiz görmüyoruz ancak iktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle böyle bir görüşme zeminin ortadan kaldırıldığını düşünüyoruz. Mevcut Anayasa’nın dahi her gün çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir süreçte Anayasa değişikliğini görüşmeyi, samimi ve inandırıcı, güven verici bulmuyoruz. Üstelik seçim ortamına girmiş bir ülkeden söz ediyoruz. 3-4 ay bilemediniz 5 ay içerisinde seçimlerin yapılacağı bir ortamda, yargı vesayetinin HDP’ye yönelik işletiliyor olması, yargı vesayetiyle siyaset alanının dizayn ediliyor olması, HDP’ye yönelik ağır tasfiye politikalarının devam etmesi, seçimlerin adil, demokratik ve eşit bir ortamda yapılmayacağına dair çok önemli işaretlerdir. Demokratik siyasete kastedilmiştir iktidar tarafından. Anayasa Mahkemesi üzerindeki Cumhur İttifakı'nın açık baskı ortamını da göz önünde bulundurduğumuzda, bu teklifin tartışılmasını samimi ve güven verici bulmadığımızı bir kez daha vurguluyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğretim görevlisi, öğrencisine cinsel saldırı iddiasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

Bursa'daki “FETÖ” davasında eski vali Şahabettin Harput'a 8 yıl 9 ay hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...