18 Kasım 2022 14:35

Afrin'den demişti… Süleyman Soylu: Mersin de İstiklal saldırısı da Menbic'den oldu

Daha önce "Eylemi yapanın Afrin'den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var" diyen Süleyman Soylu, bu kez "Mersin saldırısı da Menbic'den oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Menbic'den oldu" dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlığın bütçe görüşmeleri sırasında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada HDP’yi PKK ile iltisaklı olmakla, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ise KHK'lilere ve ülkedeki uyuşturucu sorununa dair sözleri sebebiyle hedef aldı. Bunun üzerine gerginlik yaşandı.

İstanbul’da 6 kişinin ölümü, 81 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırı için daha önce "Eylemin talimatının Kobani'den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin'den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var" diyen Soylu bu kez söylem değiştirdi. Tartışma sırasında "Mersin saldırısı da Menbic'den oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Menbic'den oldu" dedi.

"VERİLEN MESAJI ALDIK" DEMİŞTİ, "MESAJIN NE OLDUĞUNU" GÜNLER SONRA SÖYLEDİ

Soylu, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliğinin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır" demişti. Ancak mesajın ne olduğunu söylememişti. Bugün yaptığı konuşmada ise mesajın şu olduğunu öne sürdü:

"Birdenbire son iki ayda Mersin ve İstiklal Caddesi saldırılarının yaşanması, özellikle yüzyılın seçimi yaklaşırken Türkiye'yi yeniden küresel istikrarsızlık cenderesine çekme denemesidir. Başta ABD olmak üzere küresel efendiler tarafından verilen mesaj, tam bağımsızlık yolundaki Türkiye'nin, etrafındaki coğrafyayı istikrara kavuşturma çabalarının, yitiklerini tekrar bulmasının ve dünyaya sözünü söyleyebilmesinin, bilhassa 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunun engellenmesine yöneliktir."

Saldırıları “küresel sistemin Türkiye üzerine oynadığı bir oyun” olarak niteleyen Soylu, "Her iki olayın talimatının geldiği yer, eylemcilere verilen eğitim seviyesi, küresel sistemin üzerimize oynadığı oyunun büyüklüğüne işarettir” dedi.

HDP'Yİ HEDEF ALDI VE "SALDIRILAR MENBİC'DEN YAPILDI" DEDİ

İstiklal Caddesi saldırısı ile ilgili “PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından birisidir” iddiasını öne süren Soylu, “Faillerini bulduk, şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz” diye konuştu.

Soylu'nun HDP’yi PKK’ye katılım sağlamakla suçlaması üzerine salonda sesler yükseldi. Bağırışmalar arasında Soylu, HDP’yi PKK ile iltisaklı olmak ile suçlayarak, İstiklal Caddesi'ndeki saldırı sonrasında yapılan açıklamaların “göz boyama” olduğunu öne sürdü.

“İstiklal saldırısının ilk gününde HDP ve Demirtaş sureti haktan basın açıklamaları yaptılar. Demek ki örgüt artık bunlara haber de vermiyor. Üzerinden iki gün geçince hizaya geldiler. Aynı Demirtaş her zamanki gibi ihanet içeren bir yazı kaleme almış” dedi.

Soylu’nun hakaretamiz ifadeleri olduğunu belirten HDP üyelerinin itirazlarıyla salonda tekrar tartışma yaşandı. Bunun üzerine Soylu, “Neden PKK’yi PYD’yi aklıyorsunuz? Devlete hakaret edene hakaret edilir. Mersin saldırısı da Menbic'den oldu, İstiklal saldırısı da Menbic'den oldu. Menbic'de de sizin ağalarınız durmaktadır. Amerika durmaktadır, PYD durmaktadır, PKK durmaktadır” sözlerini sarf etti.

Soylu'ya bu sırada tepkiler yükselmeye devam etti.

KILIÇDAROĞLU'NU DA HEDEF ALDI

CHP lideri Kemal Kılçdaroğlu’nun Türkiye’de yükselen uyuşturucu sorununa dikkat çekmesini eleştiren Soylu, “Türkiye’ye narkodevlet deyip kenara çekilmek ayıptır, yalandır” dedi.

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelesinin en parlak dönemini yaşadığını, ülkede uyuşturucu üretiminin olmadığını, satış oranlarının düştüğünü öne süren Soylu, “Sırf siyasi saiklerle akıllara ziyan değerlendirmeler yapılıyor” dedi.

Soylu, “Devlete uyuşturucu suçuna ortaklık iftirasının her bir kuruşunu bu aziz millete siyasete ispat etmeyen namerttir ve müfteridir. Ve bu iftiranın hesabı verilecektir. Herkes elindeki taşları döksün. Delillerini tek tek ortaya koysun hesaplaşalım” dedi.

Soylu, sözlerinin devamında, “Uyuşturucuyla ilgili bu değerlendirmeler, bu iftiralar yabancı büyükelçilerin verdiği morfinin etkisi altındadır. Mesele bu kadar nettir” sözlerini sarf etti.

İSTİKLAL SALDIRISI İÇİN DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada Soylu, “Eğer yakalamasaydık bugün Yunanistan'a kaçıracaklardı. Onun için nasıl ve ne şekilde koordine edildiğini bildiğimiz, nereden hareketlendiğini bildiğimiz bir terör yapısıyla karşı karşıyayız. PYD'yi orada kim besliyorsa, PKK'ya kim iç istihbarat sağlamaya çalışıyorsa fail odur. Piyonları çok fazla tartışmanın bir anlamı yoktur” demişti. Soylu ayrıca, “Eylemin talimatının Kobani'den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin'den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var” diye konuşmuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de saldırının zanlısı Ahlam Albashır’ın yakalanması ardından yaptığı açıklamada, "Şahıs yapılan sorgusunda, PKK/PYD/YPG terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir. PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak 13.11.2022 Pazar günü saat 16:20 sıralarında bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını beyan etmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Buna karşılık PKK ve PYD’den yapılan açıklamalarda saldırı üstlenilmemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Meslek örgütümüze yönelik antidemokratik müdahalelere karşı duracağız

SONRAKİ HABER

Avrupa'da ailesi olmayan binlerce sığınmacı çocuk insan tacirlerinin eline düşüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...