İş cinayetleri ve hukuksal süreç | Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi
Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta iş cinayetlerini ve yaşanan hukuksal süreci konuştuk.
Smyrna’dan İzmir’e Kentin Gündemi programında bu hafta iş cinayetlerini ve hukuksal süreci, HABAŞ’ta iş cinayetin de yaşamını yitiren Raif Çatan’ın Ağabeyi Aziz Çatan ve Avukat Hasan Hüseyin Evin ile konuştuk.
Kardeşi Raif Çatan’ın yaşamını yitirdiği günü anlatan Aziz Çatan, “Olay yaşanıyor saatlerce kimsenin haberi olmuyor. Kardeşimin cenazesi adli tıpa gönderilirken ben de olay yerine gidip baktım. Pandemi nedeniyle mahkeme çok uzadı. 16 Ekim’de keşif yapıldı. Keşif öncesi bariyerlerin yükseltilmiş olduğunu gördük. Hatta bilirkişi de sordu. Aydınlatma hâlâ yok. Kamera sistemini dağın eteğine koymuşlar o da sadece güvenliğin orayı görüyor, başka bir yeri görmüyor. Ayrıca can yeleği falan da verilmediği duruşmada sanıklar tarafından söylendi. Zaten limanlarda iş cinayetleri çok fazla ve yaptıkları hep yanlarına kalıyor” dedi.
16 Kasım’da görülecek duruşmaya katılım çağrısı yapan Çatan, “Bir sendika başkanı 50 bin lira para alıyor, işçi sınıfının bu sendikalardan kurtulması lazım. Bu cinayetlerde onlarında payı vardır. 36 tane taşeron firma var ama hiçbirinde sendika yok ve işçiler 12 saat çalışıyor, asgari ücret alıyor. Resmen kölelik var orada. İnsanlar baskı ve korkudan dolayı sesini çıkaramıyor. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri sadece kardeşim için değil bütün çalışan ve yaşamını yitiren insanlar için bir araya gelmelidir” diye konuştu.
“İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI ÖRGÜTLÜ BİR MÜCADELEYE İHTİYAÇ VAR”
İş cinayetlerine karşı örgütlü bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu ifade eden Avukat Hasan Hüseyin Evin ise, “İş cinayetleri bu ülkenin gündeminden hiçbir zaman düşmeyen bir sorun. İşverenlerin maliyet faktörü olarak gördükleri iş güvenliği önlemlerini almamakta ısrar ediyorlar. Örneğin Bakırçay havzasında bir demir çelik fabrikasında 50 liralık bir vidayı takmadığı için bir işçinin ölümüne sebep olmuş bir işveren var. Bu işveren yargılama sonucunda komik para cezasıyla durumu kurtarabilir halde. Böyle olunca cezasızlık politikasının ortaya çıkmasıyla birlikte iş cinayetleri adeta teşvik edilir hale geldi. Sendikalar tolu sözleşmeleri yaparken iş güvenliği önlemlerinin kusursuz olarak alınması bu iş güvenliği önlemlerinin alınmaması halinde çalışma hakkından kaçınma hakkının kullanılması için işçilere gerekli eğitimlerin verilmesi gerekir” dedi.
Dünyada meslek hastalıkları verilerine bakıldığında Türkiye’nin düşük sıralarda olduğunu söyleyen Evin, “Oysa bu gerçeğin tam aksinedir. Örneğin bir meslek hastalıkları hastanesinin İzmir’de yeni kurulmuş olması çok yeni bir şey ve bu hastanenin inşaatı devam ediyor. Buranın bir an önce faaliyete geçirilmesi ve meslek hastalığının tespiti bakımından işçinin önündeki engellerin mutlak suretle ortadan kaldırılması gerekir” diye ekledi.
Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her pazartesi saat 18.00’da Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel’de. (İzmir/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et