02 Ekim 2022 19:10

Küçükçekmece'de Evrensel ile dayanışma etkinliği: Özgür basına sahip çıkmalıyız

İstanbul Küçükçekmece'de yapılan dayanışma etkinliğinde konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Evrensel'e ve özgür basına sahip çıkmaya çağırdı.

Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) ilan ambargosuna karşı gazetemiz Evrensel ile dayanışma etkinlikleri sürüyor. İstanbul Küçükçekmece'de yapılan dayanışma etkinliğinde konuşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Evrensel'e ve özgür basına sahip çıkmaya çağırdı.

BİZ YAZMAYA DEVAM EDİYORUZ: GERÇEĞE SAHİP ÇIKIN

Küçükçekmece'de bulunan Akatlar Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe CHP, HDP,  Devrimci Parti, Halkevleri, Sol Parti, Demokratik Emekliler Sendikası, Kadın Muhasebeciler Derneği, Atakent Kadın Meclisi temsilcileri ile Garip Dede Cemevi temsilcileri katıldı.

ETF işçilerinin Evrensel ile dayanışmaya çağıran videosu ile başlayan etkinlikte Evrensel gazetesi adına konuşan Meltem Akyol, BİK'in Evrensel'e 2019 yılınan eylülden beri ilan vermediğini hatırlattı. İlan alamadıkları halde bir de 108 gün ilan kesme cezası aldıklarını söyleyen Akyol, Ağustos 2022'de ilan hakkının tümden iptal edildiğini belirtti. Akyol, "Emek Partisi'nin (EMEP) 13 farklı il ve ilçe örgütünün aldığı abone gazeteleri ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’de farklı bayilere gönderilen gazetelerin birkaç kişi tarafından toplu şekilde alınması, iptale gerekçe sayıldı. Bu karar nedeniyle cezaevlerine artık gitmiyor Evrensel. Bir yandan ilan ambargosu devam ederken diğer yandan ceza davaları sürüyor. Sedece ekim ayında 5 ayrı davada hakim karşısına çıkacağız. Bütün bunlar yalnızca Evrensel ile sınırlı değil. Salı günü yeni bir sansür dalgasına neden olacak bir yasa Meclis gündemine geliyor. Sansürü daha da yaygınlaştırmak istiyorlar. Seçime giderken gerçeğin bir iğne deliği kadar bir yerden geçmesini istemiyorlar. Biz burada, gerçeğin arkasında dimdik duruyoruz. Ama bizim dimdik durmamız yetmez; dayanışmaya, sizin, halkın, gerçeğe sahip çıkmasına ihtiyaç var. Evrensel'e daha fazla sahip çıkmaya, abone olmaya ihtiyaç var. Yalnızca ekonomik dayanışma değil, bu salondaki herkesin ve çevrenizin Evrensel'e haber göndermeye çağırıyorum."

AKDENİZ: ÖZGÜR BASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Mercan Selçuk Dans Topluluğu'nun dans gösterisinin ardından Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuştu. Sözlerine Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe'nin "Evrensel'in başı ne zaman sıkışsa hepiniz birer Metin'siniz" ifadelerini hatırlatarak başlayan Akdeniz ardından şunları söyledi: "Hakikat mücadelesi zordur bizim ülkemizde. Gerçek habere ulaşmak bedel ister. Nice canlarımızı, nice gazetecilerimizi biz bu yolda kaybettik. Sadece muhabirlerin çabası yetmiyor, gazeteleri, televizyonları, özgür basını ayakta turmamız gerekiyor. Sadece Evrensel gazetesini değil, Birgün'ü, Yeniyaşam'ı, Cumhuriyet'i el üstünde tutacağız, sahipleneceğiz, bu zorlu günlerde okuyacağız, okuyacağız. Aynı zamanda para cezaları ile yıldırılmaya çalışılan Halk TV, Tele1 ve ArtıTV'yi de sahipleneceğiz. Evrensel gazetesi herkesin yabancı düşmanlığı, herkesin mülteci düşmanlığı, herkesin Alevi düşmanlığı, Kürt düşmanlığı yaptığı, ayrımcılık yaptığı yerde, her zaman halkların kardeşliğini, eşit yurttaşlığı savunmuş bir yayın çizgisine sahiptir."

İRANLI KADINLARA SELAM: TEK ADAM REJİMLERİ GİDECEK

İran'da 17 gündür özgürlük mücadelesini veren kadınları selamlayan Akdeniz, "Hiçbir otokratik rejim, hiçbir tek adam rejimi sonsuz değil, onlar da gidecek, bizdeki tek adam rejimi de gidecek. İranlı kadınların bize mesajı budur" dedi.

"BU BEZİRGAN SALTANATINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ"

Salı günü Meclis gündemine gelecek dezanformasyon yasasını da hatırlatan Akdeniz sözlerini şöyle noktaladı: "2023 seçimini baskıyla, zorla korkutarak korku imparatorluğu yaratarak sosyal medyayı ve gazeteleri zapturapt altına alarak geçmek istiyorlar. Bu göz dağı hepimize. Bir ayrım yok. Sen CHP'lisin sen Emek Partilisin, sen HDP'lisin, sen Sol Partilisin, sen TKP'lisin diye ayrım yapmıyorlar. Bir bütün olarak bütün emek güçlerine, sendikalara, işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere göz dağı veriyorlar. Onun için bu sansür yasasına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu sansür yasasına karşı da mücadeleyi hep birlikte yükseltmemiz gerekiyor. Yoksa sandığın da güvencesi olmaz, seçimin de güvencesi olmaz. Mücadele etmeden hiç olmaz arkadaşlar. 'Hele bir bekleyelim, sandık gelsin, her şey güllük gülistanlık olacak'... Öyle bir Türkiye, öyle bir dünya yok.

Görüyorsunuz her alanda muazzam bir rüşvet mekanizması işliyor; 3600 ek gösterge diyor, EYT'lilere düzenleme diyor, KYK borçlarında faizlerin sıfırlayacağız diyor, sosyal konut projesi diyor, asgari ücrete yüksek bir artış sağlayacağım diyor... Peki bunların reçetesi ne olacak? Çok ağır bir reçete halkın sırtına geliyor. O yüzden biz bekledikçe aman provokasyon olur, sokağa dinleyelim dedikçe aman sandığı bekleyelim dedikçe onlar yol alacaklar. Gidenler gidici olanlar gücünü yeniden toparlayıp iktidarda kalacaklar. Durum bıçak sırtıdır. Hiç güç zehirlenmesine kapılmayalım. Çok çalışmamız lazım ama öncelikle halkın örgütlü gücünü, işçi sınıfının birleşik mücadelesini meydanlarda göstermemiz gerekiyor. Bakın Meclis açıldı, Sayıştay raporuna göre Sarayın harcaması bir günde on milyon. Bu ülkede okullar yeni açıldı. Çocuklar günde bir öğün beslenemiyorlar. Beslenme sorunu var, çoğu çocuk yeterince beslenemiyor. Bu bezirgânlarin saltanatını hep birlikte ortadan kaldıracağız."

Etkinlik Haluk Tolga İlhan'ın müzik dinletisi ile sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İSİG: 12 yılda en az 18 bin 285 işçi cinayeti yaşandı

SONRAKİ HABER

HDP'li Işık: Engellilere verilen 8 saatlik özel eğitim desteği bütçesi 40 saat olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...