12 Eylül 2022 20:06

Eğitim Sen'den pek çok kentte açıklama: Niteliğin kötüleştiği sistemde sağlıklı nesiller yetişemez

Eğitim Sen İzmir, Muğla ve Denizli başta olmak üzere pek çok kentte yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin açıklama yaptı: "Niteliğin daha da kötüleştiği eğitim sisteminde sağlıklı nesiller yetişemez"

Eğitim Sen'den pek çok kentte açıklama: Niteliğin kötüleştiği sistemde sağlıklı nesiller yetişemez

Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel

Eğitim Sen İzmir Şubeleri “2022-2023 eğitim öğretim yılı  dönem başı değerlendirme raporu” konulu basın toplantısı düzenledi.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında yapılan açıklamayı Eğitim Sen 6 No’lu Şube bakanı Bülent Karakaş okudu. Karakaş, eğitim öğretim yılının acil çözüm bekleyen sorunlarla açıldığını belirtirken İzmir’de yaşanan sorunları aktardı.

MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığının açık olduğunu belirten Karakaş, “Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koştuğu, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın zirve yaptığı, farklı dil ve kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir” dedi.

masada oturan 6 kişi, sarı renkteki eğitim sen bayrağı

Fotoğraf: Eğitim Sen İzmir Şubeleri

“YIKILAN 122 OKULDAN 17’Sİ YAPILDI”

Karakaş’ın aktardığı bilgilere göre İzmir'de de 2022-2023 eğitim-öğretim yılı resmi ve özel okullar dahil olmak üzere  2 bin 496 okul/kurumda ve 30 bin 151 derslikte başladı. 56 bin 079 öğretmen  ise 738 bin 273 öğrenciye eğitim verecek. İzmir depreminin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yıkılan 122 okuldan sadece 17’sinin yapıldığını, güçlendirmeye tabi tutulan 26 okuldan ise sadece şuan için 3 okulun güçlendirmesinin tamamlandığını ifade eden Karakaş sorunlara şu şekilde devam etti:

  • İkinci nöbet angaryası dayatılarak işyeri huzuru bozulmaktadır.
  • Ekonomik krizin bu denli yoğun yaşandığı süreçte kantinlerdeki ürün fiyatları çok yüksek.
  • İdari ve yardımcı hizmetlerde görev yapan arkadaşlar kurum içi mobing ve görevlendirme adı altında sürgünlere maruz kalmaktadır.
  • Sınıflar çok kalabalık olduğu için konteynırlar dersliklere dönüştürülüyor .
  • Özellikle meslek liselerinde giriş çıkışlarda güvenlik tedbirleri alınmalı.
  • Bağış adı altında veliler üzerinde ciddi bir baskı oluşturuluyor.
  • Norm kadro hakkaniyete göre belirlenmeli.Seçmeli dersler belirlenirken öğretmenler mağdur edilmemeli.
  • Güvenlik ve temizlik personeli  yeterli değil,temizlik ve hijyen malzemeleri  eksik ya da yok.

“AÇIK LİSE ALTERNATİF GÖSTERİLİYOR, OKUL TERK ORANLARI ARTIYOR”

  • Açık lise toplum için bir alternatif olarak gösteriliyor.Okul terk oranları artıyor. Eğitim sistemi dışında bir yaşam kurgusu gençler arasında yaygın.
  • Çoğu okulda kalorifer ve elektrik tesisatlarinda sıkıntılar var,sıvalar ve boyalar dökülmüş,müzik atölyeleri,fen ve teknoloji laboratuvarları ve bilişim teknoloji laboratuvarı yok.
  • Bazı okulların etrafındaki sokaklarda elektrik hatları veya yol onarımları ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.Bu durum öğrencilerimiz için tehlike arz etmektedir.
  • Bazı okullarda internet ya yok ya da yetersiz. Fotokopi makinesi olmayan okullarımız var.
  • Bazı okulların pansiyonlarının tadilatı bitirilmediği için öğrenciler mağduriyetler yaşamaktadır

(İzmir/EVRENSEL)


EĞİTİM SEN DENİZLİ ŞUBESİ: GERÇEK BİR MESLEK KANUNU İSTİYORUZ

ellerine pankar üstlerinde sarı renkte sendika yeleği olan insanlar açıklama yapıyor

Fotoğraf: Eğitim Sen Denizli Şubesi

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki bir araya gelen Eğitim Sen Denizli şubesi de Ankara'daki basın açıklamasına yapılan polis müdahalesi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Özdemir “8 Eylül’de Milli Eğitim Bakanlığı önünde taleplerimizi iletmek isterken, Genel Merkezimiz ve Ankara 1 No’lu Şubemizin önünde sendikal hak ve özgürlüklerimiz yok sayılarak polis şiddetine maruz kaldık. İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği ve kolluk gücü uluslararası sözleşmelere, anayasaya ve iç hukuk normlarına aykırı biçimde hareket ederek açıkça suç işledi” diyerek sözlerine başladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunuyla birlikte birçok sorunun oluşacağını belirten Özdemir, “Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmalı, yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açtığımız iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlandırılmalıdır” dedi.

Özdemir son olarak şunları kaydetti: “Ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz, eleştirilerimiz ve önerilerimiz doğrultusunda demokratik ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak gerçek bir meslek kanunu istiyoruz.” (Denizli/EVRENSEL)


MUĞLA’DA EĞİTİM SEN ŞUBESİ VE PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen Eğitim Sen Muğla Şubesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Muğla Şubesi hukuksuz uygulamalara karşı ortak basın açıklaması yaparak, “ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz”dedi.

 Açıklamaya Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de katılırken açıklamayı da Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran okudu. Savran, “Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakabilmek için, onlara demokratik, adil ve barış içinde bir yaşam sunabilmek için yapılması gereken çok şey vardır. 12 Eylül darbecileri ve 12 Eylül’ü gölgede bırakan uygulamalarla hesaplaşmanın yolu uzun ve kararlı bir mücadeleyi gerektirmektedir. Eğitim Sen olarak, her türlü haksız, hukuksuz, baskıcı ve otoriter uygulamalara karşı eşitlik, özgürlük, laiklik, barış ve demokrasi mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğimiz bilinmelidir” dedi.

Eğitim sistemi ve eğitim müfredatının hızla gericileştiğini ve laik eğitimden tümü ile uzaklaşıldığını belirten Savran, “Eğitim sistemi bu haliylede asimilasyoncudur ve bu da Evrensel Hukuka ve Evrensel İnsan Hakları ilkelerine aykırıdır. Zorunlu din dersleri meselesi toplumun ortak meselesidir ve sadece Alevilere havale edilecek bir sorun değildir” diye ekledi.

“HAKLARIMIZ İÇN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ”

Savran tüm eğitim ve bilim emekçileri için, insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmasının ivedi biçimde yapılmasını istediklerini vurgulayarak “Eğitim Sen Muğla Şubesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak  genel merkezimize ve arkadaşlarımıza yönelik dün yapılan saldırı ve hukuksuz uygulamaları kınıyor, tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edeceğimizi; ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)


EĞİTİMCİLER, BALIKESİR VE SAMSUN'DAN SESLENDİ: ÖMK GERİ ÇEKİLSİN

Eğitim Sen Edremit Temsilciliği de yaptığı açıklamada "Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilsin" dedi.

Eğitim Sen üyeleri açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel 

Edremit Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasına eğitim emekçilerinin yanı sıra emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. 12 Eylül darbesinde veemek, barış, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yitirilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Eğitimciler, Samsun'da da talepleri için basın açıklaması düzenledi.

Eğitim Sen üyeleri açıklama yaptı

Fotoğraf: Evrensel 

(Balıkesir-Samsun/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et