28 Temmuz 2022 19:49

Adana’da araştırma yaparken darbedilen Gazeteci Vedat Örüç: Ekipmanlarımıza el konuldu

Gazeteciler Vedat Örüç ve Elif Kurttaş, Adana Geri Dönüşüm Sanayiciler Sitesi’nde haber takibi sırasında darbedildi. Vedat Örüç Evrensel'e konuştu: Ekipmanlarımıza el konuldu.

Fotoğraf: @_Orucvedat'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımdan alınmıştır

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Adana’da haber takibi yapan Vedat Örüç ve Elif Kurttaş, iki firma sahibi ve çalışanları tarafından alıkonularak, darbedildi. 

Gazeteciler Vedat Örüç ve Elif Kurttaş, Adana Geri Dönüşüm Sanayiciler Sitesi’nde haber takibi sırasında alıkonularak darbedildiklerini duyurdu. Darp raporu alan gazeteciler suç duyurusunda bulunduklarını da açıkladı.

Gazeteci Örüç yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.

Örüç lojistik avantajları ve geri dönüşüm firmalarının oluşturduğu sektörün büyüklüğü bakımından öncelikli hale gelen Adana'da özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan ithal edilen plastik atıkların, irili ufaklı geri dönüşüm firmalarında ham maddeye dönüştürüldüğüne dikkat çekti.

Geri dönüşüme elverişli olmayan atıkların tarım alanları ve yaşam alanlarına yakın noktalara serbestçe bırakıldığını, denetim yetersizliği nedeniyle merdiven altı ve korsan geri dönüşüm faaliyetler çerçevesinde tarım alanlarına gelişi güzel bırakılan atıkların da kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildiğini belirten Örüç “Sulama kanalları ve ekim alanları yabancı menşeili mikro plastik tehdidine maruz kalırken, maliyet nedeniyle yasal mevzuata uyulmadan, yaşam alanlarına yakın noktalarda yakılarak imha edilen atıklar, saçtığı zehirli gazlarla insan sağlığı ve iklim için de tehdit oluşturuyor. Ayrıca ithal edilen atıkların geri dönüştürüldüğü tesislerde sığınmacı işçiler güvencesiz, kayıtsız ve kötü koşullarda çalıştırılıyor.” dedi.

‘AJAN’, ‘TERÖRİST’ DEDİLER

Örüç tüm bu suçları araştırmak, gözlem yapmak ve atığı ithal eden firma sahipleri ile görüşmek için gazeteci arkadaşı Elif Kurttaş ile birlikte Adana’da bulunan Kemal Deniz Geri Dönüşüm Sitesin’e gittiklerini anlattı ve şunları söyledi: “Site içerisinde biraz gözlem yaptıktan sonra ilk durağımız ‘Akbulut Plastik Geri Dönüşüm’ firması oldu. Firmanın patronlarından biri olan İbrahim Akbulut ile röportaj yaptıktan sonra görüşlerini desteklemek için tesisin içerisini dolaşmak istedik. Ancak izin verilmeyince oradan ayrılmak için tesisin dışına çıktığımızda Akbulut PGD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbulut tarafından ‘ajan’ ve ‘terörist’ olmakla itham edildik ithamlara itiraz edince hakarete uğradık. Bunun üzerine ufak bir ağız dalaşı yaşadık.” dedi.

MASKESİZ, ELDİVENSİZ, BARETSİZ İŞÇİLER

Örüç yaşadıklarından sonra sitenin diğer alanlarını dolaşmak için oradan ayrıldıklarını ve Akgül PGD firmasına gittiklerini belirtti. Örüç firma tesisine giriş yaptıklarında kendisini işçi temsilcisi olarak tanıtan bir işçiden patronlarıyla görüşme istediğinde bulunduklarını bunun üzerine işçinin, ofisin tesisin diğer tarafında olduğunu ve orada patronla görüşebileceğimizi söylediğini aktardı.

Örüç ofise geçmek için tesisin içinden geçerken, işçilerin tamamının koruyucu ekipman olmadan yani maskesiz, eldivensiz ve baretiz çalıştığını, işçilerin büyük bir bölümünün Suriyeli sığınmacılardan oluştuğunu ve muhtemelen kayıtsız çalıştırıldığını belirterek “Bu esnada fotoğraf çekmek için izin istediğimizde bize refakat eden işçi, kendisinin patronun akrabası olduğunu ve sorun olmayacağını belirtti. Bunun üzerine işçilerin çalışma koşullarını belgelemek için hem işçilerin hem de çalışma ortamlarının fotoğraflarını çektik.”

Ofise yöneldiklerinde Akbulut PGD tesisinin çalışanları ve yöneticilerinden biri olan Hayrettin Akbulut tarafından alı konulduklarını anlatan Gazeteci Vedat Örüç bu esnada sözlü tacize ve hakarete maruz kaldıklarını, daha sonra Akgül PGD firmasını çalışanları ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Gül’de kalabalığa dahil olarak Akgül firmasının ofisine kapatıldıklarını belirterek “Burada ölümle tehdit edilerek darp edildik ve ekipmanlarımız zorla elimizden alınarak fotoğrafların bulunduğu hafıza kartına zorla el konuldu. Daha sonra polis çağırmak istediğimde bizi bıraktılar. Oradan ayrılarken Adana şehir merkezine kadar takip edildik.” dedi.

"GİZLEDİKLERİ SUÇLARIN ORTAYA ÇIKMASINDAN KORKUYORLAR"

Örüç son olarak “Suç işlemiyorlarsa ya da işçileri kötü koşullarda, güvencesi ve kayıtsız çalıştırmıyorlarsa neyi saklıyorlar?​” diye sordu ve şunları söyledi: “Açıkça ortadaki iktidarın gücünü arkasına alan suç işlemekten imtina etmiyor. Bunu ortaya çıkarmaya çalışan gazetecilerde ilk hedefleri oluyor çünkü halktan gizledikleri suçların ortaya çıkmasından korkuyorlar. Gazetecilere yönelik saldırılar suçu örtmeye yetmez. Haber yapmaya gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Suç işleyen, ekolojiyi kirleten ve işçilere, emekçilere kötü koşulları layık gören her kim olursa olsun peşini bırakmayacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş kuruluş yıl dönümünde açıklama yaptı, açıklamaya Atışkan Alçı işçileri damga vurdu

SONRAKİ HABER

Iğdır’da 62 dükkanın aniden kamulaştırılması Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...