28 Haziran 2022 19:59

Nebati'den "ek bütçe" açıklaması: İlave gelirin 927,7 milyar lirası vergi gelirlerinden elde edilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ek bütçe teklifi ile ilgili "İlave gelirin 927,7 milyar lirası vergi gelirlerinden, 152,9 milyar lirası vergi dışı gelirlerden oluşmaktadır" dedi.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA

Paylaş

Ek bütçe teklifiyle ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Hazırladığımız Ek Bütçe ile genel bütçe gelirlerinde net 1 trilyon 81 milyar lira ilave gelir öngörüyoruz. Bu ilave gelirin 927,7 milyar lirası vergi gelirlerinden, 152,9 milyar lirası vergi dışı gelirlerden oluşmaktadır" dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Ek Bütçe Kanun Teklifi”nin görüşmeleri sürüyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı ödeneğinde artışa imkan sağlayan "Cumhurbaşkanı ödeneğinin yüzde 20,2 artırılmasına" ilişkin ifade 2022 yılı ek bütçe teklifinden çıkarıldı.

Nebati, "Ek bütçemizi de mevcut gelir gerçekleşmelerimizden hareketle herhangi bir vergi artışı ya da yeni vergi ihdası öngörmeden tamamen gerçekçi varsayımlarla hazırladık. Kimsenin şüphesi olmasın, ekonomimiz güçlenerek yoluna devam ediyor. Hedeflerin tutturulması için çarşıya pazara ek vergi getirmeyeceğiz" dedi.

Nebati açıklamasında "2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kendi doğalgazımızı inşallah hanelere ulaştıracağız" vaadinde bulundu. 

Nebati, "2022 yılı Bütçe Kanununda vergi kanunlarımızda düzenlenen istisna, muafiyet ve indirimlerin maliyetini gösteren 336 milyar lira vergi harcaması öngördük. Yaptığımız bu ek bütçede bunları azaltan herhangi bir düzenleme yok, esasen gündemimizde böyle bir plan da yoktur. Ayrıca 2022 yılı içinde bazıları geçici, bazıları kalıcı olarak enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak vergi indirimleri yaptık. 241 milyar lira bu kapsamda yaptığımız düzenlemelerin maliyetidir" dedi. 

MUHALEFETTEN TEPKİ

 Türkiye’nin büyüdüğünü öne süren Nebati’ye CHP’li Murat Emir, “Otuz yıllık göz doktoruyum, pırıltı falan görmüyorum gözlerinizde!” diyerek tepki gösterdi. İhracat ile devam eden Nebati, “2022 yılı Mayıs ayında ihracatımız yıllık 242,6 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır” sözleri de “Nebati'den masallar, Nebati'den!”, “Işıkları kapatıver” sözleriyle eleştirildi.

‘6 AYLIK UYKUDAN UYANDINIZ MI?​’

“Sayın Bakan, altı aylık uykudan uyandınız mı, ne görüyorsunuz altı ay sonra?​” sözleriyle CHP’li Ünal Demirtaş, Nebati'ye tepki göstermeyi sürdürdü. Büyüme rakamlarından söz eden Bakan’a “Vatandaşa anlat, vatandaşa; cesaretin varsa vatandaşa anlat bunları sen” sözleriyle muhalefet sıralarından tepkiler yükseldi.

Meclis Başkanı Celal Adan ise duruma müdahale etti. Bu sırada CHP’li Murat Emir, Bakan Nebati’ye “Yüzde 200 enflasyonun olduğu bir ülkede Maliye Bakanı böyle konuşamaz; utanır biraz, utanır!” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.

Konuşmasını sürdüren Bakan Nebati, “Türkiye, OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre en fazla istihdam artışı sağlayan ülke olmuştur; OECD söylüyor. Bir taraftan enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatları artıyor, diğer yandan fiyatını kabul etseniz bile ürünü bulamıyorsunuz. Hadi ürünü buldunuz, konteyneri bulamıyorsunuz. Konteyneri buldunuz, gemiyi bulamıyorsunuz” sözlerine de CHP’li Emine Gülizar Emecan, “Ya, ne çok ağlıyorsunuz! Ağlamaktan gözleriniz şişti” diyerek, karşılık verdi.

‘BATIRDINIZ ÜLKEYİ’ TEPKİSİ

Geçmişte enflasyondan Türkiye’nin çok çektiğini ve yüzde iki yüze çıkan enflasyon ile mücadele ettiklerini ileri süren Bakan Nebati’ye, CHP’li Murta Emir, “Yine yalan” sözleriyle karşılık verdi.

Sunumunu sürdüren Bakan’a muhalefet sıralarından “Batırdınız ülkeyi, batırdınız! Ülkeyi batırdınız, ülkeyi!”, “Siz bu hâlde devlet yönetimine talip oluyorsunuz, siz... Allah bu ülkeye yardım etsin!”, “Aç bıraktınız, aç! Milleti aç bıraktınız”, “Ekmek 5 lira oldu, ekmek 5 lira oldu!” tepkileri geldi.

‘YAZIKLAR OLSUN FAİZ REKORTMENİSİNİZ’

CHP’li Murat Emir, “Yazıklar olsun! Faiz rekortmenisiniz, faiz!” dedi. Bakan Nebati ise “2002 yılında hazırlanan bütçenin yüzde 43'ü sadece faiz giderlerinden oluşuyordu. Hâl böyleyken, bütçede kalan sınırlı alanın eğitime, sağlığa, yatırıma yani halkımıza doğrudan hizmet sağlayacak alanlara yetmesi mümkün olmadı. Şu anda üzerinde müzakere ettiğimiz ek bütçe kanun teklifindeki tutarlarla birlikte 2022 yılında faize ayrılan kaynak bütçenin yalnızca yüzde 11,6'sına denk geliyor ki 2022 yılı Bütçe Kanunu'nda bu oran yüzde 13,7 olarak belirlenmişti” sözlerini sarf etti.

Bütçe görüşmeleri milletvekillerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'deki kürtaj karşıtı yasa Teksas'ta eyalet mahkemesi tarafından engellendi

SONRAKİ HABER

BİRTEK-SEN'den “İnsanca yaşamaya yetecek  bir ücret" talebiyle sosyal medya kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...