23 Haziran 2022 12:26
Son Güncellenme Tarihi: 23 Haziran 2022 22:34

İktidara 6 ay bile yetmeyen 2022 yılı bütçesine sunulan ek bütçe komisyondan geçti

AKP tarafından hazırlanan ek bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti. Bütçeye 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek.

Fotoğraf: Harun Özalp / AA

Paylaş

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

İktidarın 2022 yılı bütçesi 6 ay yetmedi. Kanun teklifiyle, genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek. Gelir artışının neredeyse tamamının vergi gelirlerinden sağlanması öngörülüyor. Daha önce yaklaşık 280 milyar lira olarak öngörülen 2022 bütçe açığı tahmini ise yaklaşık 80 milyar lira olarak kaydedildi

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırılacak.

Öte yandan hükümetin bütçeye yük olmadığını savunmasına rağmen 21 milyar harcadığı kur korumalı mevduat için ise ek bütçede 40 milyar lira ödenek ayrıldı.

EK BÜTÇE GEREKÇESİ: ENERJİ VE PERSONEL GİDERLERİ

Ek bütçeye eklenen giderlerin 16,8 milyar lirası personel giderleri, 86,7 milyar lirası mal ve hizmet alım giderleri, 89,4 milyar lirası faiz giderleri, 421 milyar lirası cari transferler, 74,1 milyar lirası sermaye giderleri, 13,6 milyar lirası sermaye transferleri, 140 milyar lirası borç verme giderleri ve 38,9 milyar lirası yedek ödenek için ayrıldı. Personel giderleri ve personel sosyal güvenlik giderleri kalemi yüzde 40,5 oranında artırıldı. Ayrıca iç borç faiz giderlerine ek 44 milyar lira, dış borç faiz giderlerine ek 32 milyar lira ayrıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kullandığı ödeneğe de yılbaşından itibaren yüzde 20,2 artış yapılması nedeniyle, cumhurbaşkanı maaşına önümüzdeki 6 ay yüzde 40,4 oranında zam yapılacak.

MUHALEFET ELEŞTİRDİ: YANDAŞA EK BÜTÇE, VATANDAŞA EK KÜLFET

Komisyon, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. 90’lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu, iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi. Nebati, "Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını etkileyen olağanüstü fiyat artışlarının alım güçlerine en az düzeyde yansıması için azami çabayı gösteriyor ve gerekli adımları ivedilikle atıyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP, HDP ve İYİ Partili milletvekilleri, usul tartışmasında, teklifin sunumu ve görüşme şeklini eleştirdi.

Toplantı öncesi CHP'li milletvekilleri "Yandaşa ek bütçe, vatandaşa ek külfet", "Kur korumalıya para var, yangın uçağına yok", "Bütçenin özeti; durmak yok yolmaya devam" yazılı dövizleri sıralarına bıraktı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve Antalya Milletvekili Cavit Arı, Marmaris'teki orman yangınları konusunda iktidarı eleştirdi.

CHP’li Emine Gülizar Emecan da Kasım ayında getirilen bütçenin yarısı kadar bir bütçe getirildiğini savunarak, “Bütçe özel bir kanun ise ek bütçeyi neden normal kanun gibi görüşüyoruz” diye sordu.

Emecan, “Neden Cumhurbaşkanı Yardımcısı bütçeyi sunmuyor. Şimdi kendi içinde ciddi çelişkiler var. Avrasya Tüneli’ne yapılacak katkı ödemesini soracağım, nasıl bunun cevabını alacağız. Ek bütçe yapımının Anayasa’da ve İç Tüzük’te şu ana kadar tanımlanmamış olması, getirilen Cumhurbaşkanı yönetim sisteminin ihtiyaçları karşılamadığını, eksiklikler bulunduğunun kanıtıdır” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, iktidarın yılın 6 ayı tamamlanmadan ek bütçe getirdiğini ancak Türkiye'yi bütçesiz bırakmalarının mümkün olmadığını, bu teklifi mutlaka çıkaracaklarını ifade etti.

2004 yılından bu yana ek bütçe yapılmadığını kaydeden Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığından gelen bütçenin görüşülme usulü konusunda mevzuatta boşluk olduğunu söyledi.

Kuşoğlu, "Bu bir kanun teklifiyse bir milletvekili tarafından verilmesi gerekiyor. Eğer bir bütçe teklifiyse bütçe usulüne göre görüşülmesi gerekiyor. Bu ne bütçe ne kanun teklifi oldu. Ne Anayasa ne İçtüzük'te bununla ilgili bir hüküm yok. Türkiye gibi devlet geleneği olan bir ülkenin anayasasında ek bütçenin nasıl görüşüleceğine ilişkin bir hüküm olmaz mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber bu hükümler ortadan kalktı." diye konuştu.

Kuşoğlu, ek bütçe yapılması konusundaki mevzuat boşlukları için bir rapor hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

"SENDİKALARIN DA GÖRÜŞÜ ALINMALI"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin görüşmelere çağrılmamasını eleştirdi.

Getirilen ek bütçeye dair eleştirilerini sıralayan Paylan, “Bütçenin tercihleri nedeniyle bu 6 ayda kazananlar ve kaybedenler oldu. Sayın bakan da tarihe geçecek bir şekilde kimin kazandığını, kaybettiğini itiraf etti. Bu sistem ve düzenden ‘Dar gelirliler hariç patronlar kazandı’ dedi. Burada kazananların temsilcileri var. Kaybedenlerin temsilcileri yok. İşçilerin, emekçilerin, çiftçilerin temsilcileri yok” dedi.

Bu sırada AKP'li Uğur Aydemir'den “Biz buradayız” sesleri yükseldi. Paylan, “Siz patronların temsilcisiniz kusura bakmayın Uğur bey” diye karşılık verdi.

"KALEMLERDE AYRINTI YOK"

HDP’li Erol Katırcıoğlu getirilen ek bütçenin yüksek olmasının önümüzdeki dönemde vergilerin artışı anlamına geleceğini belirtti. Katırcıoğlu, “Bazı kalemlerde hiç ayrıntı verilmemiş. Yollukların artışında inanılmaz rakamlar var. 500 binden 3,5 milyara çıkmış. Ayrıntıları anlamak için daha ayrıntılı bilgilere sahip insanlarla görüşmemiz lazım” dedi.

Milletvekilleri ardından söz alan Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, HDP’li Paylan’ın STK’ların neden çağrılmadığı sorusuna da “Eminim Sayın Paylan STK’lerle buraya gelmeden önce görüşmeler yapmıştır, görüşlerini almıştır” diye karşılık verdi.

“EK BÜTÇE NEREDEYSE 2022 YILI BÜTÇESİNİN BÜYÜKLÜĞÜYLE AYNI”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, ek bütçenin, 2022 yılı bütçesinin büyüklüğüyle neredeyse aynı olduğunu, bu nedenle yeni bir bütçe olarak görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Bu konuda bir rapor hazırlanmasını öneren Yılmaz, bu şekilde belirlenecek usulün, bundan sonraki dönemlerde de izlenebileceğini belirtti.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fuat Oktay, Erdoğan’ın 'cami yaktılar' iddiasına yanıt vermedi

SONRAKİ HABER

EMEP Körfez İlçe Örgütü: Ekmek zammı vatandaşa yansıtılmasın, belediye karşılasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa