Mecliste bu hafta: Basın ve ifade özgürlüğüne darbe’ teklifi görüşülecek
AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren kanun teklifi Mecliste görüşülecek.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA
TBMM, yasama ve denetim faaliyetleri yürüteceği yoğun bir haftaya daha giriyor. AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu nedeniyle hapis cezası öngören ve internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren kanun teklifi Mecliste görüşülecek. Teklife meslek örgütlerinden basın yayın kurumlarından toplu itirazlar söz konusu.
Meclis Genel Kurulunda bu hafta 3 önemli teklifin görüşülmesi bekleniyor.
21 Haziran Salı günü başlayacak Genel Kurulda, İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine devam edilecek.
Kanun Teklifi ile merkezdeki tüm altyapı ve üstyapının işletilmesi, yönetilmesi, bağımsız bölüm ve alanların kiralanması ile ilgili kurumlara tahsis edilmiş alanlar hariç umumi hizmetlere ayrılmış yerlere dair her türlü yönetim faaliyeti, 20 yıl süreyle yönetici şirketçe gerçekleştirilecek. Kanun Teklifi’ne; bir finans merkezinin gayrimenkul, yap-sat projesinin ötesine geçemeyeceği, ve finansal, ekonomik ve idari istikrarın olmadığı sistemde ancak bir inşaat projesi cazibesine sahip olabileceğine dair eleştiriler var.
6. YARGI PAKETİ
6. yargı paketine ilişkin düzenlemeleri içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Kurul gündemine gelecek.
Kanun Teklifi ile yargıda hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getirilecek. Hakim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak.
CHP, HDP ve İYİ Parti, AKP tarafından hazırlanan ve ‘6. yargı paketi’ olarak nitelendirilen 24 maddelik ‘Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ayrı ayrı şerh düştü. CHP, ‘FETÖ’ ile ortaklık döneminde yargıda açılan kara delikle yargıya güveni tarihin en düşük seviyelerine indiren ve yargı eliyle siyasi muarızlarını yok etme politikası izleyen AKP iktidarı, 15 Temmuz 2016 tarihli darbe kalkışmasından sonra ‘yargıda reform’ söylemine sarılarak yaşanan sorunların kaynağı olduğunu gizlemeye çalıştı” değerlendirmesi yapıldı. HDP’nin şerhinde ise “Mahkemeler, tutuklu muhalifleri serbest bırakmamak için AİHM kararlarına uymamaktadırlar” denildi.
SOSYAL MEDYA VE İNTERNET HABERCİLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEME
Genel Kurulda, basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin de ele alınması öngörülüyor.
Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak.
Basın meslek örgütleri bu düzenlemenin, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne baskı uygulanmasına meşruluk kazandıracağını ifade ederek itiraz ediyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et