11 Mayıs 2022 13:47

İngiltere ile İsveç güvenlik anlaşması imzaladı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, savunma ve güvenlik iş birliği ile istihbarat paylaşımını içeren ortak güvenlik deklarasyonuna imza attı.

Bir Type 45 destroyeri | Fotoğraf: Hammersfan/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

İngiltere ve İsveç, ortak güvenlik deklarasyonu imzaladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Stockholm'de, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'la görüştü.

Johnson ve Magdalena, ikili görüşmelerinin ardından savunma ve güvenlik iş birliği, istihbarat paylaşımı ve ortak askeri tatbikatların da desteklenmesini içeren ortak güvenlik deklarasyonuna imza attı.

Anlaşmanın ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

SALDIRI DURUMUNDA İNGİLTERE VE İSVEÇ BİRBİRİNE YARDIM EDECEK

Johnson, burada yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "21. yüzyıl tiranı" dedi.

Rusya'nın İsveç'e saldırması durumunda İngiltere'nin tam olarak ne yapacağının sorulması üzerine, Johnson, iki ülkeden birine saldırı olması durumunda İngiltere ve İsveç'in birbirine yardım edeceğini söyledi.

Johnson, "İster bir felaket ya da askeri bir saldırı olsun bugün söylediğimiz şey, karşı tarafın talebi üzerine yardımına geleceğimizdir. Ukrayna'daki Rus saldırısıyla kendimizi bulduğumuz korkunç koşullarda bunu belirtmek hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Johnson, anlaşmanın, istihbarat paylaşımı ve ortak askeri tatbikatların desteklenmesine izin vereceğini belirtti. Ayrıca İsveç'in olası NATO üyeliği konusunda vereceği kararı ne olursa olsun destekleyeceklerini söyledi. 

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA DESTEĞİMİZDE KARARLI VE NETİZ"

İsveç'in ardından ziyaret edeceği Finlandiya'da da benzer bir anlaşmaya imza atacaklarını aktaran Johnson, şunları kaydetti:

"Hem İsveç'e hem de Finlandiya'ya desteğimizde kararlı ve netiz. Bu güvenlik deklarasyonlarının imzalanması, milletlerimiz arasındaki sonsuz güvencenin bir sembolüdür. Bunlar kısa vadeli geçici tedbirler değil, askeri bağları ve küresel istikrarı desteklemek ve gelecek nesiller için Avrupa'nın savunmasını güçlendirmek için uzun vadeli bir taahhüttür."

ANDERSSON: BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRİYORUZ

İsveç Başbakanı Andersson da Putin'in girişimlerinin ters teptiğini belirterek "Bugün burada her zamankinden daha fazla birlik içinde bağlarımızı güçlendiriyoruz. İngiltere'yle yakın iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. İkili savunma ve güvenlik iş birliği açısından bugün bir adım daha attık" dedi.

Johnson, basın toplantısının ardından resmi temaslarda bulunmak üzere Finlandiya'ya hareket etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine tepkiler yükseldi

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı Biden: "Enflasyon kabul edilemez derecede yüksek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...