23 Mart 2022 12:06

Cinsel saldırı faili Hasan Bilgili hakkında istenen tutuklama talebi DNA kanıtına rağmen reddedildi

Hasan Bilgili'nin veteriner hekim Ç.B’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada, Bilgili'nin tutuklanmasına dair talep, Ç.B'nin iç çamaşırında DNA'sına rastlanması deliline rağmen reddedildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara VCOM çalışanı veteriner hekim Ç.B.’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Hasan Bilgili davasında sanık avukatları tarafından getirilen Bilirkişi uzmanı, Ç.B.’ye dönük tecavüz bulgusuna rastlamadığını belirtirken, vücudunda bulunan izlere ‘kedi yada köpek izleri’ savunması yaptı. Sanık Hasan Bilgili hakkında istenen tutuklama talebi DNA kanıtına rağmen reddedildi. Duruşma 11 Mayıs’a ertelendi.

Ankara’da, 2 Nisan 2019’da sahibi olduğu VCOM Veteriner Cerrahi ve Ortopedi Merkezi’nde çalışan veteriner hekim Ç.B.’yi cinsel saldırıya maruz bıraktığı gerekçesiyle tutuklanan, ardından itiraz üzerine serbest bırakılan Prof. Dr. Hasan Bilgili ile delilleri yok etmede ona yardım eden veteriner hekim Serkan Durmaz ve Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında açılan davanın 8’inci duruşması Ankara 31'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt, tecavüze maruz kalan Ç.B. ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulunurken, çok sayıda kadın duruşmayı takip etti. Duruşma İstanbul 5’nci İltisat Kurumu tarafından bir önceki celsede istenilen raporun gönderilmediği belirtilerek başladı.  Ardından sanık avukatları,  Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen rapora ilişkin uzman görüşünü bildirmek için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Görevlisi’nin tanık olarak dinletilmesini talep etti. Mahkeme tarafından kabul edilen talebe karşı görüşünü bildirmek için gelen bilirkişi uzmanı, 30 yıldır adli biyolog, DNA testleri ve olay yeri inceleme görevi yaptığını kaydetti. ATK tarafından gönderilen raporu ve dava dosyasını incelediğini belirten bilirkişi, aynı tuvaleti  kullanmak, el ele tutuşmak, dokunmada DNA’nın hemen geçebileceğini belirtti. Raporları incelediğinde cinsel istismar bulgusu olmadığı kanaatinde olduğunu savundu.

Ç.B.’NİN VÜCUDUNDA BULUNAN İZLER KÖPEK-KEDİ İZİYMİŞ(!)

Bilirkişi görüşlerinin ardından avukatların ısrarla ‘cinsel istismar’ bulgusu temasla mı geçer sorularına karşı bilirkişinin, "ATK ve dosyaya göre konuşuyorum, ‘cinsel istismar’ bulgusuna rastlamadım" demesi izleyicilerin ve avukatların tepkilerine neden oldu. Mahkeme başkanı, "Ç.B.’nin vücudunda bulunan izlere ne söyleyeceksiniz" sorusuna bilirkişi, "Veterinerlikte çalıştığı için kedi ve köpek tırmalamaları olmaları muhtemeldir" yanıtını verdi. Bilirkişinin duruşma salonunda ayrıldığı sırada izleyiciler, "Kaç para aldın, bir tecavüz sanığını akladığını kadınlar asla unutmayacak" sözlerine karşılık sanık avukatları mahkeme başkanına tutanak tutması yönünde ikazda bulundu. Mahkeme başkanı ise ikinci bir durumda izleyicileri salondan çıkarmakla tehdit etti.

Ç.B.’nin avukatı Aslı Arıhan, kadın davalarının sürekli uzamasından kaynaklı  davaların toplumsal bir sorun haline geldiğini ve kadınların bundan kaynaklı bu duruşmaları takip ettiğine dikkat çekti. Arıhan, “Yargı sistemi çok yavaş ilerliyor ve bundan kaynaklı sanıklar çok rahatlıkla kendilerini aklayabiliyorlar. Bu kadar kadın başka kadın katliamları, tecavüzleri olmasın diye her gün buralara gelerek bu salonları dolduruyor. Dosyanın başından beri delilerin karartıldığını söyledik, söylüyoruz. Biz neyi bekliyoruz, bütün deliler yok edildi” dedi. Ç.B.’ye dönük hastane raporunda belirtilen ‘bakire’ değildi söylemini yeniden dile getiren sanık avukatlarına tepki gösteren Aslı, “Kadın parayı aldı, yok bakire değildi gibi söylemleri artık kullanmayın. Mağdurenin neler yaşadığını bilmiyorsunuz” dedi.

ATK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ç.B.’nin tecavüze maruz kaldıktan sonra polislerin inceleme sürecini iyi yürütmediğine dikkat çeken Arıhan, polislerin sonraki gün Ç.B.’nin tecavüze maruz kaldığı yere giderek görüntüleri aldıklarını ve sanıkların da polislere istedikleri görüntüleri verdiğini kaydetti. Bu eksiklikten kaynaklı görevlerini yapmayan polisler hakkında dava açıldığının bilgisini veren Arıhan, ATK’nin Ç.B.’ye ait iç çamaşırında bulunan DNA’yı incelememesine de tepki göstererek ATK hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını belirtti. 

Ç.B, söz konusu sanıklarından ilk günden bu yana “Elimiz kolumuz uzun” dediğini hatırlatarak, “Gelinen aşamada delillerin karartıldığını gördük. Savcı hakkında da verdiği resen tahliye kararı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Delil karartma riskinin ortada olmasına rağmen savcı en başından beri bu adamı tutuksuz yargıladı. Ankara ATK’de iç çamaşırım üzerinde yapılan değerlendirmede herhangi bir DNA tespit edilmediği söylenmesine rağmen İstanbul ATK’den gelen raporun da incelenmediğini görüyoruz. İstanbul ATK’den gelen rapor zaten her şeyi ortaya koyuyor. Paranın her kapının açmış olduğunu görmüş oldum. Savcısından polisinden, Ankara Şehir Hastanesi’ne kadar” dedi. Ç.B.’nin tepkisine karşılık mahkeme başkanı, “Henüz karar verilmedi. Kimse karşında değil” dedi. Ç.B., “Tecavüze uğramam üzerinden 3 yıl geçti. Bu adam dışarıda ve benim can güvenliğim tehlikede” sözlerine karşılık mahkeme başkanı, “Sen öyle diyorsun ama  onlar da yapmadık  diyor bunu dengelemeye çalışıyoruz” sözleri dikkat çekti. Mahkeme’nin sözlerine karşılık avukatlar, “Kim yaptım der ki” diyerek tepki gösterdi.

KADINLARDAN, "TECAVÜZCÜSÜN" TEPKİSİ

Hasan Bilgili, kadınların kendisini Türkiye toplumuna tecavüzcü olarak lanse ettiğini ifade etti. İzleyiciler, “tecavüzcüsün, tecavüzcü” diyerek alkışlarla Hasan Bilgili’ye tepki gösterdi.  Kadınların tepkileri üzerine yeniden duruşma salonuna giren polisler kadınları duruşma salonun dışarısına çıkardı. Ppolisler kendilerini çıkarması esnasında kadınlar, “Bize dokunmayın, tecavüzü kollamayın” dedi. Yaşanılan gerginliğin ardından duruşmaya ara verilmeden devam edildi.

Savunmaların ardından Savcı, 5’inci ihtisas raporunun beklenmesine, sanık Hasan Bilgili’nin adli kontrol tedbirlerinin devam etmesine, tutuklama tedbirinin uygulanmasına gelinen aşama gerek olmadığına karar verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme,  “Sanık Hasan Bilgili’nin telefon numarasının hangi tarihte kaydedildiğinin tespiti için bilirkişi görevlendirilmesine, sanıklar tarafından mahkemeye sunulan telefonların mima kayıtları da alındıktan sonra iadesine İstanbul ATK başkanlığı tarafından ihtisas dairesinin biyoloji ihtisas dairesinin  raporunun mahkemeye gönderildiği aynı raporun İstanbul ATK 5. İhtisas kuruluna da gönderildiği İstanbul ATK’nin 5.ihtisas kurulunca henüz biyoloji ihtisas dairesinin raporunun henüz değerlendirilmediği anlaşıldığından, sanık Hasan Bilgili hakkında yurt dışı yasağı şeklinde verilen adli kontrolün devamına, sanık Hasan Bilgilinin haftanın pazartesi, çarşamba ve cuma günleri ise karakolda imza atma şekilde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına; sanık Serkan Durmaz hakkında yurt dışı çıkış yasağı şeklinde verilen adli kontrol kararının devamına, İstanbul ATK 5’inci İhtisas Kurulundan mahkemece istenen raporun düzenlenip düzenlenmediğinin belirlenmesi,  düzenlendi ise ivedilikle mahkemeye gönderilmesinin istenmesi” kararı vererek duruşmayı 11 Mayıs saat 10.30’a erteledi.

"HASAN BİLGİLİ"YE TECAVÜZCÜ OLDUĞUNU SÖYLEYECEĞİZ’

Davanın ardından, duruşmanın görüldüğü salonun önünde bekleyen kadınlar, “Kadın örgütleri burada Hasan Bilgili nerede” diyerek Hasan Bilgili’nin bekledikleri kapıdan çıkmasını bekledi. “Hasan Bilgili tecavüzcü” sloganları atan kadınlar,  kendilerini duruşma salonundan uzaklaştırmak isteyen polislere ise, “Siz bizleri değil tecavüzcüleri koruyorsunuz, o yüzden bize bir şey anlatmayın, biz kendimizi koruruz ama Hasan Bilgili gelecek ve yüzüne tecavüzcü olduğunu söyleyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP Kartal ilçe binasına polis baskını düzenlendi

SONRAKİ HABER

İşkence raporu Ankara Barosu’nda istifa getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...