01 Mart 2022 07:01

Twitter, gazetecileri 'Rusya devletine bağlı medya' diyerek etiketledi

Twitter, Rusya devletine bağlı yarı resmi haber ajansı Sputnik’in bazı çalışanlarının hesaplarına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi ekledi.

@elifsudagezer, @tunceranil ve @OnurOzovali ismli twitter hesaplarından ekran görüntüsü alınmıştır

Paylaş

Rusya’nın Ukrayna saldırısı devam ederken hükümetler ve kuruluşlar yaptırımları artırdı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Kremlin’in medya makinesini AB’de yasaklayacağız” diyerek Rus devletinin yayın organları Russia Today, Sputnik ve yan kuruluşlarının yasaklanacağını bildirmişti.

Benzer bir hamle de Twitter’dan geldi. Twitter, Rusya devletine bağlı yarı resmi haber ajansı Sputnik’in bazı çalışanlarının hesaplarına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi ekledi.

Hesaplarına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi eklendiğini gören Sputnik Türkiye editörleri, ibarenin ekran görüntüsünü paylaşarak tepki gösterdi.

Sputnik Türkiye’nin Haberi Koordinatörü Gazeteci Elif Sudagezer “Twitter, kişisel hesabımı ‘Rus devletine bağlı medya’ diyerek etiketlemiş. Evet bu da oldu” derken, Editör Onur Özovalı “Tutuklandık” diye tepki gösterdi.

Twitter ayrıca 8 ay önce Sputnik’ten ayrılan Gazeteci Anıl Tuncer’i de “Rus devletine bağlı medya” olarak etiketledi. Tuncer “Twitter dört seneye yakın çalışanı olduğum Sputnik nedeniyle profilim etiketlenmiş. Yollarımız sekiz ay önce ayrılmıştı. O tarihten beridir de başka bir kurumda çalışıyorum” dedi.

TWITTER SPUTNIK’İN GÖRÜNÜRLÜĞÜ AZALTTI

Twitter ayrıca, bundan sonra kullanıcıların Sputnik ve RT'den yaptığı paylaşımların da görünürlüğüne Twitter'dan müdahale edileceğini bildirdi.

Twitter’dan yapılan açıklamada, Sputnik ve RT gibi haber sitelerinin Twitter hesaplarından paylaşılan tweetlerin bir başka kullanıcı tarafından paylaşılması durumunda da görünürlüğü azaltma yoluna gittiği duyuruldu.

Rusya'nın saldırıları sonrası, Sputnik ve RT'den 45 bin linkin paylaşıldığını aktaran Twitter, bu paylaşımların daha önce ‘Rusya devletine bağlı medya kuruluşu’ olarak etiketlenen hesaplardan ziyade medya kuruluşlarının Twitter'daki takipçilerinden geldiğini belirtti.

Twitter son olarak Rus medyasına ait bir haberi paylaşmaya ya da özel mesaj yoluyla başkasına göndermeye kalkınca kullanıcıya uyarı göndermeye başladı.

RT VE SPUTNIK’E ENGEL

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği genelinde erişimi kısıtlayacağını açıkladı. Meta'nın Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, Twitter hesabından, konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

Bazı hükümetlerden ve AB'den, Rusya'nın devlet kontrolündeki medyasıyla ilgili olarak daha fazla adım atılması yönünde talepler aldıklarını belirten Clegg, “Mevcut durumun istisnai doğası göz önüne alındığında AB genelinde RT ve Sputnik'e erişimi kısıtlayacağız” ifadesini kullandı. Clegg, bu konuda hükümetlerle yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini duyurdu.

Instagram; Avrupa'da Sputnik hesaplarına kısıtlama uygulanmaya başlandığını açıkladı. Sputnik Türkiye'nin Instagram hesabına 'Rusya devletine bağlı medya' etiketi getirildi.

Amerikan kamu yayın kuruluşu NPR'in aktardığına göre, Russia Today (RT) kanalı ve Sputnik ajansının video paylaşım platformu TikTok'taki hesaplarına erişim engeli geldi. ABD'li teknoloji şirketlerinden Microsoft, Russia Today (RT) ve Sputnik'i yasaklayacağını duyurdu. Haber şeridinde bundan böyle RT ve Sputnik içerikleri yer almıyor. RT ve Sputnik uygulamaları mağazadan kaldırıldı. Bing arama motoru arama sonuçlarında RT'nin konumunu düşürdü. Reklam ağında RT ve Sputnik reklamları yasaklandı.

SPUTNİK: ÇALIŞANLARIMIZIN TWİTTER’DA ETİKETLENMESİ CADI AVIDIR

Sputnik haber ajansının basın ofisinden yapılan açıklamada, Twitter’ın, Sputnik çalışanlarının hesaplarını ‘Rusya devletine bağlı medya’ şeklinde etiketlemeye başlaması ‘cadı avı’ olarak değerlendirildi.

TGC: GAZETECİLİĞİ BİR KEZ DAHA HEDEF HALİNE GETİRİYOR

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş şunları söyledi: Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle bazı kişisel sosyal medya hesaplarına Twitter tarafından "Rusya devletine bağlı medya" ifadesi eklemesi kabul edilemez. Kamuoyuna yansıyan boyutuyla bu hesapların bir kısmının Sputnik çalışanı olduğu, bazılarının da bir dönem Sputnik'te çalıştığı ancak sonradan bu kurumdan ayrılanlar olduğu görülüyor.

Bu yaklaşım zaten dünyada giderek can güvenliği açısından en riskli meslekler arasında olan gazeteciliği bir kez daha hedef haline getiriyor. Gazeteciler Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci ırkçı nefret, yabancı düşmanlığı, antisemitizm ve hoşgörüsüzlüğe dayalı diğer nefret biçimlerini yayan, teşvik eden ya da haklı gösteren her türlü ifade biçiminin karşısında olmalıdır. Gazeteci ırk, ulusal ya da etnik köken, dil, renk, din, cinsiyet, yaş, zihinsel ya da fiziksel engellilik, cinsel yönelim veya diğer benzer faktörlere dayalı olarak benzer özellikler taşıyan bir gruba, kişilere veya mala karşı işlenen suçların karşısında yer alır. Gazetecilerin siyasi çatışma ve gerilimlerde nefret söyleminin yayılmasına aracılık edebilecekleri için bu noktada görev ve sorumlulukları vardır.

Ancak bu görev ve sorumluluk, küresel sosyal medya şirketleri için de geçerlidir. Twittter'da küresel bir şirket olarak gazetecilerin nefret söylemine maruz kalmaması, saldırıya uğramaması için gazetecilerin kişisel hak ve özgürlüklerine zarar verecek bir yaklaşımdan uzak durmalıdır.

DİSK BASIN-İŞ: GAZETECİLERİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ

Konuyla ilgili DİSK Basın-İş Sendikası da Twitter hesabından açıklama yayımladı.

Basın-İş açıklamasında, "Twitter'ın Sputnik'te çalışan gazetecilerin profillerine 'Rusya devletine bağlı medya' etiketi eklemesi tam anlamıyla fişleme ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün ihlalidir. Twitter'ı gazetecileri fişleme ve hedef göstermekten vazgeçmeye çağırıyoruz!" dedi.

 

 

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinlikleri maden talanına açan yönetmelik Anayasa'nın 14 maddesini ihlal ediyor

SONRAKİ HABER

Meclis'te Ukrayna oturumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...