Gebzeli işçiler: Zamlara karşı birlikte hareket etmeliyiz
Zamlar nedeniyle ücretlerinin ceplerine girmeden eridiğini anlatan işçiler “Geçinebilecek bir ücret istiyoruz” diyor.

Fotoğraf: Gözde Meydan/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Aylardır iş bulamayan Mustafa Kayalar ve ailesi mağara gibi depoda hayatta kalmaya çalışıyor

İşçilerden asgari ücret tepkisi: Zamlar durmazsa bu miktarın bir karşılığı olmayacak

Gelirlerdeki erimeye dayanamayan emekçiler: Zamlar geri alınsın
Dilara KANIK
Şirin GÜNGÖR
Gebze
Gebze’de görüştüğümüz işçiler, son dönem art arda gelen zamların yerinde durmasına tepkili. Zamların geri alınması gerektiğini söyleyen işçiler, bu talep için herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Tekno Kauçuk fabrikasında işçi temsilcisi olan Muzaffer Münüklü “Dolar düştü ama bizim aldığımız gıda maddelerinin hiçbirinin fiyatı düşmedi” dedi. “Sonuçta yine alamıyoruz ya da almakta zorlanıyoruz. Dolar yükselirken bize zararı var ama düştüğünde bize hiçbir faydası yok” diyen Münüklü, devletin bu politikadan vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Münüklü şöyle devam etti: “Bu durumu değiştirmek tek başına bir fabrika ile olacak bir şey değil. Tek bir sendika ile de olacak bir şey değil. Kitlesel olarak bütün sendikaların, işçilerin birlikte hareket ederek ne gerekiyorsa onu yapacağımız bir şey kurulması lazım. İşçilerin sektör, sendika ayırmadan birlikte örgütlü mücadele etmesi lazım. ‘Benim arabam yok benzine gelen zam beni ilgilendirmiyor’ diye düşünmemeli, otobüs kullanılıyor sonuçta. Ulaşıma zam gelecek, cebimizden yine çıkacak diye düşünmeli.”
"HAZİNEDEN ZENGİNE BİZİM PARAMIZ VERİLECEK"
Önümüzdeki süreçte sözleşmelerde brüt maaşı nete çevirmek için mücadele ettiklerini söyleyen Münüklü, “Evet, bizim farkımız var biz sendikalıyız ama asgari ücrete gelen zam da bizi ilgilendiriyor. Asgari ücrete gelen zam oranında hatta daha fazla sendikalı yerlerin sözleşmede ona göre tutum olması lazım. Örgütlülüğün bir karşılığı olması gerekli. Şimdi sözleşmede ana talebimiz brütü nete çevirmek. Döviz kurundaki aradaki farkın ödeneceği açıklandı. Bu benim işime yaramayacak. Benim zaten param yok. Milyon dolarları olan sermayedarların işine yarayacak. Hazineden zengine verilecek para bizim paralarımız. Mesela ben günde 7 ekmek almak zorundayım. Günde 21 lira ekmeğe veriyorum. Yılbaşından sonra zam gelecek biliyoruz ve bekliyoruz. Bizim desteklediğimiz, gönül verdiğimiz partiler olsa bile yanlışlarını söylemek gerekli” diye konuştu.
"NASIL GEÇİNECEĞİZ, İŞ YOK"
İnşaat İşçisi Serkan, çalıştığı şantiyenin gelen zamların ardından inşaatı durdurduğunu söyledi. İş aradığını söyleyen Serkan, “Usandım, bıktım ama artık ne iş olursa yaparım” dedi. Ekonomideki yaşanan gelişmeleri değerlendiren Serkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Görüyoruz yaşlı amcaları sosyal medyada, ekonomi kötü dediğinde ‘Çıkar telefonunu göster’ diyorlar. Bilmiyor ki benim bu telefonum kaçak, gidip orjinalini nasıl alayım zaten. Nasıl geçineceğiz, iş yok. Onlar yaşamamış, bizim de yaşamamızı istemiyorlar. En son dolar yükseldi yükseldi, şimdi de düştü ama zengin daha da zenginleşti. Onlar daha rahat yaşasın diye onların aradaki kaybını bile biz ödeyeceğiz.”
"ARTIK YETER DEMEMİZ GEREKİYOR"
Petrokimya iş kolunda çalışan bir işçi ise, “Dolar düşse bile zam yapılan her şeyin, başta temel gıdaya yapılan zamların hâlâ sabit kalması hayat koşullarımızı gittikçe zorlaştırıyor” dedi. Çevresinde birçok kişinin zamların geri alınmasını bekler durumda olduğunu söyleyen petrokimya işçisi devam etti: “Doların düşmesiyle 3 aydır yapılan zamların geri alınmasını bekler durumdayız. Her gün petrole zam geliyor, evet arabam yok ama şunun da farkındayım, bu petrole yapılan zamlar çiftçiyi oradan da temel gıda ürünlerini etkiliyor. Her gün evimin önündeki halk ekmek büfesinde kuyruk oluyor. Hatta ekmek bitiyor, tekrar insanlar ekmek gelmesini bekliyor.” İşçilerin zamlara karşı sesini çıkarması gerektiğini söyleyen petrokimya işçisi, “Artık yeter, geçinemiyoruz. Bu zamlarla yaşanmıyor, insanca yaşanacak bir ücret talebiyle işçilerin seslerini duyurması gerekiyor. Bu yapılanlara karşı kayıtsız kalmayıp, mücadele etmekten başka seçeneğimiz kalmadı. Sendikaların bu sessizliğe bir son verip işçileri, emekçileri mücadeleye çağırmasını istiyorum. İşçilerin sesini duyuracak kitlesel eylem mi olur, yürüyüş mü olur, bu hangi yöntemle olursa olsun sesimizi duyurmamız, artık yeter dememiz gerekiyor” diye konuştu.
PAZAR GÜNÜ ‘ZAMLARA VE YOKSULLUĞA HAYIR’ DENECEK
Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü, emekçilerin her geçen gün daha da yoksullaştığı koşullarda ‘Zamlara ve yoksulluğa hayır’ demek için alanlara çağırıyor. İktidarın ekonomi politikalarına itiraz etmek için tüm Kocaelili emekçileri 26 Aralık Pazar günü saat 14.00’te Gebze Kent Meydanı’nda buluşmaya, ‘İnsanca bir yaşam istiyoruz’ talebini birlikte haykırmaya çağıran Emek Partisi, emekçileri zamlara karşı birlikte olmaya davet etti.
Evrensel'i Takip Et