20 Nisan 2011 05:01

Dehşet kararı geri çekilsin!

YSK, 7’si, BDP’nin desteklediği Emek, Demokrasi, Özgürlük Bloku adayı olmak üzere 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarını oy birliğiyle veto etti. Adaylıkları veto edilen 12 isim şöyle: Harun Özcan, Abdullah Kızılay, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar, Gültan Kışanak (Özer), Sebahat Tuncel ve Şerafettin Efe.

ENGEL ÜSTÜNE ENGEL

Kürtlerin Meclise temsilci göndermesinin önündeki yüzde 10 barajına, yeni engeller eklendi. Önce bağımsız adayların ayrı olan oy pusulaları genel oy pusulasıyla birleştirilerek, seçmenlerin zihni bulandırılmak istendi. Ancak buna rağmen Kürkler temsilcilerini 2007’de Meclise gönderdi. Bağımsız adaylık başvurularında ödenecek para 462 liradan 7 bin 734 liraya çıkarıldı. YSK’nın bağımsız adaylarla ilgili veto kararı ise, demokratik temsili engelleyen yeni bir gelişme oldu.

DEMİRTAŞ: OYUNA ALET OLMAYIN

BDP eski Eş Başkanı Demirtaş, karara dair ilk değerlendirmesinde “ bu bir dehşet operasyonu” ifadelerini kullandı. Demirtaş, dün KCK davası öncesi Diyarbakır’da yaptığı açıklamada ise, “Özellikle AKP adaylarına sesleniyoruz; seçimlerden çekilin. Sizler de o oyuna alet olmayın, istifa edin” dedi. Demirtaş, değerlendirmelerden sonra seçime girip girmeme konusunda kararlarını vereceklerini söyledi.

TUĞLUK VE TÜRK

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise kararı, “hukuki değil, siyasi bir karar” diye değerlendirdi. Kararı, büyük bir şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade eden Tuğluk, Kürt sorununun acılar yaşanmadan, özellikle demokratik yollarla çözümünü istediklerini ve bunun zeminini de Meclis olarak gördüklerini kaydetti. Bunun için çok çaba harcadıklarını belirten Tuğluk, “Maalesef karşımızdaki zihniyet bu kararla, siyaset yolunu kapatıyor. Fakat bu yolun kapatılması anlamına gelecek bu karar yeniden çatışmalı durumlara yol açabilir. Böyle bir tehlikeyi görüyorum” dedi.

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de bu kararın siyaset yolunu kapatacağının altını çizdi.  İki arkadaşlarının halen milletvekili, Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin ise memnu haklarının iade edildiğini hatırlatan Türk; “O nedenle bu karar tamamen siyasi, Türkiye’de Kürtlerin demokratik siyasete katılımını engelleyen bir karardır. Bu karar YSK’nın tek başına verdiği bir karar da değildir. Türkiye’de gerçekten demokratik süreci engellemeye, baltalamaya çalışan bir mantığın yansımasıdır” dedi. Yıllardan beri Kürt sorununun çözümü, barışçıl bir sürecin gelişmesi, demokratik siyasetin öne çıkması için çaba gösterdiklerinin altını çizen Türk, “Ancak bütün çabalarımıza rağmen demokratik siyaset bize, Kürtlere kapatılmaya çalışılıyor. Bu mantığı anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi.  Adayları belirlerken birçok hukukçu ile durumu enine boyuna tartışıp, değerlendirdiklerini, hukukçuların YSK’ya gittiğini, bazı itirazlara karşı belgelerini götürdüklerini kaydeden Türk,  buna rağmen böyle bir kararın çıkmış olmasının, Kürtlerin demokratik siyasetten dışlanmak istemesi olduğunu söyledi.

EMEP: KARAR GERİ ALINSIN

Emek Partisi (EMEP) tarafından yapılan açıklamada, “YSK’nın veto kararı seçimlerin demokratik ve meşru olma koşullarını ortadan kaldırmıştır” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yüzde 10 seçim barajı yetmedi. Bağımsız adaylık harcının 20 kat artırılması yetmedi. Halkın cebinden 3 partiye milyonlarca liralık ödenek sağlanarak yapılan ayrımcılık ve hazinenin çar-çur edilmesi yetmedi. Onlarca antidemokratik yasa ve uygulama da yetmedi. YSK doğrudan siyasete müdahale ederek bağımsız adayları veto etti. YSK’nın veto kararı, Kürt halkının ve bütün emekçilerin siyaset yapma ve seçme-seçilme hakkını ortadan kaldıran bir karardır.” Bu kararla, Blok’un TBMM’de grup oluşturmasının önlenmek istendiği belirtilen açıklamada, “Ama bu, aynı zamanda seçimlerin meşruluğunu yok eden bir karardır da. Günler öncesinde başvuruda bulunup YSK ile görüşmeler yapan bağımsız adaylara adeta tuzak kurulmuştur. ÖDP de bu uygulamanın mağduru olmuştur.” denildi.  Hükümetin parlamentoyu derhal toplaması ve gerekli düzenlemeleri yapması talep edilen açıklamada, “Siyasi partilerin seçime girmesini kayda koşula boğan tüm gerekçeler iptal edilmeli, ÖDP’nin seçime girmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır” denildi.

ÖDP: ÖZGÜR SEÇİMİN ÖNÜ AÇILMALI

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, YSK’nın ÖDP ve BDP’nin desteklediği bağımsız adaylara ilişkin kararının “siyasi” olduğunu belirterek, “Bu kararlarla 12 Haziran seçiminin meşruiyeti bugünden tartışmalı hale gelmiştir” dedi. Taş dün yaptığı yazılı açıklamada, seçim barajı antidemokratik seçim yasaları yetmiyormuş gibi hukuku bir kılıç gibi elinde tutanların şimdi de ÖDP ve BDP adaylarının seçimlere katılma hakkını gasbettiğini ifade etti. Taş,  “YSK, seçimlerin özgürce gerçekleştirilmesinden sorumludur. Askerlik şubesi değildir” dedi.

SDP: KARAR SİYASİ

SDP Merkez Yürütme Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, YSK’nın kararının “siyasi” olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu kararla BDP’nin birinci parti olduğu Diyarbakır’da aday sayısının düşürüldüğü, birçok ilden hiç milletvekili çıkaramamasına yol açıldığı, siyasi yasaklı adaylar da hesaba katıldığında, oylarını çok artırmış olmasına karşın BDP’nin grup kuramamasının hedeflendiği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et