29 Ekim 2021 22:59

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri: Bir yanda işsizlik bir yanda zamlar, karamsarız

İşsizlik ve enflasyon başta olmak üzere Türkiye’deki ekonomik durumun öğrencileri nasıl etkilediğini Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eren ÜNVERDİ
Kocaeli

İşsizlik ve enflasyon, gençlerin hayata karamsar bakmasına neden oluyor. Kocaeli Üniversitesinde konuştuğumuz gençler, yüksek işsizlik nedeniyle mezun olunca ya iş bulamayacağını ya da düşük ücret karşılığında çalışacaklarını düşünüyor. Gençleri karamsarlığa iten bu tablo resmi verilerin ötesinde. Gençler resmi işsizlik ve enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını düşünüyor.

TÜİK ve İŞKUR’un birbirinden farklı iki işsizlik verisi paylaştığını söyleyen gençler, “Hissedilen enflasyon da gerçek işsizlik de resmi verilerin üstünde” dedi.

İşsizlik ve enflasyon başta olmak üzere Türkiye’deki ekonomik durumun öğrencileri nasıl etkilediğini Kocaeli Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.

‘DÜŞÜK ÜCRETLER İLE ÇALIŞMAK İSTEMEYİZ’

Gazetecilik Öğrencisi Öznur, TÜİK’in açıkladığı verilere güvenmediğini Türkiye’de işsizliğin ciddi bir sorun olduğunu, mezun olduktan sonra düşük ücretlerle iş bulabileceğini söylüyor. “Ben TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerine güvenmiyorum. Bence işsizlik sayısı belirtilenlerden katbekat daha fazla. Ama bunu halkın tepki göstermesinden çekindikleri için ortalama bir rakamla açıklıyorlar. Aynı şekilde TÜİK’in eylül ayı için açıkladığı yüzde 19.58’lik enflasyon oranı da bence gerçeği yansıtmıyor. Ekonomi dersimizde de bu konu konuşulmuştu. Türkiye’de işsizlik almış başını gitmiş durumda. Mezun olduğumuz zaman çok düşük ücretlerle işe başlayacağız, bu kadar zahmetin sonunda düşük ücretlerle çalışmak istemem” dedi.

"İŞKUR VE TÜİK BİLE ÇELİŞİYOR, NASIL GÜVENELİM"

Elektrik Mühendisliği Öğrencisi Berkay, işsizlik verilerinde devlete bağlı iki kurum olan TÜİK ve İŞKUR’un birbiriyle çelişen veriler açıkladığına dikkat çekerek, “Ben devlet kurumlarının açıkladığı hiçbir veriye güvenmiyorum. TÜİK de İŞKUR da iki farklı devlet kurumu ama TÜİK ağustos ayı için işsizlik oranının 11 bin arttığını açıklarken İŞKUR işsizliğin 200 bin arttığını açıklıyor. Devlete bağlı iki kurum birbiriyle çelişiyor. Böyle bir durumda devlet kurumlarının açıkladığı verilere hiçbir şekilde güvenemeyiz” şeklinde konuştu.

"MÜHENDİS OLACAĞIM, İŞ BULABİLECEĞİMİ SANMIYORUM"

Bir başka Üniversite Öğrencisi Mert de TÜİK’in açıkladığı verilere güvenmediğini söyledi. Verilerin siyasi iktidar tarafından kullanıldığını düşündüğünü söyleyen Mert, gelecekte iş bulma konusunda endişeli olduğunu belirtti. “TÜİK’in açıkladığı verilere asla güvenmiyorum. TÜİK verilerinin güven vermemesinin sebebi belli aslında, TÜİK’in siyasi iktidar tarafından kullanıldığını düşünüyorum. Enflasyonun açıklanan orandan çok daha fazla olduğunu düşünüyorum, çünkü her şeye zam geliyor. Kocaeli Üniversitesi bölümüm açısından iyi bir üniversite. Buna rağmen mezun olduğumda iş bulabileceğimi düşünmüyorum, geleceğim konusunda karamsarım” şeklinde konuştu.

"ARTIK CEBİMDEN DAHA FAZLA PARA ÇIKIYOR"

İnşaat Mühendisliği Öğrencisi Enes, hissedilen enflasyonun TÜİK’in açıkladığı verilerden çok daha fazla olduğunu söyledi. “TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına inanmıyorum. Açıklanandan çok daha fazlasını hissediyoruz. Kendi hayatımdan bir örnek vermek istiyorum. Ben burs alan aynı zamanda da devlet yurdunda kalan bir öğrenciyim. Her yıl aldığım bursa ve kaldığım devlet yurduna enflasyon oranında zam yapılıyor. Kaldığım yurda gelen zamla, aldığım bursa gelen zam aynı oranda olmuyor. Benim cebimden çıkan para eskiye oranla çok daha fazla. Ve hal böyle olunca ben ailemden daha fazla maddi destek almak zorunda kalıyorum, bu durum da beni üzüyor. Türkiye’nin son zamanlarda gidişatı açısından bir genç olarak endişeleniyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evlilere ve bekarlara farklı vergi uygulanmasını önerdi

SONRAKİ HABER

Afganistan’da aileler açlık nedeniyle çocuklarını satışa çıkarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa