1 Ekim 2021 19:29

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü: Yaşlı hakları tanınsın, yaşlılara yönelik ayrımcılığa son verilsin!

Emekliler Dayanışma Sendikası ve İHD İstanbul Şubesi, yaşlılara dair tüm ayrımcılıklara son verilerek insanca yaşam standartlarının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü: Yaşlı hakları tanınsın, yaşlılara yönelik ayrımcılığa son verilsin!

Fotoğraf: İHD

Emekliler Dayanışma Sendikası ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’ne dair basın toplantısı düzenledi.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi olduğu ve bunun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 9,5 olduğu belirtilen açıklamada, yaşlı nüfusun birikim ve tecrübelerinin değerlendirilmesi, temel hak ve gereksinimlerinin tanımlanması, devletin bu gereksinimlerin karşılanması noktasındaki sorumluluğu, yoksulluk ve ayrımcılık başta olmak üzere yaşanan hak ihlallerinin önlenmesi gibi pek çok konunun hayati önem arz ettiği vurgulandı.

Yaşlıları gereksiz ve topluma yük olarak gören küresel kapitalist sistemin, pandemi döneminde yaşlılara daha fazla özen göstermek yerine, onları sorunların merkezindeymiş gibi gösterdiği ve türlü ayrımcılıklara maruz bıraktığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yaşlı haklarının sağlanması konusunda devletin taşıdığı sorumluluk yanında, birey ya da  toplum olarak yaşlılara emeklilere sırtını dönmek, sorunlarını görmezden gelmek, sesini duymamak, onları yok sayan, ekonomiye yük gören, yoksullaştıran, ayrımcılık yaparak muhtaç ve mağdur eden siyasi yönetimlerin suçuna ortak olmak demektir. Biz bu suça ortak değiliz!”

“Biliyoruz ki; iktidar temsilcileri  ve siyasetçilerin “Yaşlılar başımızın tacı. Büyüklerimiz, değerli varlıklarımız. Onlar yaşlı değil kıdemli vatandaşlarımız” ve benzeri resmi söylemlerinin altı boş ve yaşamda karşılıkları yok. Ve çözülmeyen, ötelenen bu sorunlar toplumun psikolojik ve sosyal dokusunu bozmaktadır.”

“ “Emekli oldum ama insan gibi yaşayamıyorum.”
“Yaşlıyım bakıma ihtiyacım var ama ben hasta ve özürlü değilim.”
“Cezaevi değil huzurevi bakımı istiyorum.”
“Yaşlanınca yakınlarıma yük olmak istemiyorum.” diyenlerin fark edilmesini istiyoruz.

Onlar için buradayız, sorunlarını dile getirmek, insan hak ve özgürlükleri temelinde yetkililere çözüm önerilerimizi sunmak, görevlerini hatırlatmak istiyoruz.”

Açıklamada, devletin "Yaşlılara ailesi baksın" politikasından derhal vazgeçip, tüm hak ve ihtiyaçlarının karşılanacağı düzenlemeler yapılması, yerel yönetimlerin tüm sorumluluklarının belirlenip üzerlerine düşeni yapması, gelir adaletsizliğinin giderilmesi gibi gerekliliklere dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et