19 Nisan 2011 07:19

YSK'nın gerekçesi 76.madde 12 Eylül ve AKP eseri

YSK'nin ilgili il seçim kurullarına gönderdiği kararda, Anayasa'nın 76. maddesinde ve 2839 sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nun 11 ve 21. maddelerinde kimlerin milletvekili seçilemeyeceğinin belirlendiğine işaret edilerek, gönderilmesi gereken belgelerin açık olduğu kaydedildi.

Bu hükümler çerçevesinde bağımsız milletvekili adaylığı için başvuranların İl Seçim Kurulu başkanlıklarına sundukları belgelerin ilgili kanun ve genelge hükümleri çerçevesinde incelendiği vurgulanarak, Diyarbakır seçim çevresinden Mehmet Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 9 Mart 2007 tarihli ilamları ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''silahlı örgüte üye olma" suçunu düzenleyen 314/2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda ''cezaların artırılmasını öngören 5. maddesindeki terörle ilgili suçların artırımına'' ilişkin maddesi uyarınca 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırıldıkları bildirildi.

KIŞANAK İÇİN 92 YILINDA 'HÜKÜMET EMRİNE KARŞI GELME' SUÇU GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Siirt seçim çevresinden Gültan Kışanak'ın (Özer), İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin 18 Şubat 1992 tarihli ilamı ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'nun ''hükümet emrine karşı gelmek" başlıklı maddesi ve eski Türk Ceza Kanunu'nun 81. maddesi 1. fıkrasında ''suçun tekrarı" başlığı uyarınca 1 yıl 4 ay 15 gün hapis ve 55 bin lira ağır para cezasıyla cezalandırıldığının belirlendiği ifade edilen kararda, bu milletvekili adaylarının belirtilen mahkumiyetleri nedeniyle başvuru tarihi itibarıyla memnu hakların iadesine ilişkin bir karar ibraz etmedikleri kaydedildi. Oysa Kışanak, 92'de işlendiği ifade edilen ve bugün gerekçe haline getirilen söz konusu karara rağmen 2007 seçimlerinde seçilerek meclise girdi.

TUNCEL, 3 TEMMUZ'DA MAHKUM OLDU, 22 TEMMUZ'DA SEÇİLDİ

İstanbul 1. il seçim çevresinde Sebahat Tuncel'in İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 25 Mayıs 2006 tarihli ilamı ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefetten ve 647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanunun, cezaların ertelenmesine ilişkin 6. maddesi gereğince 1 yıl 6 ay hapis ve 91 TL adli para cezasıyla cezalandırıldığını, kararın 3 Temmuz 2007'de kesinleştiğinin ve bu tarihten itibaren başlayan ''deneme'' süresinin henüz bitmediği kaydedildi. Tuncel de kesinleştiği belirtilen bu karardan 19 gün sonra yapılan 22 Temmuz 2007 seçimlerinde seçilerek meclise girdi.

Kararda, bu nedenlerle Anayasa'nın 76 ve 2839 sayılı Kanun'un 11 ve 21. maddeleri uyarınca bu kişilerin adaylık koşullarını taşımadıklarından bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

Gerekçeli karara tepki gösteren Avukat Nuri Özmen, Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın memnu haklarının iade edildiğine ilişkin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği onaylı belgenin dosyalarda yer aldığını belirterek, YSK'nin "memnu haklarının iadesine ilişkin belgeler bize sunulmadı" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özmen, ayrıca bazı mahkemelerin 5237 sayılı yasayı, "Memnu haklarının iade edildiğine dair belgeye ihtiyaç yoktur" diyerek bu tür belgeler vermediğini ve bu şartın aranmaması gerektiğini bildirdi.

76.MADDE 12 EYLÜL VE AKP ESERİ

Karara gerekçe yapılan 76. madde 12 Eylül Anayasası'nın eseri bir yasa. Bu yasa 3 Kasım 2002 seçimlerinde seçilerek iş başına gelen AKP döneminde 7 Aralık 2002 tarihinde değiştirildi. Ancak AKP eliyle yapılan değişiklikte de, "terör suçundan yargılananlar af edilse bile seçilemezler" hükmü aynen korundu.

İşte 12 Eylül darbesinin eseri olan ve AKP tarafından 2002 tarihinde değiştirilen o madde:

(Değişik : 13.10.2006 - 5551/1 md.) Yirmibeş yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir.

(Değişik : 27.12.2002 - 4777/1 md.) En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler.

Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler. (ANKARA/DİHA)

Evrensel'i Takip Et