Irak’ta ücretleri gasbedilen ve yetkililerden yardım bekleyen 28 işçi gözaltına alındı

Irak'ta çalıştıkları firma tarafından alacakları verilmeyen ve şantiye dışına atılmakla tehdit edilen Türkiyeli 28 işçi gözaltına alındı

06 Eylül 2021 09:21
Son Güncellenme Tarihi: 06 Eylül 2021 12:19
Paylaş

Fırat BULUT
İstanbul

Irak’ın Kut şehrinde sözleşme imzaladıkları Al-Kawani isimli firma tarafından 3 aydır hak edişleri ödenmeyen ve bunun üzerine Türkiye Başkonsolosluğuna başvuran 28 işçi Irak askerleri tarafından gözaltına alındı. İşçilerin telefonların el konulduğu, şantiyeden zorla çıkarıldıkları öğrenildi. Gözaltına alınan işçilerin nereye götürüldüğü ise öğrenilemedi.

Türkiye vatandaşı 28 işçi, çalışmak için gittikleri Irak’ın Kut şehrinde Al-Kawani isimli firma tarafından dolandırıldı. Vize sorunu nedeniyle şantiyeden çıkamadıklarını söyleyen işçiler, ücretlerini istedikleri için patron tarafından tehdit edildiklerini belirterek Türk Konsolosluğundan yardım istedi.

İşçiler videolar çekip seslerini duyurmaya çalışmış, ayrıca gözatına alınmadan kısa bir süre önce konuyu Evrensel’e anlatmıştı.

İşçiler adına konuşan formen Hüseyin Demir, 24 Nisan’da Irak’ın Kut şehrine Irak Adalet Bakanlığının cezaevi inşaatında çalışmak için geldiklerini söyledi. Rakan Kamal Saber isimli Iraklı’ya ait Al Kawani isimli şirket ile sözleşme imzaladıklarını ve çalışmaya başladıklarını belirten Demir, firmanın 3 aydır kendilerine ödeme yapmadığını ve Irak’ta mahsur kaldıklarını söyledi. İşçiler yardım çağrısında bulundu.

Can güvenliklerinin olmadığını ve firma sahibi tarafından tehdit edildiğini belirten Demir, Türkiye Bağdat Büyükelçiliği yetkililerinden yardım istediklerini kaydetti. Kut’ta adeta esir kaldıklarını belirten işçiler Rakan Kamal Saber isimli firma sahibinin kendilerini ve Türkiye Bağdat konsolosluğunu tehdit ettiğini ileri sürdü. Çektikleri video ile yaşananları aktaran işçiler kamuoyuna ve yetkililere seslendi.

TOPLAM ALACAKLARI 150 BİN DOLAR

Türkiye Cumhuriyeti Bağdat Büyükelçiliği yetkileri ile telefon ile irtibat kurduklarını, elçiliğin kendileri ile ilgilenmesi için bir avukat görevlendirdiğini belirten mağdur işçiler, vize işlemleri ve çalışma izinlerinin firma tarafından yapılmadığını belirten işçiler vize sorunları nedeniyle şantiyeden dışarı çıkamadıklarını ve üç ay boyunca ücret alamadıklarından Türkiye’ye de dönemediklerini söyledi.

İşçiler adına konuşan formen Hüseyin Demir; “Toplam 150 bin dolar alacağımız var. Konsolosluğa durumu aktarıp yardım istedikten sonra firma sahibi tarafından tekrar tehdit edildik. Bana ‘Siz beni nasıl şikayet edersiniz, beni konsoloslukla mı korkutacaksınız. Onlara (konsolosluktakilere) ‘Ya siz bunları çıkarır ülkenize gönderirsiniz ya da ben çıkarmasını bilirim’ dedim” dedi.

İŞÇİLER ÜCRETLERİNDEN DAHİ VAZGEÇTİ

Alacakları ücretten vazgeçmelerine rağmen sorunun çözülmediğini ve can güvenlikleri konusunda kaygılarının olduğunu ifade eden Demir, yardım çağrısını yineleyerek şunları söyledi: “Ben bütün devlet yetkililerimize, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere ve siyasi partilere sesleniyorum. Bize yardım edin. 28 Türkiye vatandaşı hayati tehlikemiz var. Elçiliği arıyorum. Bugün sabahtan beri gelen giden araçların haddi hesabı belli değil. Arkadaşlarımın hepsini yemekhaneye topladım, korkuyorum.  Sözleşme var, her şey var. Konsolosluk benim paramı alamıyor.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Okullar açıldı, mevsimlik tarım işçisi çocuklar hâlâ tarlada çalışmak zorunda

SONRAKİ HABER

Almanya'nın Çin büyükelçisi Prof. Jan Hecker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...