07 Haziran 2021 06:15
Son Güncellenme Tarihi: 07 Haziran 2021 15:00

Polis, Ankara Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen kadınlara biber gazı sıktı

33 kadın hakkında açılan dava öncesi, Ankara Kadın Platformunun Ankara Adliyesi önünde yapmak istediği açıklamada polis kadınlara biber gazı sıktı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Ankara Kadın Platformunun, geçen yıl İstanbul Sözleşmesi için yaptığı eylem nedeniyle 33 kadın hakkında dava açıldı. Ancak Ankara Adliyesi önünde davayla ilgili yapılmak istenen basın açıklamasını engelleyen polis, kadınlara biber gazı sıktı. Bazı kadınlar darp raporu alırken, 8 kişi de gözaltına alındı. Kadınların gözaltılar nedeniyle duruşmaya girmemesi ve savunma vermemeleri nedeniyle bir dahaki duruşma 26 Kasım’a ertelendi. Gözaltına alınan kadınlar, serbest bırakıldı.

Ankara Kadın Platformunun 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına karşı yaptığı eylemin ardından 33 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Emniyet fezlekesinden oluşan tek paragraflık iddianamede, “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gerekçesiyle, kadınlar hakkında 1 yıl 6 aydan, 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

BİBER GAZI SIKIP GÖZALTINA ALDILAR

Dava öncesi Ankara Adliyesi ve duruşma salonunun önü polis barikatlarıyla çevrildi. Duruşma öncesi basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar, adliye bahçesine dahi alınmadı. Açıklamaya gelenler dağıtmaya çalışan polis, kadınlara biber gazı sıktı. Polis şiddetine tepki gösteren kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yargılanamaz” sloganları attı. Polisin müdahalesinde 8 kadın gözaltına alındı. Adliye önünden Sıhhiye Köprüsü’ne doğru yürüyen kadınlar, polis şiddetine tepki gösterdi. Polisler, yapılan yürüyüşe de biber gazıyla müdahale etti.

GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜ ALMASINA ENGEL

Polis şiddetine tepki gösteren bir kadın “Burada kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygula dedikleri için yargılanıyorlar. Yargılananlar biz kadınlar değil, erkek yargıdır. Sözleşmeyi biz kadınlar uygulayacağız” dedi.

Emniyet genelgesini gerekçe gösteren polis, gazetecilerin görüntü almasını da engellemeye çalıştı. Jinnews Muhabiri Dilan Babat’ın telefonuna polis tarafından el konularak, yere fırlatıldı.

KADINLAR DURUŞMAYA GİRMEDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Züleyha Gülüm ve Semra Güzel ile avukatlar duruşmada hazır bulundu. Haklarında dava açılan kadınlar, açıklamada bulunan kadınların gözaltına alınmasını protesto ederek, duruşma salonuna girmedi. Kadınlar, duruşmayı salon önünden takip etti. Uluslararası Af Örgütünden temsilciler ve gazeteciler de salona alınmadı. Dava avukatları, polisin müdahalesi ve sanık kadınların gözaltına alınması sebebiyle kadınların bu halde savunma vermeyeceğini, duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme duruşmayı 26 Kasım’a erteledi.

"BİR ARKADAŞIMIZ ASTIM KRİZİ GEÇİRDİ"

Darbedilen kadınlardan Dava Avukatı Hülya Yıldırım, “Adliyede duruşmaya girmek için bekledik. Basın açıklamamızı yaparken polis tarafından müdahale edildi. Polislerin kendi tabirleriyle bizleri ‘Süpürerek’ göndermeye çalıştılar. Birçok kadına ve meslektaşıma biber gazı sıkıldı. Bir avukat arkadaşımızın ağzına biber gazı sıkıldı ve astım krizi geçirdi. Yapılan sert müdahalede birçok kişi yere düştü, şiddet uygulamaya devam edildi. Sayıyı net söyleyememekle birlikte 6 kişi darp raporu almak için hastaneye geldik. 2 arkadaşımıza röntgen çekildi. Yargılanan kadınları gözaltına aldıkları için savunma hakkımız da elimizden alındı” dedi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ"

Müdahalenin pandemi genelgesi nedeniyle yapıldığı iddiasının doğru olmadığını belirten Yıldırım, “Yazılı olarak hakimden büyük bir dava salonu talep ettik. Pandemiye uygun olarak oturulacaktı ve birçok kadın da bu davayı takip edebilecekti. Bundan önce yapılan kalabalık duruşmalarda böyle bir şey yaşandığına şahit olmadım. Asıl amaçları İstanbul Sözleşmesi’ni gündem etmemek, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı mücadele eden kadınları susturmak ve buna karşı mücadeleye tahammülsüzlükten başka bir şey değil” diye konuştu.

GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 20’ye yakın kadının çoğu emniyete götürülmeden serbest bırakılırken, 7 kadın Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye götürüldü. Kadınlar hakkında “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gerekçesiyle işlem yapıldı. Kadınlar, daha sonra serbest bırakıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Deniz salyası Karadeniz’de

SONRAKİ HABER

CHP'li Torun'dan "milletvekiline milyonluk ihale" tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...