17 Mayıs 2021 09:23
Son Güncellenme Tarihi: 17 Mayıs 2021 15:23

EMEP'ten Filistin'e destek eylemleri: Hükümet, İsrail’le anlaşmaları iptal etmeli

Emek Partisi pek çok ilde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etti. Açıklamalarda hükümetin İsrail’le ile yapılan tüm anlaşmaları iptal etmesi istendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi pek çok ilde İsrail’in Filistin’e yönelik işgal ve saldırılarına karşı basın açıklamaları düzenledi. Açıklamalarda hükümetin İsrail’le ile yapılan tüm siyasi, ekonomik ve askeri anlaşmaları iptal etmesi istendi.

Adana'da EMEP üyeleri Heykelli Park’ta bir araya geldi. Açıklamayı yapan EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı, İsrail'in Gazze’ye yönelik füze saldırısının günlerdir devam ettiğini ifade etti. Siyonist İsrail devletinin tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ini işgal altında tuttuğunu, Doğu Kudüs'te Filistinlilerin mülklerini gasp etmeye, yerlerine el koymaya çalıştığını dile getiren Aracı, “İsrail terör devletinin Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 10 Mayıs'tan bu yana 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197 kişi yaşamını yitirdi, 1200'ün üzerinde kişi yaralandı” dedi.

“KAPİTALİSTLER FIRSATÇILIKLA MEŞGUL”

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi ve ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşmesinin İsrail’i cesaretlendirdiğini ifade eden Aracı, saldırılar karşısında dünya devletlerinin tepkilerinin günü kurtarmaktan öteye gitmediğini belirterek “İsrail, vahşiliği, emperyalistlerin ve onların işbirlikçilerinin riyakârlığı ve kapitalist fırsatçılığı ile gittikçe büyüyen bir canavar halini alıyor” dedi. Filistin halkının aynı zamanda dünyayı saran Kovid-19 salgınında en çok zarar gören, en yoksul halkların başında geldiğnii ifade eden Aracı, “Sağlık sistemi felç edilmiş durumda, su ve gıdaya erişim İsrail devleti tarafından engelleniyor. Türkiye ile Mısır, Ürdün, BAE gibi bölge ülkeleri bu sorunları çözmeye çalışmak yerine İsrail ile ilişkileri normalleştirmek ve ticareti geliştirmekle meşgul” diye belirtti.

“İSRAİL’LE EKONOMİ HEP TIKIRINDA”

Türkiye’nin İsrail’e ihracatının ithalatın iki katı olduğunu ifade eden Aracı, “4 milyar dolarlık satışa karşılık 2 miyar dolarlık alış. Türkiye hükümeti bu tatlı ticaretin hep koruyucusu, kollayıcısı! Zorlu enerji grubu, inşaatçısı, devlet firması, Koç’u hepsi bir arada. İsrail ile ticari çıkarlar her şeyin önünde tutuluyor” dedi.

“İŞÇİ EMEKÇİLER FİLİSTİN HALKININ YANINDA”

Özgürlük, barış, kardeşlik ve adaletin Filistin’e ve tüm Ortadoğu’ya emperyalistlerle çıkar ve ticaret ilişkileri kuranlar ile değil, alın teri dökenlerle, işçi ve emekçilerle geleceğini ifade eden Aracı, “Bizler Türkiye işçi ve emekçilerinin aydınlanmış bölüğü olarak Filistinlilerin özgürlük direnişini selamlıyoruz. Dünya genelinde de işçi ve emekçiler, değişik ülkelerden emek demokrasi güçleri, sendikalar, sosyalist, komünist partiler ve hareketler Filistin halkının yanında olduğunu gösteriyor” diye konuştu. 

“FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ”

İsrail ile diplomatik ilişkilerin askıya alınması ve büyükelçisini derhal çekmesi gerektiğini ifade eden Aracı, son olarak şu talepleri sıraladı:

  • AKP hükümeti, Filistin halkına kurşun ve silah olarak dönen İsrail’le ile yapılan tüm siyasi, ekonomik ve askeri anlaşmaları iptal etmelidir.
  • İsrail işgal ettiği Doğu Kudüs’ten ve diğer bölgelerden çekilmelidir.
  • İşgalci ve saldırgan İsrail Devletini destekleyerek cesaretlendiren başta ABD olmak üzere emperyalist devletler desteklerini durdurmalıdır.
  • Yaşasın mazlum Filistin halkının direnişi, kahrolsun yayılmacı ve işgalci İsrail yönetimi, kahrolsun ABD!
  • İşgal edilmiş topraklarını savunan Filistin halkının yanındayız.
  • Filistin Halkıyla enternasyonal dayanışma gösteren Denizlerin yolundayız.
  • İşgale son, Filistin’e özgürlük!

(Adana/EVRENSEL)


EMEP KAYSERİ: “AKP’NİN SAHTE GÖZYAŞLARI FİLİSTİN’E MERHEM OLMUYOR”

Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütü Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek "Kınamak yetmez, yaptırım uygulansın” dedi. AKP’nin Filistin’e sahte gözyaşı döktüğünü söyleyen EMEP Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu “İsrail ve ABD ile tüm gizli-açık anlaşmalar iptal edilsin” çağrısında bulundu. “İşgalci İsrail, Filistin’den defol”, “Filistin halkı yalnız değildir”, “Yaşasın özgür Filistin halkı” sloganları atıldı.

SALDIRILAR ABD EMPERYALİZMİNİN AÇIK DESTEĞİ İLE SÜRÜYOR

"Siyonist İsrail devleti, Filistin topraklarına, çoluk-çocuk demeden bombalar yağdırıyor. Filistin halkını katlediyor. Dünyadan mesajlar yayımlanıyor: 'İsrail’i kınıyoruz' Orada bombalar yağarken 'kınamak' ile yetiniyorlar! Bu hangi vicdana sığar?​” diye soran Akarsu, “Filistinli çocukların, kadınların, yaşlıların ‘ahı’ sizi takip edecek! Bu da yetmez! İsrail Devleti’ne yaptırım uygulanmadığı sürece Filistin halkına AKP’nin yaptığı gibi sahte gözyaşı dökmek, 'kınamak' hiçbir yaraya merhem olmayacaktır. İşgalci Siyonist Terör Devleti İsrail’in, Mescid-i Aksa’ya ve Gazze’ye yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Saldırı ABD Emperyalizminin açık desteği ile sürüyor” diye konuştu.

SAHTE GÖZYAŞINI AKP DÖKÜYOR, BEDELİNİ HALKLAR ÖDÜYOR

Akarsu, hiçbir dönem İsrail ile Türkiye’nin ekonomik-ticari ilişkilerinin bozulmadığına dikkat çekererek “İsrail, Türkiye’ye kimyasal ürünler, plastik ve yakıt satıyor. Türkiye ise demir-çelik, makine, çimento ve gıda satıyor. Kayseri’de bile İsrail tanklarının yedek parçası üretiliyor yahut tamiratı yapılıyor. Şimdi mazlum Filistin halkı diye sahte gözyaşı döken AKP, çıkarlarını her şeyin önünde tutuyor. Halklar arasında körüklenen düşmanlığın, işgalin, savaşın bedelini ise halklar ödüyor. İktidarın, Filistin dostluğu ekonomik çıkarlarından başka bir şey ifade etmiyor” dedi.

İTALYA’DAKİ LİMAN İŞÇİLERİNİN ÖRNEKLERİ ÇOĞALTILMALI

Akarsu, “AKP hükümetine ve Erdoğan’a sesleniyoruz: Kınamak yetmez! Siyonist İsrail ve Emperyalist ABD ile yüreğiniz yetiyorsa, Filistin halkıyla dost iseniz tüm gizli-açık anlaşmalar iptal edin de görelim! Filistin halkıyla dayanışma duygularını en iyi ve en doğru şekilde İtalyan işçi sınıfı göstermiştir. İtalyan Liman işçileri İsrail’e gidecek olan silah yüklü gemiyi hareket ettirmemiş ve iş bırakmıştır. Doğru yol budur! Türkiye işçi sınıfı da gerçek anlamda Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olduğunu bu şekilde gösterebilir” çağrısında bulundu.(Kayseri/EVRENSEL)


EMEP AMASYA: EMPERYALİZME KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE 

Emek Partisi Amasya İl Başkanı Cumhur Koca tarafından yapılan açıklamada "Bir an önce atılan yanlış adımdan dönülmeli, Kudüs tüm inançların ortak mekanı olarak tanınmalıdır" denildi. "Filistin halkına yönelik saldırılar ne hukukla, ne de insani değerlerle açıklanabilir" diyen Koca, "Tüm ülkeler ve o ülkelerin emekçi kesimleri tepkilerini ortaya koymalı, Siyonist İsrail’in saldırılarının durdurulması için bir an önce harekete geçmelidir" diye seslendi.

AKP hükümetinin kınama açıklamalarının devletler düzeyinde hiçbir hükmünün olmadığını ifade eden Koca, "Asıl yapılması gereken ise İsrail ile her türlü askeri ve ticari ilişkilerin askıya alınması hatta tamamen sonlandırılmasıdır" diye konuştu.

Koca, İsrail ile Filistin arasındaki savaş dinler savaşı değil, emperyalist paylaşım savaşıdır. Siyonist İsrail’in yayılmacı politikalarının sonucu ortaya çıkan bu çatışmacı ortamın son bulması da başta Filistin ve İsrail emekçileri olmak üzere dünyadaki tüm emekçilerin 'Biz savaş istemiyoruz; tüm işçiler, emekçiler kardeştir' şiarıyla hareket etmesi ve emperyalist yayılmacılığa karşı ortak tepki koymasıyla mümkün olacaktır. 68 gençliğinin önderlerinden Deniz’ler de bu düşüncelerle Filistin Kurtuluş Örgütüne katılmış ve Siyonist İsrail’e karşı mücadele etmiştir. Şimdi de Denizlerin mücadele bayrağını yükseltmemiz, emperyalizme karşı birlikte savaş vermemiz gerekir. Ancak bu şekilde başta Filistin’de olmak üzere dünyadaki tüm emperyalist paylaşım savaşlarını durdurabiliriz" dedi. (Amasya/EVRENSEL)


EMEP ANTALYA: DÜNYA EMEKÇİLERİ VE EZİLEN HALKLARI KAZANACAK!

Emek Partisi Antalya İl Örgütü, İsrail askeri güçlerinin, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere göz yaşartıcı bomba, plastik mermi ve ses bombaları atması ile başlayan, Gazze’ye yönelik füze saldırıları ile devam eden Siyonist işgale karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini okuyan Antalya İl Başkanı Hasan Alkan işgal edilmiş topraklarını savunan Filistin halkının yanında olduklarını vurguladı. İsrail’in Filistinli çocukları ve masumları öldürdüğü bu son saldırısı karşısında dünya devletlerinin tepkilerinin son derece etkisiz olduğu belirten Alkan “İsrail vahşiliği, emperyalistlerin riyakarlığı ve fırsatçılığı ile gittikçe büyüyen bir canavar halini alıyor” dedi.

Filistin halkının Kovid-19 salgınında en çok zarar gören, en yoksul halkların başında geldiğini hatırlatan Alkan “Türkiye, Mısır, Ürdün, BAE gibi bölge ülkeleri bu sorunları çözmeye çalışmak yerine İsrail ile ilişkileri normalleştirmek ve ticareti geliştirmekle meşgul” diye konuştu.

Dünya genelinde işçi ve emekçilerin, değişik ülkelerden emek demokrasi güçlerinin, sendikalar, sosyalist, komünist partiler ve hareketlerin Filistin halkının yanında olduğunu hatırlatan Alkan “Bugün küçük gibi görünen, basının görmezden geldiği bu itirazın dünya emekçilerinin vicdanını temsil ettiğini düşünüyoruz ve geleceği emekçilerin demokrasi ve barış mücadelesi belirleyecek. İsrail ve destekçileri kaybedecek. Direnişin destecisi dünya emekçileri ve ezilen halkları kazanacak” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Gazze’de her saat başı 3 çocuk yaralanıyor | "Biz çocuğuz, bombalardan korkuyoruz"

SONRAKİ HABER

Akaryakıta zam kapıda | Patronlar istedi akaryakıtta tavan fiyat sona eriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...