04 Mayıs 2021 03:55

Türkiye’de basın kartı sahiplerinin sadece yüzde 25’i kadın

Türkiye'de 15 bin 148 basın kartı sahibinden yalnızca %25’i kadın gazeteci. Kadın gazeteciler için hayati riskin en fazla olduğu ülke Afganistan, en çok şiddet vakasının görüldüğü ülke ise Türkiye.

Fotoğraf: Joppe Spaa/Unsplash

Paylaş

Türkiye’de 31 Aralık 2020 itibariyle 15 bin148 basın kartı sahibinden yalnızca yüzde 25’i kadın gazeteci. Basın kartı sahibi olan yüzde 75’lik kesim ise erkek gazetecilerden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yanıtta “31.12.2020 tarihi itibarıyla 15.148 basın kartı sahibi basın mensubu bulunmaktadır. Bu basın kartı sahiplerinden yüzde 25’i kadın, yüzde 75’i erkektir” dedi.

“HÜKÜMETİN POLİTİKALARININ SOMUT GÖSTERGESİDİR”

Tanrıkulu verilen yanıta dair “AKP Hükümetleri döneminde ‘kadın’a olan bakış açısı kendisini her alanda göstermiştir. Basında bile sarı kart ile çalışan kadın sayısının bu kadar az olması son 20 yılda Hükümetin kadına karşı yürüttüğü politikaların somut ve acı göstergesidir.” dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu 10 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu önergesinde 2020 yılında sarı basın kartı sahibi kaç kişinin olduğunu, sürekli sarı basın kartı taşıyan kişi sayısını, kadın erkek olarak sarı basın kartı dağılımını ve fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere istisnasız sarı basın kartı verilebilmesi için bir çalışma düşünülüp düşünülmediğini sordu.

YÜZDE 25 KADIN, YÜZDE 75 ERKEK

28 Nisan tarihinde ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı, verdiği yanıtta 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle 15.148 basın kartı sahibi basın mensubu olduğu ifade etti, ancak basın kartı sahiplerinden sadece %25'nin kadın olduğunu, %75'nin ise erkek olduğunu belirtti. Tanrıkulu verilen yanıta dair “Ak Parti Hükümetleri döneminde ‘kadın’a olan bakış açısı kendisini her alanda göstermiştir. Basında bile sarı kart ile çalışan kadın sayısının bu kadar az olması son 20 yılda Hükümetin kadına karşı yürüttüğü politikaların somut ve acı göstergesidir.” dedi.

Ayrıca Oktay’ın, Tanrıkulu’nun fiilen mesleğini 10 yıl icra edenlere sarı basın kartının istisnasız verilmesi hususunda bir çalışma olup olmadığı sorusunu yanıtsız bırakması dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)


KADIN GAZETECİLERE EN ÇOK ŞİDDET TÜRKİYE’DE

CFWIJ, kadın gazeteciler için hayati riskin en fazla olduğu ülke Afganistan, en çok şiddet vakasının görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarına dair yazılı açıklama yaptı.

2021 yılının ilk çeyreğinde kadın gazetecilerin oldukça zorlandıkları bir sene olduğu, haklarının ihlal edilip, güvenliklerinin yok sayıldığının altı çizilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ocak ayından Nisan ayına kadar meslektaşlarımıza dair birçok saldırı, yargı yoluyla taciz, tehdit ve hak ihlali kaydettik” diye belirtildi.

CFWİJ olarak yaptıkları gözlemlerde 2020 yılıyla karşılaştırıldığında 2021 Ocak-Nisan ayları arasında kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerinin yüzde 130,34 oranında artış olduğu ifade edilen açıklamada, 2021’in ilk çeyreğinde kadın gazetecilere yönelik 348 vaka kaydettikleri ve bunlardan 74 kadın gazetecinin yazdıkları haber ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakim karşısına çıkarıldığı ifade edildi.

BU YIL 7 KADIN GAZETECİ KATLEDİLDİ

2021 yılının başından beri dünyada 7 kadın gazetecinin katledildiği belirtilen açıklamada, “Dünya çapında 45 kadın haber takibi yaparken gözaltına alındı. Meslektaşlarımızın 38’i çevrimiçi karalama kampanyalarında hedef gösterilirken, 37’si sahada haber yaparken saldırıya uğradı. 34 kadın gazeteci pandemi koşulları gözetmeksizin işlerinden kovuldu. 25’i iş yerinde mobbinge maruz kaldı. Sene başından beri en az 20 kadın gazeteci tehdit edilerek sindirilmeye çalışıldı. 17 kadın gazeteci cinsel tacize maruz kaldı. 16’sı ise fiziksel şiddete uğradı. 9 kadın gazeteci hakkında hapis cezası verildi. Sekizi sözlü tacize uğrarken, üçü ırkçı söylemlere hedef gösterildi. Dört kadın gazeteci devlet baskısıyla karşı karşıya kaldı. İki kadın gazeteci cinsiyetçi söylemlerin odağındayken, bir kadın gazeteci kaçırıldı. Bir kadın gazetecinin ise uğradığı suikaste yönelik davasında halen faili yakalanamadı” bilgileri verildi.

EN ÇOK ŞİDDET TÜRKİYE’DE

Açıklamada, Afganistan’ın kadın gazetecilerin hayati riski bakımından en riskli ülkeler arasında ilk sırada yer aldığı kaydedildi.

Kadın gazetecilere yönelik en çok şiddet vakasının Türkiye’de olduğu ifade edilen açıklamada, “Toplamda 114 kadın gazeteciye dair yargı yoluyla taciz, saldırı ve tehdit vakası kaydettik. 2021’in başından bu yana 50 kadın gazeteci sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktı. Haklarında en çok tazminat ve ceza davaları görüldü. Üç kadın gazeteci hapis cezasına çarptırıldı” denildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 salgını nedeniyle dünya çapında her iki kişiden birinin geliri azaldı

SONRAKİ HABER

İsviçre’de 'evsizlerden kurtulma' planına tepki yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa