18 Nisan 2021 11:01

TTB Merkez Konsey Üyesi Eroğulları: Bu hızla aşılama 2022’nin sonunda biter

Aşılamanın başlarında günlük 250 bin civarı aşı yapıldığını sonra bu sayının gittikçe düştüğüne dikkat çeken Dr. Kazım Doğan Eroğlulları, "4 ayda bitirmemiz gereken aşılama 2 yıla sarkacak” dedi.

Kazım Doğan Eroğulları | Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye’de salgında vaka sayıları artış gösterirken, iktidar önlem olarak sadece birçok tartışmayı beraberinde getiren kısıtlamalara gitti. Maske, mesafe ve hijyenin önemli bir korunma aracı olarak tartışıldığı koronavirüs (kovid-19) salgınında, en önemli mücadele aracı olarak ise aşılama. Türkiye’de ocak ayında başlanan aşılama çalışmalarını ve gelinen aşamayı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları değerlendirdi. Koronavirüse karşı aşılamanın istenilen seviyede olmadığını belirten TTB MK Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, çalışmaların 2022 sonuna sarkabileceğini söyledi.

"TOPLUMUN YÜZDE 10’U İKİ DOZ AŞI YAPTIRABİLDİ"

Eroğulları, Türkiye’de yürütülen aşılama sürecinin istenilen seviyede olmadığını ve etkin yürütülemediğini söyledi. Şimdiye kadar toplumun en fazla yüzde 10’una yakınının ikinci doz aşıya ulaşabildiğinin altını çizen Eroğulları, “Ocak ayının 15’inde başladığımız aşılama çalışmaları üzerinden yaklaşık 3 aylık bir süre geçmesine rağmen Türkiye’de yapılan toplam aşı sayısı 19 milyon doz. Bunun yaklaşık 7 buçuk milyon dozu 2’nci doz, kalanlar ise 1’inci doz” dedi.

İHTİYAÇ 120 MİLYON DOZ AŞI

Toplumsal bağışıklık için aşı sayısından çok aşılama oranlarının önem arz ettiğine işaret eden Eroğulları, “Toplumsal bağışıklıktan bahsetmemiz için toplumun yüzde 60’ının üzerinde bir bağışıklığı sağlamamız lazım. Aşının bağışıklık kazanma oranını da hesaplarsak yüzde 70’lerde bir aşılamayı 4 ay gibi bir sürede yapmamız lazım. Bize lazım olan gerekli aşı miktarı 120-130 milyon ama Sağlık Bakanının söylediğine göre, şu an Türkiye’ye gelen aşı, 26 milyon doz Sinovac; birkaç milyon doz da Biontech” dedi.

"GÜNLÜK 2 MİLYON DOZ AŞI YAPILABİLİR"

Türkiye’de aşılama çalışmalarını yapabilecek çok ciddi bir kapasite olmasına rağmen sürecin çok yavaş ilerlediğini dile getiren Eroğulları, “Aile sağlık merkezlerinde, hastanelerde, ilçe sağlık müdürlüklerinde günlük 2 milyon doza yakın aşılama yapabiliriz. Fakat aşılamanın ilk başladığı zamanlarda günlük 250 bin civarı aşı yapılıyordu. Sonra bu sayı gittikçe düştü. Bizim 4 ayda bitirmemiz gereken aşılama çalışması 2 yıla sarkacak. Bu hızla giderse aşılama çalışmalarını 2022’nin sonuna kadar ancak bitirebileceğiz. Dolayısıyla aşılama çalışmaları kötü gidiyor. Aşı tedarikinde ciddi bir sıkıntı var. Temin edememenin talep fazlalığı, ekonomik ve siyasi gibi bir sürü nedeni var” diye konuştu.

"HIFZISSIHHA ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI NEDENİYLE AŞIDA DIŞA BAĞIMLIYIZ"

Eroğulları aşı çalışmalarındaki sürecin şeffaf olmamasından dolayı veri alma sıkıntısı yaşadıklarını, bu nedenle aşının etkinliği ve güvenilirliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Aşının bulaşıcı hastalıklarla mücadeledeki en önemli silah olduğunu ve bu nedenle yapılan her aşı çalışmasının değerli olduğunu ifade eden Eroğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de 1950’lerde tüm dünyaya aşı üreten hıfzıssıhha enstitüleri vardı ama kapatıldılar. Bu anlamda ülkede şu anda aşı üretme kapasitesi yok. Bugün aşıda dışa bağımlıyız. Bu anlamda hıfzıssıhha enstitülerinin tekrar açılarak aşı üretiminin yapılması bize katkı sağlayacaktır. Aşı bir haktır ve herkese hızlı, ücretsiz ve adil bir şekilde ulaştırılmalıdır. Aşı tedavisinde çok sıkıntılarımız oldu ve bunu kamuoyuyla paylaşamadılar. Dolayısıyla çok kötü bir yönetimle aşılama çalışmalarından geri kaldık.”

"AKSAMANIN BİR NEDENİ DE RANDEVU SİSTEMİ"

Süreçte yaşanan aksamanın bir nedenin de randevu sistemi olduğunu aktaran Eroğulları, “Aşıyı o insanı yakaladığınız anda yapmanız gerekiyor. Aşı kampanyaları bu şekildedir. Randevu alarak başka bir güne sarkıtmak, o hastaya aşı yapılmamasıyla sonuçlanabilir. Aşının patenti olmamalıdır. Üretim yapabilecek her yerde üretimin yapılarak dünya halklarının, tüm yurttaşların çok hızlı bir şekilde aşılanması gerekiyor. Bu salgından ya hep birlikte kurtulacağız ya da hiçbirimiz kurtulamayacağız. Bu anlamda insanların, hükümetlerin, siyasilerin aşıya bakışının mutlaka değişmesi gerekiyor. Bu küresel bir salgın, bütün insanların aşılanması ve bir an önce bu hastalıktan kurtulması gerekiyor” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yazar Özlem Ertan: Kadından her devirde korkuldu

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz öğrencilerle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...