14 Nisan 2021 17:27
Son Güncellenme Tarihi: 15 Nisan 2021 09:53

Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi sağlıkçıların tepkisini çekti: Halimiz ne olacak?

Sağlık emekçileri, kamuda mesai saatlerine yönelik getirilen esnek çalışma planına dahil edilmedikleri için tepkili. Twitter'da yaşadıklarını anlatan sağlıkçılar, "Sağlıkçının hali ne olacak?" diyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kamu çalışanlarına yönelik yeni tedbirlerde kamu çalışanlarına yönelik esnek mesai ve idari izinler düzenlendi. Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç yönetici pozisyonu dışındaki 60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar da idari izinli olacak. Ancak sağlık çalışanları kapsam dışında. Twitter'da "Sağlıkçının hali ne olacak?" etiketi ile yaşadıklarını anlatan sağlık çalışanları, yeni düzenlemeyi adaletsiz bularak tepki gösterdi. SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak da, "Biz sağlık çalışanları 2 kere sömürülüyoruz maalesef. Bu genelge eşitsiz ve adaletsiz" dedi.

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla “Personel İşlemleri” hakkında genelge gönderdi. Genelgede şunlar kaydedildi:

  1. Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele yönelik olarak uygulanacak esnek çalışma yöntemi ile ilgili usul ve esaslar; Bakanlık Merkez Teşkilatınca birim amirlerince, Bakanlığımızla ilgili ve bağlı kuruluşlarda, kuruluşun en üst amirince, İllerde il Sağlık Müdürü, İlçelerde, il Sağlık Müdürleri ile istişare etmek suretiyle İlçe Sağlık Müdürü/Toplum Sağlık Merkezi Başkanı ve sağlık tesislerinde ise Başhekimliklerce belirlenebilecektir.
  2. Covıd-19 hastalığı için sadece risk grubunda olan kanser hastalan ve organ nakli olanların durumları; Bakanlık Merkez Teşkilatında birim amirlerince, Bakanlığın ilgili ve bağlı kuruluşlarında, kuruluşun en üst amirince, illerde il sağlık müdürü, ilçelerde il sağlık müdürleri ile istişare etmek suretiyle ilçe sağlık müdürü/toplum sağlık merkezi başkanı ve sağlık tesislerinde ise başhekimliklerce değerlendirilerek idari izinli sayılıp sayılmayacaklarına karar verilecektir.
  3. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatımda görev yapan hamile personele, hamileliğinin 24 üncü haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde idari izin verilecektir.
  4. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında çalışıp da engelli olduğunu belgeleyen personele statülerine bakılmaksızın idari izin verilmesi cihetine gidilecektir.
  5. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarında çalışıp süt izni kullanmakta olan personel idari izinli kapsamında değerlendirilmeyecek olup ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde süt izni hakkını kullanmaya devam edeceklerdir.
  6. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında ve 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli kapsamda değerlendirilmeyecektir.
  7. Personelin her ne sebeple olursa olsun görevinden çekilme (istifa) talepleri kabul edilmeyecektir.
  8. Kamu sağlık hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda Bakanlığımızca zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen (re’ sen) personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacaktır.
  9. Çalışma saatlerine ilişkin olarak mevcut uygulamalara devam edilecek olup, merkez ve taşra teşkilatlarımızda sağlık hizmetinin sunulduğu yerlerde çalışma saatleri hususunda mevcut uygulamanın dışında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
  10. Sağlık Hizmetinin sunumunda artan acil bir ihtiyaç olması halinde, idari izinli sayılan personelin mezkur izinlerinin sonlandırılıp görevlerine dönmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak kurum amirlerine yetki verilmiştir. Bu kapsamdaki çalışanlar, amirlerinin izni dışında görev mahallinden ayılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar görevlerine döneceklerdir.
  11. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatımda çalışan bütün personelin bu süreçte maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kamuda kullanılan araçlarda dezenfekte işleminin yapılması hususunda kurum amirlerince gerekli tedbirler anacaktır.
  12. İdari izinli sayılanlar fiilen göreve gelmedikleri sure zarfında idari izinli ve istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacaklardır. Söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklan saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları görev yerinde çalışanlar ile eşittir.”

"SAĞLIKÇININ HALİ NE OLACAK?"

"GENELGE ADALETSİZ"

SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, "Personel ile ilgili bir yönetmelik. İstifalar yasak. Tüm kamu esnek çalışırken biz sağlık çalışanlarına uygulamıyorlar. Kamuda diğer personele 10 yaş altı çocuğu olanlara idari izin veriyor ama sağlıkçılara vermiyor. Engelli ve kronik hastalığı olanlara idari izin idarenin insiyatifinde ve birçok hastane onaylamıyor. Biz sağlık çalışanları 2 kere sömürülüyoruz maalesef. Bu genelge eşitsiz ve adaletsiz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savcı, "128 milyar dolar nerede?" pankartına "Suç yok, idari olarak yasaklayın" dedi

SONRAKİ HABER

İftarda misafirliğe gitmek 84 milyona yasak ama Erdoğan çiftine serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...