14 Mart 2021 08:15
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mart 2021 14:19

Sağlıkçıların buruk Tıp Bayramı | Kaybedilenlerin acısı yürekte, talepler dillerde

Sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybeden meslektaşlarını andı, taleplerini dile getirdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Her yıl martın 14’ünde kutlanan Tıp Bayramı’nı bu yıl sağlık emekçileri kaybettikleri meslektaşlarının acısı ve pandeminin yarattığı yeni sorunlarla karşıladı. Pandemide istifa, emeklilik ve izin hakları yasaklanarak soluksuz çalışmak zorunda bırakılan sağlık emekçileri alınmayan önlemler nedeniyle 387 meslektaşlarını Kovid-19 nedeniyle kaybetti. Sağlığın ticarileştirilmesine karşı, emeklerinin karşılığını alabilecekleri ve şiddetten arınmış bir sağlık ortamı isteyen sağlık emekçileri "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" taleplerini yineledi.

SES, TALEPLERİNİ HATIRLATTI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "Yitirdiklerimiz yüreğimizde, taleplerimiz dilimizde" başlıklı bir açıklama yayımlayarak tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

SES açıklamasında sağlık emekçilerinin şu talepleri sıralandı:

  • “Kovid-19 meslek hastalığı sayılsın.
  • Şiddet, mobbing ve baskılar son bulsun.
  • Yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret.
  • Halkın sağlık hizmeti için ödediği katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın.
  • İhraç edilen sağlık emekçileri görevlerine başlatılsın.
  • Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunumuna kadar karar alma süreçlerine sağlık emekçileri katılsın.”

"14 MART DİRENİŞİN SİMGESİ"

14 Mart vesilesiyle yapılan açıklama ve sosyal medya paylaşımlarıyla sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekilerek 14 Mart’ın bir mücadele günü olduğuna işaret edildi.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, 14 Mart’ın ülkemizde 1827’de çağdaş tıp eğitimine geçişin başlangıç tarihi olmasının yanı sıra, 1919’da İstanbul’un işgaline karşı tıp öğrencilerinin direnişinin yıl dönümü olduğunu belirterek, “Her yıl 14 Mart bu yüzden, direnişin simgesidir aslında; emperyalizme, sömürüye ve iş birlikçilere karşı" dedi.

"SÖZLEŞMELİ, TAŞERON HEKİMİM"

TTB Aile hekimleri Kolu Başkanı Emrah Kırımlı da 14 Mart Tıp Bayramım başlıklı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Kamu dışı çalışan sözleşmeli aile hekimiyim. Taşeronum yani. İdarenin bir imzası ile işten atılabilirim. Atılırsam, tazminat yok. Emekli olursam kıdem tazminatı yok. Aile hekimi olduğum için açıktan atama ile memuriyete başvuramam. Böyle bir bayram işte…”

"HAK EDİŞ KAYIPLARIMIZ VERİLSİN"

DHA'ya konuşan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, pandemi sürecinde aile sağlığı merkezlerinin (ASM) yükünün arttığını vurguladı.

Halen devam eden Kovid aşılamalarının da yüzde 60'ının ASM'lerde yapıldığında da işaret eden Özer, "Üstelik biz sadece mesai saatleri içinde çalıştığımız ve hafta sonları kapalı olduğumuz halde, insanlar hastanelerden ziyade ASM'leri tercih etti. Bu da şunu gösteriyor, aşılamada vatandaşlarımız bize güveniyor. Biz çok şey yaptık pandemi sürecinde, yapmaya da devam edeceğiz. Pandemi mücadelesinde bizler herhangi bir ek ödeme istemedik, istemiyoruz da. Bizim tek isteğimiz var, yıllar içinde süregelen hak ediş kayıplarımızın yerine konması. Bu hak ediş kayıplarımız yerine konuluncaya kadar da siyah formalarımızla hizmet vermeye, işimizin gereğini en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz" dedi.

SİYAH ÖNLÜKLÜ EYLEM

Ankara Özel 100. Yıl Hastanesi çalışanları, siyah önlük giyip, siyah maske takarak, salgın hastalık nedeniyle hayatını kaybeden ve şiddete maruz kalan sağlık çalışanları adına saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu, Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu, Dr. Necmi Aslan ve Dr. Sinan Kakı'nın da aralarında bulunduğu 50 hekimin isminin yazılı olduğu siyah balonlar havaya bırakıldı.

AA'nın aktardığına göre Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erden Kılıç, konuşmasında, sağlık çalışanlarının salgın döneminde en önde ve cansiparane mücadele ettiğini belirtti.

Bu süreçte 400'ün üzerinde sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine dikkati çeken Kılıç, şunları kaydetti:

"Ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızın yokluğunun derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Bu yıl tıp bayramında onları anmak istedik. Onları rahmetle anıyoruz ve pandeminin bir an evvel son bulmasını istiyoruz. Bir hekimin yetişmesi kolay değil. Hiçbir sağlık çalışanı, şiddete maruz kalmasın. Sağlık çalışanlarının sık sık maruz kaldığı şiddet olaylarını kınayın. 14 Mart bir milat olsun."

CHP'DEN CEMİL TAŞCIOĞLU'NU AİLESİNE ZİYARET

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kovid-19 ile mücadelede yaşamını yitiren ilk sağlıkçılardan olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu'nun ailesini ziyaret ederek yaşamını yitiren sağlıkçılar için hazırladığı hatıra pullarını ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun mektubunu sundu.

İlgezdi, Kovid-19 salgınıyla mücadelenin ön safında yer alan tüm sağlık emekçilerine şükran borçlu olduklarını dile getirerek, “Onlar günlerce evlerine gidemediler. Sevdiklerinden ayrı, evlat kokusuna, aile sıcaklığına hasret kaldılar. Tek amaçları vardı: Yaşam kurtarmak. Onlar bir canı daha yaşatabilmek, bir aileye umut olabilmek için hiç çekinmeden kendi canlarını ortaya koydular” dedi.

İlgezdi, “Ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. İyi ki varlar” dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Salgına ve sömürüye karşı 14 Mart bir mücadele günüdür

SONRAKİ HABER

Yük gemisi Marmara Denizi'ni kirletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...