26 Şubat 2021 09:34

Maltepe'den yurttaşlar: İşçinin hakkını vermezlerse böyle rezillikler ortaya çıkar

Belediyede grevin sürdüğü İstanbul Maltepe'de grev kırıcılığı çabalarına karşın sokaklarda çöp dağları oluştu. Konuştuğumuz yurttaşlar belediyeye tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Maltepe Belediyesinde Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçilerin yüzde 8’lik düşük zam dayatmasına karşı başlattığı grev dördündü günde devam ediyor. Maltepe Belediyesi yönetiminin grev kırıcılığı çabalarına karşın sokaklara çöp dağları hakim oluyor. Evrensel'e konuşan Maltepeli yurttaşlar “İşçinin hakkını vermezlerse böyle rezillikler ortaya çıkar. Her şey güzel olacak dedik ama olmuyor böyle” diye sitem etti.

Maltepe’nin en işlek meydanlarında çöp dağlarının yanı başında konuştuğumuz Fatih Durumlu ve eşi en çok belediye yönetiminin 10 lira yemek parası teklifine tepki gösterdi. Fatih Durumlu “10 liraya yemek yemek mümkün değil. Yarım ekmek 16’dan 18’den aşağı değil. Milletin hakkını vermezlerse tabii ki bu rezillik oraya çıkıyor. İşçilere ne kadar hakkını verirlerse işçiler de o kadar çalışır. Her şey güzel olacak dedik ama olmuyor böyle” dedi. İşçilerin günde 600 ton çöp topladığını söylediğimiz çift “İki günde fark ettik ama şimdi elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

HAKKINI ALANA KADAR İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi araçlarının Küçükyalı pazarında çöp toplamaya geldiğini gören bir yurttaş da “Maltepe Belediyesi işçileriyle aralarında tartışma çıktı. İşçiler haklarını alamadıkları için sonuna kadar mücadele edecekler bizler de yanındayız, yapacak bir şey yok” diye konuştu. Normalde Almanya’da yaşadığını söyleyen bir vatandaş da “10 lira yemek parası olur mu? 10 liraya ekmek arası tavuk döner yersin belki” dedi.

10 LİRAYA KENDİLERİ YEMEK YESİNLER

Çöp dağlarının daha da belirginleştiği Zümrütevler Mahallesi’nde oturan bir yurttaş da “10 liraya kendi karınlarını doyursunlar bakalım doyurabiliyorlar mı? Kendileri doyarsa biz de doyarız. Kendileri et döner yesin biz tavuk döner, çocuk mu kandırıyorlar? Ben CHP’liyim ama vermeyeceğim oyumu artık. Ali Kılıç gelip herkesin kapısını çalacağım diyordu, hiç görmedik yüzünü” dedi.

Grev kararının erken alındığı konusunda eleştirileri olan bir yurttaş ise “DİSK’in olduğu yerde hep grev vardır hep çöp vardır. Ben işçilerin hakkının verilmesinden yanayım ama belediyenin verdiği düşük işçilerin istediği de fazla” diye konuştu. 10 lira yemek ücreti teklifine “İşçiler karnını doyuramaz” diye cevap veren yurttaş, “En ucuz yerde 3 çeşit yemek 15 lira” diye konuştu. Maltepe’de bir tekel esnafı, “Birçoğu benim burada müşterim, gelip burada son durumu teklifleri anlatıyorlar. Maddi anlamda ciddi sıkıntılar çeken toplumumuz var. İyi bir yemeği 30-40 liradan aşağıya yiyemiyorsun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kamuda toplu sözleşme öncesi özelleştirme tartışmaları işçileri tedirgin ediyor

SONRAKİ HABER

BES İzmir Şubesi vergi adaletsizliğine karşı imza kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...