Grevdeki Maltepe Belediyesi işçileri yurttaşlara bildiri dağıttı, gerçekleri anlattı

Hakları için greve çıkan ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın çarpıtmalarına hedef olan Maltepe Belediyesi işçileri, pazardaki yurttaşlara bildiri dağıtarak neden grevde olduklarını anlattı.

25 Şubat 2021 16:38
Paylaş

Maltepe Belediyesi işçilerinin grevi üçüncü gününde sürüyor. Maltepe Gülsuyu Mahallesi'ndeki semt pazarında bildiri dağıtan işçiler, "Bizler her gün sokağınızı süpüren, çöplerinizi toplayan, parklarınızın bakımını yapan, kaldırımlarınızı yenileyen, belediyeyi aradığınızda telefonlarınızı açan, evlatlarınızı emanet ettiğiniz kreşlerde eğitim veren Maltepe Belediyesi emekçileriyiz" diye seslendi.

"NE EKSİK NE FAZLA, HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

Pandemi sürecinde herkes gibi ağır ekonomik yükün altında ezildiklerini söyleyen işçiler, "Biz de sizler gibi pandeminin ağır ekonomik yükü altında eziliyoruz. Sizler gibi çarşıya, pazara çıktığımızda cebimizdeki para, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Sizler gibi çocuklarımıza rahat ve güvenli bir gelecek kurmak istiyoruz. Ancak kredi borçlarımız boyumuzu aştı. Birçoğumuzun maaşlarında haciz uygulaması bulunuyor. Çünkü bizler 2800 ile 3500 TL arasında değişen maaşlarla ay sonunu getirmeye çalışıyoruz. Bu maaşla ev geçindirmeye, çocuklarımızın eğitimini aksatmamaya çalışıyoruz. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi belediye yönetimi pandemiyi bahane ederek maaşlarımız üzerinden tasarruf sağlamak için 'Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurdu. Sigorta primlerimizin yarısından fazlası buhar olmuş durumda. 3 yılı aşkın süredir günlük 9.66 TL yemek parası ile karnımızı doyurmaya, 6 TL yol parası ile her gün işe gidip gelmeye çalışıyoruz" dedi.

En ucuz esnaf lokantasında bile bir taş çorbanın 10 lira olduğunu belirten işçiler, "Maltepe Belediyesi ile üyesi olduğumuz DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Yönetimi 6 aydır Toplu İş Sözleşmesi müzakeresi yürütüyor. 6 aylık sürecin sonunda yukarıda belirttiğimiz maaşlara belediye yönetimi sadece %8, yol ve yemek ücretlerine ise net 1’er TL gibi komik bir zam oranı önerdi. Bütçe yetersizliğini bahane ederek daha fazla zam veremeyeceklerini söylediler. Bizim kabul etmediğimiz bu teklifi sizler de vicdanlarınızda kabul etmeyeceğinizi biliyoruz" diye konuştu.

Ardından taleplerini sıralayan işçiler Maltepe halkını grev sürecinde yanımızda görmek istiyoruz dedi.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELER?

İşçiler, "Madem ki belediye hizmetlerinin sürekliliğini sağlayan biz emekçileriz, her yıl bütçe planlaması yapılırken 'ARTIK EMEKÇİLER YOK SAYILMASIN”' istiyoruz" diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

"Kısa Çalışma Ödeneği adı altında maaşlarımız üzerinden sağlanan tasarrufun maaşlarımıza zam olarak yansıtılmasını istiyoruz.

Kimse bizi, işimizle aşımızla tehdit etmesin, açlıkla terbiye etmesin, sefalete mahkum etmesin istiyoruz.

Ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılması, düşük ücretlilerin maaşlarının yaşanılabilir bir seviyeye çıkması için 'Taban Ücret' uygulaması istiyoruz.

Yıllardır zam uygulanmayan yemek, yol gibi yaşamsal destek ücretlerinin sembolik değil, ekonomik koşullara uygun oranda artırılmasını istiyoruz.

İnsanca bir yaşam için kredi taksitlerimizi ödeyebilecek, evimizi geçindirebilecek, okula giden çocuklarımızın cebine harçlık koyabilecek bir maaş istiyoruz."

"ÇÖPLERİ BELEDİYE BAŞKANI TOPLASIN"

Greve çıktıkları andan itibaren Maltepe Belediyesi Başkanı Ali Kılıç'ın haklarında yalan haberler yaydığı işçiler, hazırladıkları bildirileri pazarda yurttaşlara dağıttı, gerçekleri halkla paylaştı. İşçileri dinledikten sonra Belediye Başkanı Ali Kılıç'a tepki gösteren bir kadın, "Belediye Başkanı çıksın çöpleri toplasın o zaman" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Hollanda Parlamentosu, Çin'in Uygurlara yönelik uygulamalarına "soykırım" dedi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen ve SES Samsun Şubesi: Eğitim emekçileri bir an önce aşılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...