30 Ocak 2021 15:43
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ocak 2021 22:03

Gözaltına alınan 2 Boğaziçi öğrencisi tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesinde birkaç öğrenci tarafından düzenlenen sergi, sosyal medyada hedef gösterildi, hızla soruşturma açıldı. Gözaltına alınan 2 öğrenci tutuklandı.

Polis, Boğaziçi Üniversitesinin kapısına kelepçe takmıştı | Fotoğraf: Behram Evlice

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinde birkaç öğrenci tarafından yaklaşık bir haftadır düzenlenen sergi, sosyal medyada hedef gösterildi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hızla soruşturma açtı. 4 öğrenci 29 Ocak günü gözaltına alındı ve bugün 2 öğrenci serbest bırakıldı, diğer ikisi de tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen 2 öğrenci tutuklandı. Bu arada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" diyerek öğrencilere yönelik nefret söyleminde bulundu.

ÖĞRENCİLERİN SERGİSİ HEDEF GÖSTERİLDİ

Eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üniversitelerine rektör olarak atanmasına karşı çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin mücadelesi, akademisyenlerin ve Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerin öğrencilerinin desteğiyle sürüyor. Öğrencilerin eylemleri devam ederken, birkaç öğrenci de okul içinde sergi düzenledi. Sergide, üzerinde LGBTİ+ bayrağı ve Şahmeran figürü bulunan bir Kabe fotoğrafı da yer aldı.

JET SORUŞTURMANIN ARDINDAN ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINDI

Serginin görüntülerinin sosyal medyada provokatif bir dille hedef gösterilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Basın Suçları Soruşturma Bürosunca, olaya ilişkin resen soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan açıldığı belirtildi. (29 Ocak)

Soruşturma haberinin ardından akşam saatlerinde (29 Ocak) iki öğrenci Güney Kapısı'nda okuldan çıkarken gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra 4'e yükseldi. 

GÖZALTINA ALINAN 2 ÖĞRENCİ TUTUKLANDI  

30 Ocak günü akşam saatlerinde, gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 2 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Diğer 2 kişi ise konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri uygulanmasıyla serbest bırakıldı. 

REKTÖRLÜK DE SORUŞMA BAŞLATTI

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü de konuyla ilgili idari soruşturma başlattı. Üniversiteden yapılan açıklamada, Rektörlük tarafından söz konusu Kabe görseliyle ilgili idari soruşturma başlatıldığı bildirildi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ "YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ" DEDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Yasal yollara başvuracağız" dedi. Erbaş, şu ifadeleri sarf etti: "Boğaziçi Üniversitesi önünde Müslümanların mukaddes mekanı, kıblemiz Kabe’ye ve İslami değerlerimize yönelik yapılan hadsiz saldırıyı kınıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak konunun takipçisi olacağız ve bu saygısızlığı yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız."

SOYLU HEDEF GÖSTERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada nefret söyleminde bulunarak "Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" ifadelerini kullandı.

İçişleri Süleyman Soylu'nun bu nefret söylemi sosyal medyada tepki topladı. 

HEDEF GÖSTERMEDE "KAYYUM REKTÖR" MELİH BULU DA GERİ KALMADI

Öğrencileri hedef alanlara Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından Melih Bulu da eklendi. Melih Bulu hesabından yaptığı paylaşımda "Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyetin kutsallarına saldırı hiç bir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.#bogazicilgbtrezaleti" ifadelerini kullandı. 

GÖZALTILARA YÖNELİK KAMUOYUNA DUYURUMUZDUR

"Boğaziçi Direnişine Emek Veren ve Dayanışmayı Yüreğinde Hissedenler" imzasıyla yapılan açıklamada da da gözaltında olanların serbest bırakılması istendi. Açıklamada, "Suçlamaların odağında olan sergi; hiçbir gruba, inanca, kimliğe yönelik bir saldırı niteliği ve amacı taşımamaktadır. Direnişimizi bitirmek isteyen iktidar ve medyası konuyu bilinçli olarak saptırmaya çalışmaktadır. Haklı direnişimizin amacının saptırılmasına ve kriminalize edilmesine bugüne kadar izin vermedik, bundan sonra da izin vermeyeceğiz.
Okulumuzdaki farklı toplulukların ve kimliklerin yapılan saldırılarla hedef gösterilmesi meşru kılınamaz. Sosyal medyada yer alan LGBTİ+fobik söylemlerin hiçbirini kabul etmiyoruz. Öğrencilerin başlattığı haklı direniş, yine öğrenci dayanışmasıyla büyümeye devam edecektir. Arkadaşlarımız açıkça hedef gösterilirken Kayyum Melih Bulu’nun sosyal medyadaki nefret söylemlerine katılarak yaptığı paylaşımlar ve rektörlük tarafından açılan soruşturma gösteriyor ki kayyum atamaları üniversitelerin fikir hürriyetine vurulan en büyük kelepçedir. Okulumuzdaki barışçıl eylemlere, düzenledikleri sergiyle destek veren sanatçı arkadaşlarımız yalnız değildir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, hiçbir hukuki zemini olmayan bu gözaltıların son bulmasını talep ediyoruz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Polis, kampüsü ve çevresini bir an önce terk etmelidir. Nefret söylemleri ve hedef göstermelerle öğrencileri ayrıştıran, kampüsü güvensizleştiren kayyum Melih Bulu derhal istifa etmelidir! Rektörlük seçimleri, üniversitelerin tüm  bileşenlerinin katılımıyla demokratik bir biçimde yapılmalıdır" denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van TV davasında bir kişiye 1 yıl 6 ay hapis cezası ve 4 kişiye beraat verildi

SONRAKİ HABER

Kayseri'de madende göçük altında kalan 2 işçiden biri yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...