28 Ekim 2020 15:55
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ekim 2020 19:50

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Pozitif çıkan 10 kişiden 4'ü İstanbul'da

İstanbul'da yapılan Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, İstanbul'da rakamların korkutucu olduğunu belirterek "Pozitif çıkan 10 kişiden 4'ü İstanbul'da" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul'da ilk kez yapılan ve yaklaşık 3 saat süren Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahretin Koca açıklama yaptı. "İstanbul'u kontrol altına almazsak salgınla baş edilemez" diyen Koca, "Koronavirüs Bilim Kurulu'nun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay değildir. 3 gün önce İstanbul'daki vaka sayılarının Türkiye'deki vaka sayılarının yüzde 40'ına ulaştığını açıkladım. Covid-19 testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4'ü İstanbul'dadır. Bütün sağlık çalışanları ve kurumlar olarak teyakkuzdayız” dedi. Koca, İstanbul'da özellikle son 1 hafta içinde vaka artış oranının da yüzde 62 olduğunu açıkladı.

Koca'nın açıklamalarından satıbaşları şöyle: 

"Son 7 günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından yüzde 85'den fazladır. Oran 16,5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur. Artış İstanbul'a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde de yüksektir."

"İstanbul'da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilir olmaktan çıkacak"

"TOPLU ULAŞIM BÜYÜK RİSK KAYNAKLARINDAN"

"Hareket halindeki kitle çok büyük. Buraya da yoğun dönüşler oldu. Kurallara uyumun azalmasıyla birlikte salgın hızla tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz, ama riski savar savmaz hayatı akışına bırakıyoruz. Disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Küçük ihtimallerin bedeli büyüktür. Bedelleri birlikte ödemek zorunda kalabiliriz."

"Çözüme en çok ihtiyaç duyduğumuz konu toplu ulaşımdır."

"Toplu ulaşım büyük risk kaynaklarından. Toplu taşıma, AVM'lerde kapalı yerlerde planlama istedik."

"Maske, mesafe, temizlik kuralına uymazsanız, hareketliliği azaltmazsanız sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izin sürelerini daha kullanamayacak. Hareketliliği ve teması azaltın"

"Virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyorsa biz de hareketi ve teması 3'te 1'e indireceğiz."

"Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında organize sanayi bölgeleri dahil, özel sektörün iş saatlerinin yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır."

"Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse bu durumda artış bir iken 2, 2 iken 4 şeklinde olmayancak. 1 iken 3, 3 iken 9 şeklinde tam bir tırmanış olacak. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor."

"ESNEK VE VARDİYALI ÇALIŞTIRIN"

"İşverenlere sesleniyorum, esnek mesai sistemine geçmek için elinizden geleni yapın, şartlarınız uygunsa vardiyalı çalışın."

"Pozitif çıkanlar, temaslıları filyasyon ekibimize eksiksiz bildirsin. Hastalar ve kronik hastalığı olanlar kendisini korumaya alsın. Zorunlu olmadıkça akrabalarla bir araya gelmeyin. Kutlama törenlerini erteleyin. Kamu hastaneleriyle özel sağlık kuruluş ve tıp fakültesi hastaneleri ile bir araya geldik. Salgınla mücadelenin tüm birimleriyle buluştuk, riske karşı organize olduk. Her kapasitenin bir sınırı vardır. Bu sınırı zorlamamak tedbirleri uygulamanıza bağlıdır. Tedbirler hayattan mahrum kalmak anlamına gelmiyor. Hayatı yönetmek anlamına geliyor. Covid 19 sadece kişilerin maruz kaldığı bir hastalık değil, toplumların maruz kaldığı bir hastalıktır.

MÜZİK YASAKLAMASI KARARI ERKENE ÇEKİLEBİLİR

"Partiler anlamında, gece 12'den sonra müzikli ortamlar yasaklandı, bunun daha erken saatlere çekilmesi ile ilgili Bilim Kurulunun önerisi oldu. Önümüzdeki günlerde, İçişleri Bakanlığımız bu konuyla ilgili öneri doğrultusunda duyuru yapmış olur."

"77 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

"Bugünkü hasta sayımız 2305, hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 77 kişi oldu. İyileşen hasta sayımız 1662. Ağır hasta sayımız ise 1836."

"İMAMOĞLU'NUN TOPLANTIYA ÇAĞRILMAMASI"

(Ekrem İmamoğlu'nun toplantıya çağrılmaması) Öncelikle bu toplantı bir pandemi toplantısı değildi. Bu toplantı bir il hıfzıssıhha toplantısı da değildi. Bu toplantı sağlık teşkilatımızla, ilçe sağlık müdürlerimiz ve başhekimlerimizin katıldığı, İstanbul'un durumunu, hastane kapasitelerini, filyasyon durumunu değerlendirme toplantısıydı. Bir pandemi toplantısı, kurulu değildi. İlçe belediye başkanları ile görüşüp İBB Başkanı ile görüşmeme durumu olabilir mi? Pazartesi günü ilçe belediye başkanları ile görüştük. Sonrasında İBB Başkanı rahatsızlandı. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bugün kendim aradım, arkadaşlarım yakın takipte. Genel durumu iyi, ateş bulgusu bugün itibariyle yok. Pandemi döneminin siyasi zemine çekilmesinin siyasilere bir şey kazandıracağını düşünmüyorum"

"Vali Bey niye toplantıdaydı? Filyasyonla ilgili durum ile ilgili talimatlarımız oldu o yüzden ben çağırdım. Sayın Emniyet müdürünü de ben çağırdım."

"SEYAHAT KISITLAMASI DÜŞÜNMÜYORUZ"

"Şu an İstanbul için seyahat kısıtlaması düşünmüyoruz. Vatandaşlar tedbirlere uyum konusunda kararlılık gösterirse bunun üstesinden geliriz. Bunu 1.5 ay öncesinde Antep'te, Diyarbakır'da, Urfa'da, Mardin'de, Batman'da, Ankara'da yükselmişti. Benzer tedbirleri alarak sonuç aldık. Ankara bu tedbirlerle geriledi."

"İstanbul'un test kapasitesini özellikle çok arttırdık. Şu an 60 binin üzerinde İstanbul'da test yapılıyor." 

"Şu an İstanbul'da servis yatak doluluk oranımız yüzde 55. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66, bu erişkin yoğun bakım yatakları için söylediğim. Ventilatörler içerisinde doluluk oranımız yüzde 33. Yani şunu demek istiyorum; yoğun bakımlarla ilgili yüzde 66'dan kastım sadece Kovidli hastaların doluluk oranından bahsetmiyorum"

AŞI ÇALIŞMALARI VE AŞILAMA 

"Yerel aşıyla ilgili 16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor." 

"Yurt dışından 2 aşı var. Biri Feizer'in biri Çin snovak aşısı. Bizim bu aşılarla ilgili Aralık ayında snovak dediğimiz virülansı azaltılmış olan aşıyla ilgili 5 milyon gibi, eğer başarılı olursa, Aralık ayında 5 milyon aşıyı, dozu uygulama şansımız olacak. Ocak, Şubat, Mart itibarıyla devam ediliyor olacak. Bizim aşımız da muhtemelen Nisan ayında devreye girer diye tahmin ediyoruz. 3-4 aşının bir noktaya geleceğini düşünüyorum."

"Grip aşısı bir sonraki yılın aşısı bir yıl önceden sipariş edilir. Dünyada aşı arzı yüzde 20 oranında arttı. Yani herkesin aşı yaptırma imkanı zaten mümkün olamaz. Çünkü dünyada artış yüzde 20'yi geçmedi. Biz 1 milyon 350 bin geçen yıldan biraz daha fazla olmak üzere sipariş verdik. Bazı ülkelerin daha yüksek dozda aşı temin ettiği söylenir. Mesela Almanya 26 milyon, İngiltere 30 milyon temin etti bu yıl. Geçen yıl İngiltere 25 milyon temin etmişti."

"(Grip aşısı) 2,2 milyon temin ettik, şimdi 3 milyonun üzerinde temin etme çabası içerisindeyiz. Eczacılar Birliği ile ilgili söylediğiniz, ortada olmayan aşının olduğu ifade edildi. Ortada bir aşı yoktu. O aşıyı almak için birçok çaba sarfettik. Daha detaylı söylemek istediklerim var, söylemek istemiyorum. Ruhsatlı olan aşıyı herkes getirebilir. Ruhsatsız aşıyı halk sağlığı alabilir. Ortada olmayan, x firmada var denilen bir aşıyı pazarlamasınlar. Aşıyı elde etmek için de ilk günden itibaren yoğun çaba içinde olduğunu bütün vatandaşımız bilsin, emin olun parasına da bakmıyoruz."

İLLERE GÖRE VAKA ARTIŞ ORANI

"İstanbul'da özellikle son 1 hafta içinde vaka artış oranı yüzde 62. Son bir haftada vaka artış oranı Büyükçekmece'de yüzde 123, Sarıyer'de yüzde 120, Bakırköy'de yüzde 104, Bayrampaşa'da yüzde 99, Şişli'de yüzde 98. İlçelerde yüzde 29'dan yüzde 123 arası artış söz konusu. Türkiye'deki hasta sayısının yüzde 40'a yakınının İstanbul'da olduğunu söylemek istiyorum."

"Okullarda ciddi bir artış oranı olmadığını biliyoruz. İlave kademeli geçişin olup olmayacağını salgının seyri belirleyecek." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da şüpheli kadın ölümü: 25 yaşındaki Kübra, arkadaşının evinde ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Almanya salgın nedeniyle Türkiye’nin tamamını riskli bölge ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...