29 Eylül 2020 05:17
Son Güncellenme Tarihi: 29 Eylül 2020 11:06

Ermenistan-Azerbaycan arasında çatışmalar sürüyor

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında gece boyu şiddetli çatışmalar sürdü. Azerbaycan, bir Ermeni alayını tümüyle imha ettiklerini iddia etti. Ermenistan iddiayı yalanladı.

Fotoğraf: Azerbaycan Savunma Bakanlığı/AA

Paylaş

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında gece boyu süren şiddetli çatışmalar devam ediyor. Taraflar sıcak çatışmayı çeşitli iddia ve açıklamalarla diplomatik alanda da sürdürüyor. Azerbaycan, hedef aldıkları bir Ermeni alayının tümüyle imha edildiğini iddia etti. Ermenistan bu iddiayı yalanladı. Gün boyu ortaya atılan ve yalanlanan iddialar bununla da sınırlı kalmadı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermenintan güçlerinin Fuzuli-Cebrail ve Ağdere-Terter yönlerinde kaybettikleri mevzileri geri almak için girişimde bulunduğu, Azerbaycan ordusu birliklerinin ise girişimleri önlediği kaydedildi. Terter ve Ağdam bölgesinde yoğunlaşan saldırılarda çok sayıda konutta hasar meydana geldiği ve sivillerin öldüğü kaydedildi.

Fuzuli-Cebrail yönünde de sabah saatlerinde Ermenilere ait 1 tank ve 1 aracın imha edildiği, yaklaşık 10 askerin öldürüldüğü savunulan açıklamada, şiddetli çatışmaların devam ettiği ve Ermenistan güçlerinin geri çekilmeye zorlandığı öne sürüldü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Ermenistan'ın saldırılarında bugüne kadar 10 sivilin öldüğünü açıkladı.

“PİYADE ALAYI İMHA EDİLDİ” İDDİASI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusuna ait bir motorlu piyade alayının tümüyle imha edildiğini iddia etti. Ermenistan ise bu açıklamayı yalanladı.

Sputnik'e demeç veren Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Vagif Dargahlı, “Ermeni silahlı kuvvetlerinin işgal ettiği Hocavend bölgesinde konuşlu 3. Martuni motorlu piyade alayı imha edildi” dedi.

İnsan ve askeri teçhizat kaybına uğrayan düşman alayının tamamen imha edildiğini ifade eden Dargahlı, “Düşman ordusunun komutanlığı, herkesi ölü ve yaralıların tahliyesine yardım etmeye çağırdı” diye konuştu.

Diğer taraftan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan, 3. Martuni motorlu piyade alayının tümüyle imha edildiğine dair açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ovannisyan, “Bu, gerçeği yansıtmıyor. Bir piyade alayının imha edildiğine dair bilgi verilmesi, bilgi edinme seviyesinin düşük olduğunu gösteriyor. Böyle bir şey olmadı ve olamaz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığının bir diğer açıklamasında da Fuzuli kentinin alınması için başlatılan operasyonun sürdüğü aktarılarak, sabah saatlerinde Ermenistan ordusuna ait 4 tankın daha imha edildiği ileri sürüldü.

Ayrıca, Ermenistan ordusunun Daşkesen ilini top atışına tuttuğu iddia edilen başka bir açıklamada, Azerbaycan ordusunun önlem için karşılık vereceği belirtildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise Ermenistan'ın Vardenis bölgesinden Azerbaycan'ın Daşkesen bölgesine roket atıldığı yönündeki suçlamalarını ise reddetti.

ERMENİSTAN: ÇEŞİTLİ SALDIRILAR GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan ise çatışmaların, Azerbaycan tarafının topçu hazırlıkları eşliğinde çeşitli yoğunluklarda sürdüğünü bildirdi.

Ermenistan'ın açıklamasına göre Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin temas hattının çeşitli yönlerine yönelik saldırılarını geri püskürtüldü. Açıklamada Azerbaycan ordusuna askeri teçhizat açısından büyük kayıplar verdirildiği belirtildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise Vardenis kasabasına Azerbaycan'a ait bir İHA'ın saldırısında sivil bir otobüsün alev aldığı bildirildi. Bakanlık, Azerbaycan'dan gelen açıklamaları yalanladı.

"KARABAĞ'LA ASKERİ VE SİYASİ İTTİFAK KURABİLİRİZ"

Ermenistan parlamentosunda çoğunluğu elinde bulunduran 'Benim Adımım' ittifakının lideri Lilit Makunts, Erivan'ın Dağlık Karabağ'la askeri ve siyasi ittifak kurmayı planladığını söyledi.

Facebook hesabından açıklama yapan Makunts, “Mevcut durumda, gelişen olaylara paralel olarak atacağımız olası adımları, özellikle de Dağlık Karabağ'la askeri ve siyasi ittifak kurmayı aktif şekilde istişare ediyoruz” dedi.

AZERBAYCAN: ERMENİSTAN S-300 FÜZE SİSTEMLERİNİ HAREKETE GEÇİRDİ

Azerbaycan’ın öne sürdüğü bir diğer iddia ise Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’a S-300 füze sistemi göndermesi oldu. Savunma Bakanlığı Basın Hizmeti Başkanı Albay Vagif Dergahlı, “Erivan'ın hava sahasını savunan S-300 füze sistemlerinin işgal altındaki bölgelerimize doğru ilerlediği hususunda istihbarat elde ettik. Füze sistemleri, işgal altındaki topraklarımıza girer girmez Azerbaycan ordusunca imha edilecek” dedi.

DAĞLIK KARABAĞ: İKİ GÜNDE 84 ASKERİMİZİ KAYBETTİK

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan ile çatışmalarda 26 askerinin daha öldüğünü bildirdi. Daha önce 28 askerin öldüğü aktarılmıştı. Açıklamada, toplamda son 2 günde Ermeni tarafının kaybettiği asker sayısının 84’e ulaştığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Dağlık Karabağ’daki çatışmalara müdahil oldu mu?

SONRAKİ HABER

TL'de değer kaybı sürüyor; dolar 7,84 TL'den işlem görüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...