Ebru Timtik'in cenazesinde polis, biber gazı ve plastik mermi ile yürüyüşü engelledi

Ölüm orucunun 238’inci gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik için Gazi Mahallesi'nde düzenlenen cenaze töreninde polis, yürüyüşe biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

28 Ağustos 2020 08:21
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos 2020 16:16
Paylaş

Ölüm orucunun 238’inci gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik'in cenaze törenine birçok polis müdahalesi yaşandı. Önce İstanbul Barosu önünde yapılacak töreni engellemek isteyen polis, Timtik'in naaşını Adli Tıp Kurumu önünden kaçırııp Gazi Cemevi'ne götürdü. Cemevine girmek isteyenleri de koronavirüs salgını bahanesiyle engellemeye çalışan polis, yapılmak istenen yürüyüşe de biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. 

Dersim Barosu, Ebru Timtik için yayımladığı mesajda "Adil yargılanma, hak ve adalet mücadelemizde seni hep saygıyla anacak ve unutmayacağız" dedi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, “Arkadaşımız Avukat Ebru Timtik açlıktan değil adaletsizlikten öldü” diyerek "Buradan başta Yargıtay olmak üzere yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Ebru’yu suskunluğunuz, taleplerine gözlerinizi kapamanız öldürdü. Yaşanan bu hukuksuzluğa son verin ki, Aytaç’ı yaşatalım” diye seslendi. Demokrasi İçin Birlik de yayımladığı mesajında "Ebru Timtik’in ölümünün sorumluğunu taşıyan Adalet Bakanı’na sesleniyoruz: Bu gaddarlık, bu hukuksuzluk son bulmalı, ölüm orucundaki Avukat Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talebi derhal yerine getirilmelidir" çağrısı yaptı.

POLİS, CENAZEYİ KAÇIRIP PLASTİK MERMİ SIKTI

Ölüm orucunun 238’inci gününde dün yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik için bugün önce İstanbul Barosu önünde, ardından da Gazi Cemevi ve Gazi Mezarlığı'nda tören düzenlendi.

Polis İstanbul Barosu önünde düzenlenecek töreni engellemek için cenaze aracının Adli Tıp Kurumundan direkt Gazi Cemevine gitmesi talimatı verdi. Adli Tıp Kurumu önünde cenazenin kaçırılmasına engel olmak için cenaze aracının önünü kesen gruba da polis plastik mermi sıktı. Kitle daha sonra Gazi Mahallesi'ne hareket etti.

BARO ÖNÜNDE TÖREN DÜZENLENDİ

Cenazenin kaçırılmasına rağmen İstanbul Barosu önünde bulunan avukatlar tarafından burada tören düzenlendi. Törende konuşan Avukat Sinan Zincir, "Ölüm değil yaşam dedik. Sesimizi Latin Amerika, Afrika duydu, bu ülkenin yargısı duymadı" dedi.

BARO BAŞKANI: ADİL YARGILANMA HAKKININ SAVUNUCUSU OLACAĞIZ

Anmaya İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da mesaj gönderdi. Durakoğlu'nun mesajında şu ifadeler yer aldı: "Ebru Timtik ve diğer meslektaşlar için haksız bir karar verildi. Hak mücadelesini savunamamak ölümden de beter. Herkes bilmelidir ki bu ölüm engellenebilirdi. Engellemediler. Topyekun devletin duyarsızlığını nasıl izah edebilirler? Mücadelemizi sürdüreceğiz. Ona rahmet dilerken, uğruna adil yargılma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz."

ÖHD: ADALET BAKANI BİR ŞEY DEMİYOR

ÖHD Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli de şunları söyledi: "Yaşadığımız bu şey hukuktan geriye ne kaldıysa bir milat. Yapılan mücadeleyi anlatmaya hiçbir sözlük yeterli olmayacak. Adil yargılama için bedenini ortaya koymak yaşadığımız süreci ortaya koyuyor. Daha yargılama sürecinde onların haksızlığa uğramaması için sesimizi bütün dünyaya duyurduk. Adalet bakanı çıkıp hiçbir şey demiyor. Hala kimseden bir ses çıkmıyor. Aytaç Ünsal'ı yaşatmak için hala çok geç değil. Aytaç da aynı şeyi yaşamasın diye mücadelemize devam edeceğiz."

AYTAÇ ÜNSAL: ALACAĞIZ HAKKIMIZI

Ölüm orucunda olan bir diğer avukat Aytaç Ünsal da tedavi altında olduğu hastaneden bir mesaj gönderdi: "Canım avukatım, arkadaşım, adalet yoldaşım... Göz göre göre öldürdüler seni. Var mı dünyada adalet için bir örneği ömrünü veren bir avukat. Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız."

CEMEVİNE BAŞTA YALNIZCA AİLE VE AVUKATLAR ALINDI

Gazi Cemevi önüne de barikat kuran polis, içeriye yalnızca aileyi ve bazı avukatları aldı. Basının ve Timtik'in bazı akrabalarının da içeri girmesi engellendi. Gerekçe olarak koronavirüs salgınını gösteren polislere yurttaşlar, "Korona şimdi mi bahane oldu" diye sorarak tepki gösterdi.

Tören için cemevi önüne gelenler arasında HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Dilşad Canbaz ile bağımsız vekil Ahmet Şık da yer aldı.

GÖRÜŞMELER ÜZERİNE KİTLENİN CEMEVİNE GİRMESİNE İZİN VERİLDİ

Yapılan görüşmelerin ardından kitle içeri alındı. Gazetecilerin ise fotoğraf makineleri ve kameraları bırakması şartıyla cemevine alınacağı iletildi. Kitle, sloganlarla yürüyerek geldikleri cemevine girdi. Burada "Ebru Timtik ölümsüzdür" ve "Aytaç Ünsal onurumuzdur" sloganları atıldı.

GÖZYAŞLARIYLA VEDA

Cemevinde Timtik'in tabutu cübbesi ve kızıl bayrakla örtüldü ve üzerine karanfiller konuldu.

Timtik'in ailesi ve yakınları tabutu başında gözyaşları döktü ve "Ebru Timtik ölümsüzdür" sloganları attı.

MEZARLIĞA YÜRÜYÜŞ, BİBER GAZI VE PLASTİK MERMİLERLE ENGELLENDİ

Burada yapılan konuşmaların ardından Ebru Timtik'in tabutu omuzlar üstünde sloganlarla cemevinden çıkarıldı.

Avukatlar ve yurttaşlar cemevinden Gazi Mezarlığı'na yürümek istedi. İzin vermeyen polis, cübbeleriyle yürüyen avukatlara biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti.

En az 1 avukat gözaltına alındı.

Cenaze aracı kitleyi beklemeden mezarlığa giderken yurttaşlar ara sokaklardan mezarlığa ulaştı.

Mezarlıkta defin töreni düzenlendi.

DERSİM BAROSU: TEK İSTEĞİ ADİL YARGILANMAKTI

Öte yandan Dersim Barosu, Ebru Timtik için yayımladığı mesajda "Adil yargılanma, hak ve adalet mücadelemizde seni hep saygıyla anacak ve unutmayacağız" dedi. Açıklamada "Timtik sadece kendisi için değil ülkesi ve dünyada adalet istiyordu. Arkadaşlarıyla yargılandıkları dosyanın ilk celsesinde tahliye edildiler. Hukuk dışı irade onlar içerdeyken adımını dışarı atmadan tekrar tutuklama kararı verdi. Tecavüzcüyü, tacizciyü, en son Musa Orhan'ı salıveren irade,  Timtik'in  Munzur'dan bir tas su talebi için kılını kıpırdatmadı. Tek istediği adil yargılanmaktı." ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)


ÇHD: TİMTİK AÇLIKTAN DEĞİL, ADALETSİZLİKTEN ÖLDÜ”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi de adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan ve yaşamını yitiren Ebru Timtik için açıklama yaptı. ÇHD Adana Şubesi adına metni okuyan Av. Sevil Aracı, “Arkadaşımız Avukat Ebru Timtik açlıktan değil adaletsizlikten öldü” dedi.

Açıklamaya Adana Barosu, İHD, Emek Partisi, TÖP, HDP üyeleri ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz katıldı.

Açıklamayı okuyan Avukat Sevil Aracı, davanın ilk celsesinde tahliye kararı veren mahkeme heyetinin dağıtıldığını, yargılama boyunca sözde delillere erişilemediğini ve meslektaşlarının savunma yapmalarına izin verilmediğini hatırlatarak “Yargılama asla adil olmadı. Meslektaşımız, arkadaşımız Avukat Ebru Timtik açlıktan değil adaletsizlikten öldü” dedi.

“AYTAÇ’I YAŞATALIM”

Aynı taleplerle ölüm orucunun 208’inci gününde olan Aytaç Ünsal’ın yaşamının da kritik aşamada olduğunu söyleyen Aracı, “Ebru’yu yaşatamadık. Bunu için çok ama çok üzgünüz. Aynı sonu meslektaşımız Aytaç’ta da yaşamak istemiyoruz. Buradan başta Yargıtay olmak üzere yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Ebru’yu suskunluğunuz, taleplerine gözlerinizi kapamanız öldürdü. Yaşanan bu hukuksuzluğa son verin ki, Aytaç’ı yaşatalım” diye seslendi.

“TECAVÜZCÜLER DIŞARIDA ADİL YARGILAMA İSTEYENLER TUTUKLU”

Tecavüzcüleri, tacizcileri salıvermekte sakınca görmeyen yargının Ebru ve Aytaç’ı “kaçma şüphesi” gerekçesi ile tahliye etmediğine dikkat çeken Aracı, “Ebru, adalet mücadelesinde, haklarına kavuşamadan aramızdan ayrıldı. Onu hiç unutmayacak; eşitlik, özgürlük, adalet mücadelemizde yaşatacağız” dedi.

"ADİL YARGILAMANIN OLMADIĞINI HERKES BİLİYOR"

HDP Grup Başkanvekili Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, adil yargılanma talebinin sadece Timtik’in değil milyonların talebi olduğunu ifade etti. Mahkemelerde yargılanan, bir tweetle gözaltına alınan gazeteciler, siyasetçiler, aydınlar, muhalif olan her sesin adil yargılanmanın olmadığını iyi bildiğini dile getiren Beştaş, “Hukuk tarihinde ender rastlanan bir şey oldu, tahilye kararını veren aynı heyet yeniden
tutuklama kararı verdi. En son gelişme; mahkeme tahliye değil, hastanede tedavi edilmesine karar verdi. Çünkü Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde kalamazlar’ dedi. Bir mahkemenin görevi hastaneye sevketmek değildir. Mahkeme ATK raporunu dinlemek zorundaldır” dedi.

“TANIK DAHİ DİNLENMEZKEN NASIL ADİL YARGILAMADAN BAHSEDECEĞİZ?”

Adana Barosu Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş de “Adalet herkese lazım. Yeter artık. Yargının ellerinden kirli ellerinizi çekin. Artık hakim ve savcıların atamalaının Saray’dan yapıldığını görmek istemiyoruz. Yargı üzerindeki tarikat ve cemaat gölgesini kaldırın. Bir davada tanık dahi dinlenmezken tanığa sorulması gereken soruların sorulmasına müsade edilmezken nasıl adil bir yargılamadan bahsedeceğiz?” dedi. (Adana/EVRENSEL)


DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK: BİR DAHA ADALET İÇİN KİMSE ÖLMESİN!

Adil yargılanma için çağrı yapan Demokrasi İçin Birliği de "Günler ağır. Ölüm orucundaki Avukat Ebru Timtik’i kaybettik. Şimdi 'bir avukat, adil yargılanmak için canını verdi' cümlesinin sade ve dehşetli anlamıyla yüz yüzeyiz. Bunun hayatımızda neleri değiştirdiğini anlamak kolay değil. Ebru’yla birlikte bu dünyadan değer verdiğimiz bir şeyler kayboldu. Kaybettiklerimizin yasını tutuyoruz.

Adaletten, demokrasiden, özgürlükten yana herkesi adalet uğruna yitirdiğimiz bir canın, Ebru’nun yasını tutmaya ve kimsenin adil yargılanmak için ölmeyeceği bir ülke için mücadeleye çağırıyoruz.

Ebru Timtik’in ölümünün sorumluğunu taşıyan Adalet Bakanı’na sesleniyoruz: 

Bu gaddarlık, bu hukuksuzluk son bulmalı, ölüm orucundaki Avukat Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talebi derhal yerine getirilmelidir" dedi. (HABER MERKEZİ)


DERSİM GENÇLİK ÖRGÜTLERİ: EBRU’YA VERDİĞİMİZ ADALET SÖZÜNÜ TUTACAĞIZ

Hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik için Dersim Gençlik Örgütleri de basın açıklaması düzenledi.

Dersim Gençlik Örgütlerinin çağrısıyla Sanat Sokağı’nda düzenlenen basın açıklamasına kitle örgütlerinin, sendikaların, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra yurttaşlar da katıldı.

Açıklamada "İnançlarını ve kararlılıklarını kıramayan devlet adalet talebini duyumsamazlıktan gelerek Helin’den Ebru’ya bir katliam politikası yürüttü. Buradan açıkça bizlere 'Bu ülkede adalet mücadelesi yürütemezsiniz, sesini çıkaranı katlederiz' mesajını vermeye çalışıyorlar. Fakat bugün Ebru’nun adalet talebi ve vasiyeti bizlere emanet. Ebru’nun adalet talebini bizler haykırıyoruz ve haykırmaya devam edeceğiz. Aytaç’ın da katledilmemesi için hep birlikte ses veriyoruz ve Ebru'ya verdiğimiz sözü tutacağız. Direnen Avukatlar kazanacak, Ebru Timtik ölümsüzdür” ifadeleri yer aldı. (Dersim/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dünya Barış Günü'nde, Ankara Gar Meydanı’nda “barış zinciri” oluşturulacak

SONRAKİ HABER

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi: Hemşirelerin sorunları ve hak gaspları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...