14 Ağustos 2020 13:44

Salgın değil, sağlıkçılar tükeniyor

Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Feride Aksu, 5 aydır gece gündüz çalışan sağlıkçıların yorgun ve kırgın olduğunu, tükendiklerini söyledi.

Fotoğraf, TTB'nin düzenlediği online basın toplantısından alınmıştır.

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Hükümetin “Yeni normal” adıyla neredeyse bütün önlemleri kaldırması, salgında vaka sayılarında büyük artışa neden oldu. Türkiye’de koronavirüs salgınının 5. ayını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Grubu Üyeleri, devletin vatandaştan beklediği iradeyi göstermediğini söyledi. Prof. Dr. Feride Aksu, 5 aydır gece gündüz çalışan sağlıkçıların yorgun ve kırgın olduğunu, tükendiklerini vurguladı. Sağlık Bakanlığı tarafından enfekte olan sağlık emekçilerinin sayının açıklanmamasına dikkat çeken Aksu, Batman’dan ve Manisa’dan emeklilik ve istifa haberleri geldiğini dile getirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu’nun nline düzenlediği basın toplantısının açılışında  konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye’nin 11 Mayıs’ta AVM’lerin açılmasıyla başlayan ve 1 Haziran’da hızlanan “yeni normalleşme” sürecinin 2. aşamasında olduğunu kaydetti. Yaz biterken mevsim değişikliklerinin hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulunan Adıyaman, “Her zamankinden farklı bir yaz geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Sonbahar ve kış nasıl olacak bilemiyoruz” dedi.

"KİŞİLERDEN BEKLENEN İRADEYİ MERKEZİ OTORİTE GÖSTERMEDİ"

Prof. Dr. Feride Aksu hükümetin salgının etkisini azaltma stratejisinin karşılığını bulamadığını söyledi. Komşu ülkelerle kıyaslanınca Türkiye’nin İran ile benzerlik gösterdiği dile getiren Aksu, Temmuz ortasından itibaren doğrulanmış vaka saysıında artış olduğunu ifade etti. Hem odalardan hem de valiliklerden gelen bilgilerin bu artışı doğruladığını aktaran Aksu, “11 Ağustos itibariyle Türkiye’de 11 bin 152 aktif hasta var ancak bu sayıyı 10 ile çarpmamız gerek. Merkezi otorite sorumluluğunun sadece uyarmak ve hastaları iyileştirmek olduğunu sanıyor. Bulaşıcılık hızının azalmamasında suçlu olarak vatandaşı işaret ediyor. Kişilerden beklenen irade merkezi otorite tarafından gösterilmedi. Bunu Ayasofya örneğinde, sınavlar örneğinde gördük. Salgında en önemli ihtiyaç güven veren bir salgın yönetimidir. Sağlık emekçileri her yerde kendi gözlemlerini kendi sosyal ağlarından paylaşıyorlar. Yerel yöneticiler kendi illerindeki durumu paylaşıyorlar. Yerelden yükselen çığlıklara kulak vermek gerek. Mücadelede gelinen aşama ve girilen yeni dönemin ne olduğu halka açıklanmalıdır” diye konuştu.

"FABRİKALARDA YAYGIN TEST OLMAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Aksu, çok sayıda vaka görülmesine rağmen üretime devam eden fabrikalara dikkat çekti. Çalışma koşullarının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Aksu, işçilerin çalışma ve hijyen koşullarının denetimleri kapsadığını söyled. Dardanel’de, Vestel’de çok sayıda hasta olmasına rağmen üretimin durdurulmaması kabul edilemez. Fabrikalarda yaygın test yapılmaması kabul edilemez” dedi.

"SAĞLIKÇILARA ARTIK TEST YAPILMIYOR"

Sonbahara girerken 5 aydır gece gündüz çalışan sağlıkçıların yorgun ve kırgın olduğunu vurgulayan Aksu, artık Sağlık Bakanlığı tarafından enfekte olan sağlık emekçilerinin sayının açıklanmamasına dikkat çekti. Kendilerine gelen bilgilere göre 29 Nisan’dan bu yana enfekte olan 760 sağlık emekçisi olduğunu aktaran Aksu, “Batman’dan, Manisa’dan emeklilik ve istifa haberleri geliyor. Bu istifalar sağlık çalışanlarının tükendiğinin göstergesidir. Sağlık çalışanlarına artık test yapılmamaktadır. Bu hem emek gücünü, hem insanları riske sokacak bir şey. Sağlık Bakanlığı bu konuya bir açıklık getirmeli. Koronavirüs aynı zamanda bir meslek hastalığı olarak kabul edilmeli” dedi.

Prof. Dr. Azap da “Testi pozitif çıktıktan sonra genelde hastalar ve temaslılar aranıyor ve dışarı çıkmayın biz geleceğiz deniyor. Ancak günler geçmesine rağmen ulaşılmayan aileler olduğunu biliyoruz. İnsanların evi küçük olabiliyor. Bu süreç uzadıkça bulaş riski artıyor” dedi.

BAŞKENTTE TEST SIKINTI

Anka Haber Ajansı’nın haberine göre TBMM’de haftanın ilk iki gününde 35 pozitif vaka tespit edildiği ortaya çıktı. Ankara genelinde Kovid-19 tanı kitlerinin bitme noktasına geldiği ve il genelindeki hastanelerden sağlık çalışanlarının da TBMM’ye gelerek test yaptırdığı öğrenildi.

Ankara’da test kiti sıkıntısı çekildiğine dair iddialara ilişkin sorumuza yanıt veren TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, “Ankara genelinde test konusunda ciddi bir sıkıntı var. Özel hastanelerde test yapıldığına dair biz de duyumlar alıyoruz. Hatta testin fiyatı 280 TL ve bazı kamu hastanelerinde yetersizlik olduğu için özele gidin diyorlar. Keşke test sayımız daha fazla olsa. Bu mücadele beraber yapılabilecek bir şey. İşbirliği sağlanmalı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İspanya pandemi nedeniyle diskoları kapattı ve sokakta sigara içmeyi yasakladı

SONRAKİ HABER

Cargill işçileri eylemlerini İstanbul'a taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...