11 Ağustos 2020 22:07

Ankara'daki sağlıkçılar uyardı: Böyle giderse sağlık kuruluşları hizmet veremeyecek

Vaka artışı yaşanan Ankara’da 7 hastanenin yoğun bakım servislerinin dolduğunu ve hastanelere başvuruların arttığını belirten sağlıkçılar “Böyle giderse sağlık hizmeti verilemez" uyarısını yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Deniz SÖNMEZ
Ankara

Yeniden açılımla birlikte tedbirler kaldırılırken vakalar da artmaya başladı. Vaka artışının yaşandığı  illerin başında gelen Ankara’da konuştuğumuz çeşitli hastanelerden sağlıkçılar 7 hastanede yoğun bakımın tamamen dolduğunu, koronavirüs dışındaki hastalıklar için talebin arttığını belirterek, “Böyle giderse Ankara’da sağlık kuruluşları hizmet veremez hale gelecek” uyarısında bulundu.

BULUT: GÜNCEL VERİLER ÜÇLE ÇARPILMALI

Ankara’daki durumu Evrensel’e değerlendiren Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Başkanı Vedat Bulut, kentte 7 hastanenin yoğun bakım servislerinin tamamen dolduğunu söyledi. Pandemide birinci dalganın ikinci pikini gördüğümüzü düşündüğünü ifade eden Bulut  “Tekrar pike doğru gidiyoruz ama testler yeterli değil. Türkiye’de pozitif vakaların yüzde 25’i belirti göstermiyor. Vakaların yüzde 85’i evde izole ediliyor deniliyor. Ankara’da 15 bin 100 hasta var. 8 bin 500’ü evde takip ediliyor. Aile hekimleri bunları telefonla kontrol ediyor. Aile hekimlerinin iş yükü bakımından bu kontrol mümkün değil” ifadelerini kullandı. Türkiye’de açıklanan güncel verilerin üç ile çarpılması gerektiğini belirten Bulut “Böyle devam ederse yoğun bakımda yatak yeterli olmadığı için çok sayıda kişi hayatını kaybedecek” dedi.

"SAYILAR KATLANARAK ARTIYOR"

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Karakoç Ankara’da bir haftada vaka sayısının katlanarak arttığını anlatarak “Son aldığımız verilere göre Ankara Şehir Hastanesine bir günde 1600 kişi başvurdu” bilgisini verdi. Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise başvuran hasta sayısının 460 olduğunu söyleyen Karakoç “Bu sayılar katlanarak artıyor. Sağlık Bakanlığı mayıs ayına doğru uzun bir süreyi kapsayacak şekilde gerekli önlemleri kaldırdı. Haziran’da ise işler sürü bağışıklığına bırakıldı, kaç kişi hayatta kalacak diye beklendi. Böyle giderse Ankara’da sağlık kuruluşları hizmet veremez hale gelecek, sağlık sistemi çökecek. İlk günden itibaren yaygın test yapılması için ısrarcı oluyoruz. Ankara’da sadece bizim tespit ettiğimiz 500 sağlık emekçisi enfekte oldu. Sağlık emekçileri artık tükendi” diye konuştu.

"SEMPTOM YOKSA TEST DE YOK"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yöneticisi ve Acil Sağlık Teknisyeni Canberk Akkuş da son zamanlarda hem vaka sayılarında hem de genel olarak hastalıklarda bir artış olduğunu gözlemlediğini söyledi. 112 acil çalışanlarına artık semptom göstermedikçe test yapılmadığını anlatan Canberk “ Örneğin pozitif vaka çıkan eve gidiyoruz ama semptom göstermediğimiz sürece bize asla test yapılmıyor” dedi.  

YALAN SÖYLEYEREK TEST YAPTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Ankara Şehir Hastanesinde görev yapan bir hemşire ise eleman yetersizliği nedeniyle sağlıkçıların pozitif çıkana kadar çalıştırıldığına dikkati çekti. “Karantinaya alınmıyoruz. Temizlik elemanı Kovid servisinden çıkıp benim bulunduğum serviste çalışabiliyor” diye konuşan hemşire, 15 günde bir hastane yönetimince temizlik elemanlarının yerlerinin çeşitli bahanelerle değiştirildiğini anlattı. Kaç çalışan pozitif, hangi önlemler alınıyor konuusunda kendilerine bilgi de verilmediğini ifade eden hemşire  “Sağlıkçılar ve yakınlarının sağlığı tehlikeye atılıyor. Biz sağlık çalışanları olarak neredeyse yalan söyleyerek test yaptırmaya çalışırken bir yandan da 8 kere test yaptıran milletvekili var” tepkisini gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

“Lübnan’da halk iki hükümet devirdi, kimse mesajı almadı mı?”

SONRAKİ HABER

1 Mayıs bildirisi dağıtan Emek Gençliği üyesine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...