09 Ağustos 2020 17:51

Giresun'da bakanın kapanacak dediği çöp tesisi ihaleye açıldı

Giresun kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Görele ilçesinin Çavuşlu beldesinde bulunan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisine yöre halkının tepkisi devam ediyor.

Fotoğraf: Coşkun Özbucak/Evrensel

Paylaş

Giresun kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Görele ilçesinin Çavuşlu beldesinde bulunan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisine yöre halkının tepkisi devam ediyor. Giresun merkez ve ilçelerinin çöplerinin döküldüğü tesisin kötü kokuları halkı rahatsız ediyor. Çavuşlu çöp alanı için ÇED süreci yaşanmış ve mahkeme projeyi iptal etmişti. Bunun üzerine çöp taşıma kapasitesi 98 tona düşürülerek “ÇED” gerekli değil kararıyla çöp dökülmeye devam edilmişti. Bu duruma tepki gösteren halk, şikayet dilekçesi verse de sorun çözülmedi aksine daha da büyüdü.  

Çöp alanında vahşi depolama yönteminin kullanıldığını söyleyen Muhtar Selim Hamzaoğlu, “Çöp nedeniyle kokudan pancereleri açamıyoruz, balkona çıkamıyoruz. Bu yetmezmiş gibi çöpten sızan kirli su dereyi kirletti. Deredeki üç adet su kuyusundan belde olarak su kullanamaz olduk. Sularımızı belde dışından taşıyoruz, marketlerden su alıyoruz” dedi.

"BAKAN SÖZ VERDİ, DAHA KÖTÜSÜ OLDU"

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Çavuşlu’ya geldiğini sorunun giderileceğine dair söz verdiğini ancak gerçekleşmediğini belirten Hamzaoğlu şöyle devam etti: “Bakan, öncelikle üç ay içinde çöp alanının üst kesiminden su getirileceğini, çöp alanının da en fazla bir yıl kullanılacağını belirtmişti. Umutlanmıştık. 16 aydır kapatılmadı. Şimdi 15 yıllığına enerji üretimi için ihaleye çıkarılacağını öğrendik. Söz verildi ancak ne su geldi, ne de çöp sonlandırıldı. Aksine daha fazla çöp getirilmeye başlandı. Çöp tesisinin kapatılmasını istiyoruz. Çöp tesisinden dolayı belde yaşanmaz hale geldi. Tesisten dereye sızan çöp sularından içme suyu şebekesi kirlendi.” 

"FIKRALIK DUVAR"

Çöp alanı birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş. Çöp alanından sızan sular yola akıyor, bir bölümü de yolun altından dereye akıyor. Sızan sular gözükmesin diye de çöp alanının çevresindeki taş duvarın önüne arada boşluk bırakarak iki metre yüksekliğinde bir duvar daha örülmüş. Ayrıca kirli suların toplanması için beton kuyu yapılmış ancak kirli sular beton kuyu içine değil, kuyunun çevresindeki alana akıyor. Sızıntıyı gizlemek için yapılan ikinci duvara yapılan masrafla sızıntının önlenebileceğini söyleyen Muhtar Selim Hazaoğlu, “Fıkralık bir durumla karşı karşıyayız. ÇED sürecinde açılan dava nedeniyle mahkeme ÇED’i iptal etti. Sonra günlük kapasiteyi 98 tona düşürerek “ÇED gerekli değildir” aldılar. Ancak buraya günlük dökülen çöp denetlenmiyor, en az 250 ton çöp getiriliyor” dedi. 

Çöp tesisi nedeniyle yaşam biçimlerinin değiştiğini belirten Hamzaoğlu, “Kokudan duramıyoruz. Onlarca bidonlarla su taşıyoruz. Marketten satın alıyoruz. Huzurumuz kalmadı. Bu durum böyle gidemez. Hukuksal haklarımızı kullanacağız” dedi. (Giresun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vaka sayısı düşmüyor| Türkiye'de son 24 saatte 1182 kişiye Kovid-19 tanısı kondu

SONRAKİ HABER

AKP milletvekilinin bir ayda 8 Kovid-19 testi yaptırmasına TTB’den tepki: Bu skandal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...