10 Ağustos 2020 00:40

Bosch işçisi: Virüs gölgesinde çalışmak mı Türk Metal’e güveni artırdı?

Yaptırdıkları ankete göre işçilerin sendikalarına güvenin arttığını açıklayan Türk Metal'e, sendika üyesi Bosch ve Türk Traktör işçileri tepki gösterdi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türk Metal, örgütlü olduğu fabrikalarda yaptığı anketin sonuçlarına göre sendikalarına güvenin arttığını ve çalışanların yüzde 85’inin ücret zammından memnun olduğunu savundu. Açıklamaya göre sendikanın en başarılı olduğu alana verilen yanıtlarda yüzde 25.1 ile “işçi hakları” ilk sırada yer aldı. Sendikanın anket açıklamasına tepki ise sendikanın üyesi Bosch işçilerinden geldi.

Salgın sürecinde fabrikada çalıştıklarını söyleyen Bosch işçileri, “Ücretli izin talebimiz sendika tarafından görmezden gelindi, virüs gölgesinde çalışmak zorunda kaldık” diyerek işçi haklarında nasıl birinci sırada geldiğine anlam veremediklerini ifade etti.

130 TL ALINCA STANDARTLAR MI YÜKSELİYOR?

“Kime göre neye göre katılımcıların sendikaya güveni 10 üzerinden 6.7'den 8.5'e yükseldi” diyen bir Bosch işçisi şunları söyledi: “Hayat standardımızda bir yükselme varsa bile Türk Metal nedeniyle değil, işçilerin metal fırtına ile başlayan eylemlerinin metal patronlarına verdiği korkudan dolayı biraz yükseldi” dedi.

“Hayat standardı yükselişi” neye göre diye soran bir başka Bosch işçisi ise “Bir işçi ortalama 130 TL yevmiye alıyor. Tabi bu yeni işe başlayan için geçerli değil. Günlük 130 TL kazanınca hayat standardı yüksek mi oluyor? Türk Metal yöneticileri yıllardır Türkiye’deki metal işçilerinin aidatlarıyla sefa sürdü. Kendileri için yaşam standartları yüksek olabilir ama bizim için geçerli değil” diye konuştu.

560 LİRA MI BİZLERİ MEMNUN ETTİ!

Salgın döneminde işçilerin fabrikaya zorla getirildiğini, hastalanan işçilerin virüsü ailelerine de bulaştırdığını hatırlatan bir başka işçi, sendikacıların ise yaşananlara sessiz kaldığını söyledi. İşçi şöyle devam etti: “Şimdi tüm olan bitenlere hayat standardı mı diyeceğiz? Öldü bu işçiler. Ayrıca ortalama 560 TL’lik zam 5-8 yıllık genç işçi ortalaması. Az sayıda bulunan eski işçiler zamdan daha fazla yararlandı ama ortalamaya baktığımızda 560 lira civarı. Bu mu bizleri memnun eden ücret zammı?”

Geçen sözleşmede alınan zammın çoktan eridiğine vurgu yapan işçi; “Dolar, avro, altın aldı başını gitti. Bizim maaştan bir şey kalmadı. Gram altın 500 liraya yaklaştı. Her gün rekor kırdı haberlerini okuyoruz. Her şeye zam geldiği bu günlerde ücret zammından memnun olmak anlaşılır gibi değil. Ayrıca virüs gölgesinde her gün işe gidip geliyoruz. Çocuğumuza yaklaşmaya korkuyoruz bir şey olacak diye. Yıllardır fabrikada çözülmeyen yağ buharı sorunu var bunun çözümü için bir şey yapmadı sendika ama yaptığı ankette sendikanın en başarılı olduğu alanın işçi hakları olduğu söyleniyor. Biz gördüklerimize, yaşadıklarımıza mı inanalım yoksa sendikanın yaptığı ankete mi?” diye sordu.


DÖVİZE ALTINA BAKINCA HER ŞEY GÖRÜLÜYOR

Türk Traktör fabrikasında üç yıldır çalışan genç bir işçi, “Bu açıklamanın amacının seneye yapılacak yeni sözleşme için hazırlık olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl yapılan sözleşme yüksek gösterilerek seneye beklenti düşürülmeye çalışıyor. Sendikanın, aslında yetmediğini söyleyip daha fazla zam demesi gerekir” dedi.

Yaklaşık 5 yıldır Türk Traktör’de çalışan başka bir işçi de “Koronavirüs yayılma hızı artmış durumda. Fabrikada üretim tam sürat devam ediyor. Sendika bu tür anket vb şeyleri dönem dönem işçilerin güvenini kazanmak için yapıyor. 2018 yılında da benzer bir ankette sendikaya güven çok çıkmış fabrikada. Ancak aynı dönemlerde atılan 200’e yakın işçi var. Ben işçilerin genelinin sendikaya böylesi bir güven duyduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Bir diğer işçi ise “Sendikanın sözleşme döneminde işçilerin aldığı zam bile çok görülüyordu. Bu zamdan memnun olan işçiler de olabilir ama enflasyon karşısında bizim zammın eridiği ortada. Dövize altına bakınca da görüyorsun zaten. Böyle durumlar sendikaya güveni arttırmak yerine azaltır bence” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mısır Çarşısı’nda turist ve dolar durgunluğu: "Böyle devam ederse batacağız"

SONRAKİ HABER

8 Mart yürüyüşüne verilen ceza için 15 yıl sonra ihlal kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...