08 Ağustos 2020 14:00

Norveç’te Kovid-19 vakalarının artması üzerine yeni önlemler alındı

Norveç'te Kovid-19 vakalarının artması üzerine hükümet yeni önlemler aldığını açıkladı.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te son aylarda artış göstermeyen Kovid-19 vakaları, son haftalarda tekrar artış gösterdi. Hükümet önümüzdeki dönem için yeni değişiklikler yaptı. Buna göre:

  • Kırmızı renk olarak gösterilen ülkelerden geri ülkeye dönüşlerde yol boyu eve kadar maske kullanılacak.
  • Ülke genelinde, gece yarısından sonra (24’ten sonra) alkol servisi yapılmayacak.
  • Daha fazla ev ofisi kullanılacak.
  • Toplu taşıma araçlarında maske kullanma zorunluluğu 14 Ağustos’a kadar olmayacak, ancak daha sonra yeniden değerlendirilecek.
  • Yeşil ve de kırmızı renkle gösterilen ülkelere gereksiz tüm seyahatlerden kaçınacak.
  • Daha büyük katılımlı etkinlikler olmayacak. Daha önce beklendiği gibi 1 Eylül’den itibaren 200 olan etkinlikler 500’e çıkartılmayacak.

Norveç Sağlık Bakanı Bent Høie hükümet adına 7 Ağustos Cuma günü yaptığı basın açıklamasında “Son zamanlarda, toplumda enfeksiyonun arttığını gördük. Kontrolü korumak için, önlemleri daha fazla almak ve yeniden açılmak için frenlere basmamız gerekiyor” dedi ve bunun anaokulların, okulların, huzurevlerinin ve iş yerlerinin açık tutulmasını sağlamak için gerekli olduğunu söylüyor.

İnsanların önerilenden daha fazla bir arada olduğu ve birçok yerde daha fazla insan buluştuğu için, kurallara ve tavsiyelere iyi uymamasından dolayı enfeksiyonun arttığını söyleyen Sağlık Bakanı Høie “Kültürel yaşamda, sporda ve iş dünyasında pek çok kişinin rahatlamayı beklediğini ve umduğunu ve pek çoğunun hayal kırıklığına uğrayacağını biliyorum. Ancak enfeksiyonun daha da artma riskini göze alamayız. Bu nedenle, insanlar arasında daha fazla yakın teması açamayız” diyor.

Norveç'teki son enfeksiyon vakalarındaki ciddiyete vurgu yapan Norveç Sağlık Bakanı Bent Høie “Düşük enfeksiyon oranları bize ciddiyeti unutturmuş olabilir. Son haftalardaki salgınların ne kadar savunmasız olduğumuzu gösteriyor” diyor. Bu nedenle hükümet, etkinliklerde 200'den fazla kişiye açılmayacak ve beklenildiği gibi 1 Eylül'den itibaren geniş spor aktiviteleri olmayacak. Lig maçları dışında 19 yaş üzeri olanlar için maçlar yapılmayacak. Sinema ve konferans salonlarındaki mesafe yine bir metre olacak.

Toplu taşıma araçlarında maske takmanın şimdilik mecburi olmadığını, maskenin, bir metrelik mesafeyi korumanın alternatifi olamayacağını, en önemli olanın  bir metrelik mesafeyi korumak olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Høie, toplu taşıma araçlarında maske kullanma zorunluğu olup olmayacağı konusunda 14 Ağustos’tan sonra yeni açıklama yapılacağını belirtiyor. Hükümetin bu konuda şimdilik bir öneri getirmemesinin nedeni, maskenin doğru kullanım ve yeterli erişilebilirliğin sağlanması için çalışmaların yapıldığından ötürü olduğunu söylüyor.

"MÜMKÜN OLDUĞUNCA YÜRÜYEREK YA DA BİSİKLETLE İŞE GİDİLSİN"

Sağlık bakanı Høie, mümkün olduğunda yürüme ya da bisiklete işe gitmeyi ve işverenlerin ev ofislerini kullanımını kolaylaştırmasını istiyor.

Hükümet ayrıca Norveçlilere gereksiz yere yurt dışına ve yeşil renle gösterilen ülkelere seyahat etmemelerini tavsiye ediyor. Sağlık bakanı bu konuda ‘’Artan seyahat aktivitesi Norveç'te enfeksiyonun artmasına neden oldu. Artık tüm gereksiz yurtdışı seyahatlerine karşı tavsiyede bulunuyoruz’’ diyor ve vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) / Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) dışındaki ülkelere seyahat etmemelerini istiyor.

Norveç Sağlık Genel Müdürlüğü ise, şu anda seçilen havalimanlarında, sınır kapılarında ve limanlarda koroner test merkezleri kurmak için çalışıldığını belirtiyor. Aynı zamanda, kırmızı renkli gösterilen ülkelerden gelen yolcuların, Norveç'e vardıklarında ve eve karantina altında girinceye kadar maske takmasını istiyor.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü müdürü Line Vold ise Norveç'te yeni bir enfeksiyon dalgasına dair herhangi bir işaret görmediklerini söylüyor ve ‘’Yeni bir dalga görüp görmediğimizi soran çok kişi var, henüz görmüyoruz. Ancak yerel enfeksiyon vakalarında artış bekleniyor. Yerel salgınlar olmasına rağmen, kontrolsüz bir yayılma görmüyoruz’’ diyor.

TOPLAM 9 BİN 551 VAKA

Alkol servisi yapan yerlerin hükümetin gece 00.00’dan sonra alkol servisi yapmama kararına tepkililer. Bu işyerleri sahipleri, vakaların buralarda yaşanmadığını, evlerde yapılan partilerin ve parklarda biriken geniş kalabalıklara karşı önlem alınması gerektiğini söylüyorlar. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsünün açıklamasına göre ülkede son günde 83 artış yaşanarak toplam 9 bin 551 vaka sayısı tespit edildiği belirtiliyor. Hastanede olanların sayısı 15 ve hayatını kaybedenlerin sayısının geçen hafta bir kişinin ölmesiyle 256 oldu. Okulların açılmasına bir hafta kaldığı için, başkent Oslo’ya haftaya 40 bin öğrenci geri gelecek.

Bir de tatile giden 200 bin kişinin geri döneceği için toplu taşıma araçlarında enfeksiyon sorun olacağı gibi görülüyor.  Hükümet, eylül ayının başında yeniden açılma ve enfeksiyon durumuna ilişkin yeni bir değerlendirme yapacak.

ÖNCEKİ HABER

İzmit Belediyesine 'İstanbul Sözleşmesi' pankartı asıldı

SONRAKİ HABER

Yelki'de tarım alanına Go-Kart pisti yapılmak istenmesine karşı nöbet sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa