15 Temmuz 2020 12:44

Norveç sınırlı sayıda ülkeye kapılarını açtı, ilk uçuşlar yapılıyor

Norveç, Avrupa’nın bazı ülkelerinden gelecek turistlere kapılarını açmaya başlayacak. Bugün başkentteki Gardermoen Havaalanına yurt dışından yaklaşık 40 uçuş beklendiği açıklandı.

Fotoğraf: Oliver Cole/Unsplash

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Bugünden itibaren Portekiz, Lüksemburg, Hırvatistan, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve İsveç'in birçok yeri dışındaki tüm Schengen ülkeleri, Norveç tarafından "yeşil ışık” olarak sınıflandırılıyor ve bu ülkelerden gelenler için zorunlu karantina uygulanmayacak.

Bu durum aynı zamanda yurt dışına gidip daha sonra ülkeye dönen Norveçliler için de geçerli olacak. Yani Norveçlilerde geri döndüklerinde karantinaya alınmayacaklar. Bu da insanların karantina ”riski” olmadan Avrupa'nın bir çok yerine seyahat edebileceği anlamına geliyor.

Norveç Haber Ajansı NTB’nin haberine göre, geçen hafta yapılan bir araştırmada, yaklaşık 2.2 milyon Alman'ın, sınırların açılması durumunda tatillerini Norveç’te yapmak istediklerini ortaya koydu. 

EK SINIR KONTROLÜ DEVAM EDECEK

Öte yandan mart ayından bu yana yürürlükte olan ek Schengen kontrolleri, birçok ülkeden gelen yolculara uygulamaya devam edilecek. Yani ülkeye gelen kişiler kimlik taşımak zorunda olacaklar. Fakat bu şimdiye kadar olduğu gibi herkesin kontrol edileceği anlamına gelmiyor.

Doğu Polis Bölgesinde, Yabancılar ve Kamu İdaresi Ortak Birim Başkanı olan Eli Fryjordet, bu durumun ‘’Lojistik ve enfeksiyon kontrolü’’ ile ilgili olduğunu, uzun kuyrukların oluşması durumda ise herkesi kontrol etmeyeceklerini söyledi.

Polis yetkilisi, yolcuların enfeksiyon kontrol kurallarına aşina olduklarını ve Norveç’e girişte  ortak bir sorumluluk içinde olmalarını istedi.

Halk Sağlığı Enstitüsü de, havaalanlarının, uçakta Kovid-19 hastası olduğundan şüphelendikleri bir yolcu tespit edildiğinde ne yapmaları gerektiği konusunda net bir protokole sahip olduklarını söyledi. Buna göre durum önce belediye doktoruna bildirilecek, tüm yolculara yazılı bilgi verilecek ve belirtileri olanlar muayene edilecek. Enfekte olduğundan şüphelenilen yolcuya ağız maskesi takılacak ve uçaklar dezenfekte edilecek.

Norveç’te üç yeni vaka ile birlikte toplam hasta sayısı 9001’e yükseldi. Şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 253 ve hala hastanede olanların sayısı ise 4’e düşmüş durumda.

Başkent Oslo’da şimdiye kadar koronavirüs önlemlerine uymayan 7 bar kapatıldı. Bu tür yerler salgın önlemlerine uymaya özen gösterirken, özellikle havanın sıcak olduğu günler kalabalık yerlerde önlemler askıya alınabiliyor. Özellikle gençler mesafeyi korumadan park ve benzeri yerlerde sosyal yaşamlarını sürdürüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Diyadin Belediyesi Eş Başkanı Evren Demir: Belediyede tek hukuksuz işlem yok

SONRAKİ HABER

HDP’ye yönelik operasyon protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...