16 Mayıs 2020 13:16

Norveç’te yeni açılımlar yapılırken, bulaştırma katsayısında artış yaşandı

Norveç'te hükümet, koronavirüs salgınına dair normalleşme açılımları yaparken bilim insanları, R0 değerinin (bulaştırma katsayısı) 0.46'dan, 0.72'ye yükseldiğini açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN 
Oslo

Norveç’te yaz tatilinin yaklaşmasından dolayı, yaz tatiliyle ilgili, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada, insanların bu yılki tatillerini, ülkede kalarak, ülkeyi dolaşarak, ülkeyi daha iyi tanımak için geçirmesini istendi. Ülkede yeni açılımlar yapılırken, R rakamı tekrar arttı.

Başbakan Erna Solberg, Adalet Bakanı, Sanayi Bakanı ve Dışişleri Bakanıyla birlikte Cuma günü koronavirüs ile ilgili yaptıkları basın toplantısında yaptığı açıklamada, yaz tatilinin yakında kapıda olduğu, bu konuda bir çok soru olduğu için bugünkü basın toplantısının ana konusunun bu konuya yönelik olduğunu söyledi. Başbakan, bu yılki tatilin ülke içinde planlanması isteğinde bulunarak, “Bu yaz tatilinizi şahane bir tatil ülkesi olan Norveç’i daha iyi tanımak için kullanın. Şahsi olarak Bergen ilini önerebilirim” dedi. Başbakan açıklamasında, “Tüm ülkeye seyahat edebilirsin. Fakat virüsü yaymaktan kaçınacaksın. Hasta olduğun zaman tatile çıkmayacaksın ve evde kalacaksın. El yıkama, mesafe oluşturma gibi ortak olan kurallar, tatilde de geçerlidir. Tatil planladığında, daha az insanla karşılaşmayı planlamalısın. Bugünden itibaren büyükanne ve büyükbabalar torunlarıyla biraraya gelebilirler ve onlarla gezmeye çıkabilirler. Birçok büyükanne ve büyükbabanın, koronavirüs enfeksiyon riski yüksek olmasına rağmen, birçoğu için belki de en sevindirici haber, büyükanne ve büyükbabaların aileleriyle birlikte tatile çıkmalarının mümkün olduğu haberidir” ifadelerini kullandı.  

Başbakan açıklamasında, seyahat kuralları ve uygulamalarında komşu ülkelerle ve Avrupa Birliği ile diyalog içinde olacaklarını söyledi. Basın toplantısında yapılan konuşmalara göre:

  • 1 Haziran'dan itibaren tüm Kuzey ülkelerine çalışma amaçlı seyahatler serbest olacak. Bu nedenle, şimdi uygulamada olan on günlük karantinaya ilişkin kuralı yerini Sağlık Bakanlığı ve FHI'nin tavsiyesi doğrultusunda, belirtileri olup olmadığına dair kendi kendini değerlendirme alacaktır.
  • 15 Haziran’dan önce Kuzey ülkelerine günlük seyahatlerin yapılacak. 
  • 20 Temmuz'a kadar diğer Avrupa ülkelerine seyahatler yapılacak. 
  • 20 Ağustos’a kadar Norveç’e, seyahatlerin yapılmasını planlıyor. 

Sağ Parti- H’den Dışişleri Bakanı olan Ine Eriksen Søreide, Norveç’e giriş yasağın 20 Ağustos’a kadar süreceğini belirterek, “Ancak hükümet daha fazla istisna yapıp yapamayacağını değerlendirecektir” dedi. Sanayi Bakanı Iselin Nybø de başbakan gibi insanların tatillerini ülkede yapmaları istedi. Diğer yanda yapılan açıklamaya göre Danimarka’nın da sınırlarını Norveç’e açmak istediği belirtildi. 

ÜLKEDE YENİ AÇILIMLAR YAPILIRKEN, R RAKAMI TEKRAR ARTTI

Norveç’te hükümet ülkeyi açmaya devam ederken, R büyüme rakamı da tekrardan yükseldi. Halk Sağlığı Enstitüsü FHI'den yapılan yeni açıklamalara göre, R0 değerinin (bulaştırma katsayısı) 0.46'dan, 0.72'ye yükseldi. FHI, 15 Mayıs Cuma günü yaptığı açıklamada, 9 Mayıs’ta bu yana ilk kez R büyüme sayısını açıkladı. Buna rapora göre 9 Mayıs’ta 0,46’dan R0 sayısı şimdi tekrar 0,72’ye çıktı. FHI’nin yeni raporuna göre 20 Nisan’dan sonra ülkede R rakamı 0,72’ye yükseldi.  O tarihte kreşler, bir hafta sonra da temel eğitim okullarının 1.- 4. sınıfları açılmıştı. Enfeksiyon oranını hesaplayan, FHI ve sağlık yetkilileri gelecekte kaç kişinin hastanede tedavi görmesi gerektiğini de hesaplıyorlar. Norveç’te koronavirüs vakasının 8219’a çıkarken, ölenlerin sayısı 232 oldu. Hastanelerde olanların sayısı ise 58. 

ÖNCEKİ HABER

Antep Koza Halı'da pazar günü zorla çalıştırılmayı kabul etmeyen 3 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Hayat nerelere sığar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...