06 Ağustos 2020 12:04

HDP’li Kemalbay: İzmir'de kadınlara müdahale emrini kim verdi?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Bakan Süleyman Soylu’ya, "İzmirli kadınlara müdahale emrini kim vermiştir" diye sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü İzmir’de İstanbul Sözleşmesi için eylem yapan kadınlara polis müdahalesine tepki göstererek “Müdahale emrini kim vermiştir?​” diye sordu.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergesinde “İzmirli kadınlara müdahale emrini kim vermiştir” diye sordu.

İzmir Alsancak’da “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz” diyen kadınlar tarafından düzenlenen protesto eyleminin İzmir Valiliğinin keyfi kararıyla yasaklandığını ifade eden Kemalbay şunları söyledi:

"Barışçıl etkinlikler, gösteri ve toplantı için izne ihtiyaç yoktur. İzmir Emniyet amirleri başta olmak üzere emniyet güçleri tarafından kadınlara hukuksuz müdahale edilmiş, erkek polisler tarafından meydan dayağı atılmış, kadınlar kadın polisler eliyle saçlarından sürüklenmiş, tekme atılmış nefret söylemleri eşliğinde işkenceye, şiddete maruz kalmışlardır. 16 kadın yerlerde sürüklenerek darbdilerek göz altına alınmıştır. Bu esnada bir polis amirinin göz altına alınmakta olan kadın için emrindeki polislere 'kolunu kırın' şeklinde talimat verebilecek cüreti kendisinde görebildiği basına yansımıştır. Öte taraftan polisin eylemciler arasında bulunan trans bireyi kasıtlı olarak gözaltına aldığı, gözaltı sırasında epilepsi geçiren eylemciyi polis aracıyla kaçırdığı sosyal medyaya yansımıştır. Kolluk güçlerinin demokratik haklarını kullanan kişilere karşı yasal sınırlarını ihlal ederek keyfi şekilde davranabilmesi, uygulamış olduğu şiddet, işkence ve hak ihlalleri münferit bir olay değildir, sürekli olarak yaşanan bir durumdur. İzmir’de kadınlara uygulanan cinsel, fiziksel ve sözel şiddet ile kolluk kuvvetleri kadın göstericilere karşı orantısız güç kullanmaktan, darp etmeye, onur kırıcı muamele ve vücut dokunulmazlığını ihlal ederek cinsel taciz eyleminde bulunmaya kadar pek çok suç işlemiştir."

"SORUMLULAR CEZA ALACAK MI?"

“Kolluk güçlerinin yetkilerini hukuksuz kullanmaları yasal haklarını kullanan yurttaşlara orantısız güç kullanmaları, hukuksuz kimlik sormaktan, hukuksuz göz altılara keyfi işlem yapılması, hatta göz altılarda yaşam hakkının ihlal edilmesi, Rojbin Çetin vakasında olduğu gibi gözaltında işkence yapılmasının görmezden gelinmesi, kolluğun suçlarının cezasızlıkla karşılanması ile İstanbul Sözleşmesi’nin 5’inci maddesinde yer alan 'devletin, kendi yetkililerinin, görevlilerinin, temsilcilerinin, kurumlarının veya devlet adına hareket eden diğer kişilerin kadınlara yönelik şiddet anlamına gelen fiillerden kaçınmalarını sağlama' yükümlülüğünün de açıkça ihlal edildiği görülmektedir" diyen Kemalbay şu soruları sordu:

  • "Kadın Cinayetleri ve İstanbul Sözleşmesi için yapılan ve anayasal hak olan sokak etkinliklerine İzmir valisi ve polisi hangi hakla engel olmaktadır?
  • Kolluğun karıştığı suçlar ve yetkilerini kötüye kullanmasına karşı neden etkin bir soruşturma ve ceza politikası izlenmemektedir?
  • Erkek egemenliğini, önlenmeyen kadına yönelen erkek şiddetini, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini protesto eden, demokratik gösteri hakkını barışçıl yollardan kullanan İzmirli kadınlara müdahale emrini kim vermiştir?
  • İzmir Alsancak’ta kadınların kolluk tarafından darp edilmesi, fiziki ve cinsel şiddete maruz kalmasının sorumlusu kimdir? Sorumlular ceza alacak mıdır?
  • Müdahale emri tarafınızca mı verilmiştir? Müdahale emri tarafınızca verilmedi ise emri veren yetkilinin kim olduğu hakkında bir bilginiz var mıdır?
  • İzmir valisine ve emniyetine yönelik herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  • İzmir’de Anayasa ile güvence altına alınmış olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanan kadınlara yönelik fiziksel ve sözel şiddet ve polis tacizini gösteren fotoğraf ve video görüntülerinden hareket ederek işkence ve onur kırıcı muamele eden kolluk görevlileri tespit edilmiş midir? İlgililere soruşturma açılmış, herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
  • Kadınlara şiddet ve tacizi uygulayan kolluk görevlileri halen görevdeler midir? Görevde iseler neden hala görevden alınmamışlardır?
  • Pandemi gerekçe yapılarak İzmir’de Alsancak’ta kolluk kuvvetlerince kadın göstericilere karşı polis tarafından orantısız güç kullanma, şiddet ve taciz görüntülerinin sergilendiği protesto eylemi ile, 24 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul’da Ayasofya Camii’nin açılısında kolluk güçlerinin sergilediği görüntüdeki çifte standardın nedeni nedir?  
  • Kolluk güçlerini eğitmek ve evrensel hukuka ve insan hakları normlarına her koşulda kayıtsız şartsız uymasını sağlama görevi ve yükümlülüğü kimin sorumluluğudur? Bu görevi/sorumluluğu yerine getirmeyenler anayasal haklarını kullanan İzmir’li kadınlara sokakta şiddet uygulanmasından, işkence yapılmasından, tacize uğramalarından sorumlu olanlar hukuk önünde hesap verecek midir?
  • Türkiye genelinde 2002 yılından itibaren 2020 yılına kadar emniyet teşkilatının kadınlara yönelik şiddet ve tacizi konusunda kaç suç duyurusu yapılmıştır? Kaçı ile ilgili soruşturma açılmıştır? Ceza alan kaç emniyet mensubu vardır?
  • Yaşanan her iki olayda da kolluk güçlerinin kadınlara yönelik uygulamış oldukları şiddet ve taciz olaylarına ilişkin olarak İzmir Valisi ile görüşme taleplerimiz neden karşılanmamaktadır? İzmir Valisinin illerindeki milletvekilleri başta olmak üzere muhalefet partisi milletvekillerine yanıt vermemesi ve bırakılan notlara dönüş yapmaması nasıl mümkün olabilmektedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan halkı öfkeli: Çocuklarımızın geleceğini çaldılar

SONRAKİ HABER

Antalya'da 13 yaşındaki çocuğu istismar ettiği belirtilen şahıs tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa