20 Temmuz 2020 12:46

Bodrumlu köylüler RES’ti çekti: Sizi köyde istemiyoruz

Bodrum'da köylüler, olumsuz mahkeme kararlarına rağmen bölgede RES kurmak için çalışmalarını sürdüren şirkete "Sizi köyde görmek istemiyoruz" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Bodrum’un köylerinde, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almadan 13 adet rüzgar enerjisi santrali (RES) kurmaya çalışan ve üç kez mahkeme kapılarından çevrilen Yıldız Enerji Elektrik Üretim AŞ, aynı yerde RES kurmak üzere yeniden harekete geçti. Firma yetkilileri, köylülerin -zaten belli olan- fikrini sormak için yarın köyleri ziyaret etmeye hazırlanırken bölgede tansiyon iyice yükseldi. Köylüler bugünden resti çekip “Sizi köyde istemiyoruz” uyarısında bulundu.

Köylülerin avukatı ve Bodrum Çevre Platformu Kurucu Başkanı Av. Remzi Kazmaz, yarın Güvercinlik Mahallesinde saat 10.00’da yapılacak toplantı öncesinde, yedi köy muhtarı ve köylülerle birlikte ortak açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

RES’LERE VE TEMİZ ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ AMA

“Biz iki kere mahkemeye gittik ve hem yürütmeyi durdurma kararı aldık, hem de Yıldız Enerji Elektrik Üretim AŞ’nin yaptığı RES projelerini iptal ettirdik. Köy halkının yoğun katılımıyla bu bölgede RES istenmediğini iki kez ispat etmemize rağmen bu kez aynı şirket 21 Temmuz 2020’de tekrar ÇED gerekli değildir projesiyle Çamlık Köyü’ne gelerek burada bir bilgilendirme toplantısı yapılmasını istiyor.

Biz şunu anlayamıyoruz; Bodrum’a RES kurmanın hiçbir faydası olmadığını bilimsel raporlarla açıklamamıza, mahkeme kararlarıyla ispat etmemize rağmen kurulacak RES’in 13 bin dönümlük alan üzerinde yapacağı bu tahribat karşısında Yıldız Enerji Elektrik Üretim AŞ hala neyi savunuyor? Halbuki RES kurulacak o kadar güzel yerler var ki.

“SAKIN BU TOPLANTIYA GELMEYİN”

Biz defalarca söyledik, RES’lere ve temiz enerjiye karşı değiliz ama Yalıkavak’tan sonra Güvercinlik’te kurulmaya çalışılan RES’lerle Bodrum’u bir RES çöplüğüne dönüştürmek isteyen bu anlayışa buradan sesleniyoruz; sakın bu toplantıya gelmeyin. Elimizde mahkeme kararları var, hukuk var. Her şeyden önce RES istemeyen halkın iradesi var. Siz neyin peşindesiniz? Arkelojik SİT alanı olan bu bölgede RES’lerin kurulamayacağını biz değil hukuk söylüyor, mahkemeler söylüyor. Siz neyin peşindesiniz? Sanmayın ki bizim bu konulardan haberimiz yok.

21 Temmuz’da eğer çay içmeye gelecekseniz buyurun gelin. Ama ÇED toplantısına gelecekseniz sizi köyde istemiyoruz.”

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Güvercinlik Mahallesi’nde Yıldız Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan 33 MWM (13 adet türbin) Güllük RES ve Enerji İletim Hattı projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının iptali için açılan dava geçtiğimiz yıl Eylül ayında sonuçlanmıştı. Çamlık, Kumköy ve Yalı muhtarlarınca açılan davada Muğla 1. İdare Mahkemesi, Muğla Valiliği tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi gerekli değildir’ kararını iptal etmişti.

Bu kararın ardından ÇED sürecini başlatan Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş., yarın ÇED toplantısı yapmayı planlıyor.

Danıştay tarafından onaylanan karara rağmen ikinci kez aynı şirket aynı bölgede tekrar ÇED gerekli değildir belgesi alarak RES kurma faaliyetlerine başladı.

Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz, bu düşündürücü tablo hakkında şu açıklamayı yaptı:

“BU ŞİRKETİN ARKASINDA KİM VAR?”

“Adı geçen şirket gücünü kimden alıyor bilmiyoruz ama bu konuda hiç etik davranmıyor. Hukuka ve mahkeme kararlarına rağmen bu konuda ısrarcı davranmasının arkasında başka niyetler olduğunu anlıyoruz.

Projede 900 bin dönümlük yerden bahsediliyor hem de turizm alanı. Ama sadece 8 tribün için bu kadar yerin kamulaştırılması düşündürücü. O nedenle açtığımız ikinci mahkemeyi de kazanmamıza rağmen hala bu konuda ısrarcı davranan bu şirketi kamuoyuna şikayet ediyoruz

Bu bölge turizm bölgesi o nedenle RES kurulması düşünülemez. Hem görüntü hem gürültü kirliliği yaratacak bu projeler Bodrum için uygun değildir. Böyle büyük bir arazinin acele kamulaştırma ile ele geçirilmesi özellikle Ege bölgesinde oynanan kirli bir oyundur. Bodrumun bağrına bir hançer gibi saplanacak bu RES direklerine asla müsaade etmeyeceğiz. Bütün köylülerimizi, doğasever halkımızı ve çevreci kuruluşlarımızı yarın güvercinlikte yapılacak olan toplantıya davet ediyorum.” (HABER MERKEZİ)

Reklam