İşsizlik depremi sürüyor
‘Amele pazarı’nda işçiler haftalardır iş bekliyor... Esnafsa mağdur... Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın esnafa dair verdiği sözlerse unutulmuş. Atalay’ın son olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “TOKİ inşaatlarında 12 bin Vanlının çalıştığı” ve “TOKİ için gerekli malzemelerin özellikle Van’ın yerel esnaflarından karşılandığı” iddialarına tepkiler büyük.
BAYRAMDAN BERİ İŞ BEKLİYORLAR
Amele pazarında bulunan hamalların beklediği çay evi her gün dolup taşıyor. Her gün 100’ün üzerinde hamal, her türlü işi yapabileceğini söyleyerek iş bekliyor. Hamallar, yaklaşık dokuz aydır işsiz olduklarını söylüyor. Deprem sonrasında İŞKUR tarafından asgari ücretle belediyede çalıştığını söyleyen Reşit Sadak, bayramdan beri amele pazarından yalnızca bir kez işe gidebilmiş. Depremin ardından evinin yıkıldığını söyleyen Sadak, “8 nüfuslu aileyiz ve kendi yaptığımız bir barakada yaşıyoruz” diyor. Deprem öncesinde işlerinin daha fazla olduğunu belirten Sadak, “Sabah saat 6’dan akşam saat 6’ya kadar bekliyoruz ama iş olmuyor. Bazen yol parası olmadığında Bostaniçi’nden buraya kadar yürümek zorunda kalıyorum” diyor.
Şemsettin Dönmez ise bayramdan bu yana çalışamıyor. 4 çocuğu var ve çocukların hepsi maddi imkânsızlıklardan dolayı okulu bırakmış. Dönmez’in eşi hasta olduğundan evde ekmek pişiremiyormuş ve boyacılık yapan çocuğunun kazandığı para ile ekmek alabildiklerini söylüyor. Evlerine ağır hasar raporu çıktığını söyleyen Dönmez, çatlakları alçı ile doldurup evde kalmaya devam ettiklerini ifade ediyor. Dönmez, “Tapumuz olmadığı için TOKİ de çıkmadı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gelip burada işsizleri görsünler” diyor. Hamalların beklediği çay evinin sahibi ise çayı bazen veresiye verdiğini söylüyor.
ESNAF KREDİ ALAMADI
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Faruk Alpaslan ise TOKİ inşaatlarının zaten dışarıdan gelen şirketler tarafından yapıldığını, dolayısıyla kullanılan malzemelerin de dışarıdan geldiğini söylüyor. KOSGEB’e kredi başvurusu yapıp kredi alamayan esnafın kredisini alabilmesinin Maliye Bakanlığı’nın aktaracağı bütçeye bağlı olduğunu belirten Alpaslan, “40 bin esnafımız var ama sadece 4 bin tanesi kredi alabilmiş. Bu kadar esnafı umutlandıran krediler nerede? Bankalar kredi konusunda o kadar seçici davrandı ki kredi ödeyebilecek esnaflara krediler verildi. Ancak bilançosu iyi olmayan esnaflara kredi verilmedi ve onlar da mağdur edildi” diyor.
ESNAFIN ZARARI KARŞILANMADI
Esnafın çoğu depremden sonra aylarca işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştı. Malları zarar görmüş ve büyük bir çoğunluğu kredi yardımından yararlanamamıştı. Oyuncak dükkanı olan Mehmet Akbulut, depremin ardından binası hasar gördüğü için 4 ay dükkanını kapatmak zorunda kalmış. Zarar gören mallarına karşı hiçbir yardım alamadığını söyleyen Akbulut’un kredi başvurusu ise bankalar tarafından kabul edilmemiş. Bir diğer esnaf ise Peynirciler çarşısından Hasan Emrah. Yüz kilo balının depremde ziyan olduğunu belirten Emrah, “Hasar tespiti için gelip rapor tutmalarına rağmen kredi başvurum kabul edilmedi. KOSGEB’e defalarca gidip evraklarımı tamamladım ama kabul etmediler. Torpili olanlar aldı sadece krediyi. 7 yıllık esnafım ve vergimi ödüyorum. Ama zararım karşılanmadı” diyor. (Van/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et